Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší

Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 26 obrázků
Režisér James Cameron první scénář dvojky vyhodil a začal znovu, aby dosáhl dokonalosti. Vysvětluje, jak se dělá perfektní film, co přitáhne davy.

Sám režisér James Cameron už v minulosti hovořil o tom, že si není tak docela jistý, zda vlastně v dnešní době ještě pokračování Avatara dokáže komerčně uspět. Uplynul nějaký čas, chutě diváků se vyvinuly, lidé se z kina přesouvají do obýváku. Železný Jim je na černou variantu připravený. V rozhovoru pro Total Film řekl, že pokud se ukáže, že na sebe pokračování nedokážou vydělat, uzavře příběh už na konci Avatara 3, který už je z velké části natočený. Když dvojka bude slavit úspěch, tak dál běží plán pro natočení rovnou čtyř pokračování.

Mimochodem, pokud by se čtyřka a pětka rušily, znamenalo by to celkem dost zmařené práce. Nejen, že filmy mají připravené scénáře a vizuální podobu, ona už je část čtyřky dokonce natočená. Natočený je celý první akt, jak znovu potvrdil producent Jon Landau. Už dříve tvůrci odhalili, že ve čtvrtém filmu se v čase poskočí kupředu. První akt tedy byl natočený kvůli tomu, aby příliš nezestárli dětští herci. Jakmile čas poskočí kupředu, tak už to není problém.

Proč vznikají rovnou čtyři pokračování? Cameron tvrdí, že se v první řadě považuje za podmořského výzkumníka. Natáčení filmů mu pomáhá financovat výpravy, a když už nemůže vidět něco na vlastní oči, tak vymyslet si ho také není špatné. A se štábem Avatara se mu tak dobře spolupracovalo, že si neváhal stejnou zkušenost se starou partou ještě několikrát zopakovat.

Jak se vlastně pozná, že Avatar: The Way of Water neuspěl? V prvním týdnu po premiéře to podle Camerona vědět nebudeme. To může být jen počáteční zvědavost filmových nadšenců. Jasno bude teprve až tak druhý třetí týden, kdy se ukáže, zda se lidem film líbil natolik, že se do kina vracejí a doporučují jej přátelům.

Možná si říkáte, že když je pokračování tak nejistý podnik, proč jeho příprav trvaly tak dlouho? Proč se nevyužilo toho, jak by první snímek těsně po premiéře populární? Důvodů je několik. Producent Landau doplňuje, že ještě tak pět let zpátky vlastně neexistovala technologie, která byla k realizaci Avatara 2 nezbytná. To ale nebyla největší brzda. Ani pandemie COVIDu-19. Ani to, že Cameron strávil nějaký čas dalšími podvodními expedicemi. Největší roli hrálo zřejmě to, že James chtěl mít pokračování po všech směrech perfektní.

Na nějakou dobu prostě usedl se svým týmem scenáristů ke stolu a nehodlali se hnout z místa, dokud nepřijdou na to, proč byl první Avatar tak úspěšný. Nakonec se prý dobrali toho, že snímek funguje na několika úrovních. Na té povrchové. Musí mít zajímavé postavy, konflikt a rozuzlení. Pak je tu tematická rovina – film se snaží něco sdělit. Skutečný hit však musí fungovat také na podvědomé úrovni. Musí mít jistý X-faktor, cosi spirituálního, co se jen těžko popisuje slovy.

A Cameron přiznává, že když zhruba po roce dopsal první verzi Avatara 2, tak jí vlastně nic nechybělo. Po všech směrech byla důkladně propracovaná, až na to, že tahle verze filmu postrádala to nepopsatelné „cosi navíc“. Proto James roční práci zcela škrtl a začal psát Avatara: The Way of Water úplně od začátku, dokud si nebyl jistý, že se mu onoho nezbytného ducha podařilo příběhu vdechnout.

Některé komponenty z nepoužitého scénáře byly zakomponovány do nové verze, jiné se dočkaly uplatnění v chystaném třídílném komiksu Avatar: The High Ground. Děj se odehrává mezi Avatarem a Avatarem 2. Komiksu můžeme říkat třeba „Avatar 1,5“ a osvětlí fanouškům kontext toho, co se odehrálo mezi oběma filmy. Dočkáme se nové bitvy mezi lidmi a Na'vii, kdy jedna z nich dokonce probíhá v beztížném stavu.

Cameron dodává, že ve zrušeném scénáři se mu nepodařilo odvyprávět dostatečně velký kus příběhu, který má naplánovaný pro celou ságu a nepodařilo se mu trefit to, čemu se chtěl věnovat po tematické stránce. A také ve snímku nebylo dostatek neočekávaného (jako měli před lety Vetřelci či Terminátor 2), což je podle režiséra při natáčení pokračování naprosto nezbytné. Je přesvědčený o tom, Avatar 2 předvídatelný není a diváky překvapí.

Silnou zbraní pro úspěch by mohlo být také 3D. Železný Jim stále věří tomu, že je to velice mocný nástroj, pokud se s ním pracuje správně. Pak dokáže diváka do filmu daleko víc vtáhnout. Zároveň je ale třeba, aby byl film ve 3D rovnou koncipovaný a natáčený. Pokud nějaká externí firma bez dohledu filmaře přidává třetí rozměr dodatečně, tak to prostě nemůže fungovat. A protože Hollywood chce vždycky ušetřit, připravuje se tímhle způsobem většina 3D filmů. Sice pak jde bez velkých nákladů za lístky v pokladnách chtít o pár korun víc, ale diváci během let pochopili, že takhle dělané 3D za příplatek nestojí. Hollywoodu tak formátu sám a dobrovolně podrazil nohy. Teď je na Cameronovi, aby 3D vrátil čest. Podmínky by tu k tomu měly být, už jen proto, že je na světě několikanásobně víc 3D sálů, než bylo při premiéře prvního Avatara.

Pokud i trojrozměrné promítání Avatara: The Way of Water pomůže filmu k finančnímu úspěchu, dočkáme se celé pětidílné ságy, což podle producenta Jona Landaua bude znamenat také to, že v každém dalším dílů ságy poznáme nové kultury a úplně nová prostředí. Objevování Pandory teprve začíná…

Foto: Avatar: The Way of Water

Zdroje: Variety, AP News, IGN, New York Times, New York Times II, Total Film, Total Film II

Galerie: 27

Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu Avatar: Pokud dvojka neuspěje, čtyřka a pětka se zruší | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest