Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie

Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 12 obrázků
Prohlédněte si hrdiny, padouchy i kulisy a poslechněte si, co říká režisér o staromilském přístupu k natáčení.

Představitel hlavní role Harrison Ford, režisér James Mangold a další tvůrci a herci pohovořili o Indianu Jonesovi 5 s magazínem Empire a díky tomu jsme se dočkali celé řady zajímavých novinek. Filmaři nám přiblížili zápletku, popřípadě hovořili o procesu Fordova digitálního omlazení. V poslední porci postupně dávkovaných novinek se dozvídáme víc o Mangoldově přístupu k natáčení, o jedné nové postavě či Indyho stárnutí. Zveřejněna byla také řada fotografií, které nám detailně ukazují hrdiny, padouchy i propracované kulisy.

Harrison Ford přiznává, že na rozdíl od manažerů filmového studia on osobně po dalším dílu série nijak zvlášť netoužil. Zároveň se ale nebránil tomu, že by vykreslil Indyho na konci jeho životní cesty a jeho definitivní souhlas závisel čistě na tom, jestli dostane do ruky dostatečně dobrý scénář. Po mnoha odkladech se takový podařilo připravit, když projekt opustil původní režisér Steven Spielberg a na jeho místo nastoupil James Mangold. S tím se Ford spřátelil někdy zhruba v roce 2018, kdy spolu začali připravovat dobrodružný snímek Volání divočiny (Mangold produkoval).

Všechno uvěřitelně

James měl od začátku jasno v tom, že nechce točit před zeleným pozadím, nebo s pomocí technologie StagCraft (kulisy a lokace nahrazují obří obrazovky). Chtěl vyjet do světa, na všechno si sáhnout. Točilo se v Glasgow, na Sicílii nebo v Maroku a fanoušci se mohou těšit na skutečná letadla, vlaky, koně, náklaďáky a helikoptéry. Indy se vypraví na bazar, do krypt nebo pod vodní hladinu. Největším trikem je tak Indyho omlazení v úvodní scéně filmu.

Filmaři vysvětlují, že umělá inteligence prošla původní trilogii záběr po záběru a hledala momenty, v nichž je mladý Ford v daném momentu fyzicky co nejblíže poloze, v jaké jej v loňském roce štáb natočil pro nové scény aktuálního snímku. Následně algoritmus ze současných Fordových pohybů a vizuálních útržků jeho mladistvé tváře vytvořil komplexní digitální kompozici, která se následně doretušovala a voilá, výsledkem by údajně měly být scény, v nichž je Ford k nerozeznání od toho, jak vypadal před lety.

Stárnutí není sranda

Z úvodní sekvence ve čtyřicátých letech se vyprávění dosud nepojmenované „pětky“ skokově přesune na konec let šedesátých. Pokud jde o fyzickou stránku, není to problém. Podle tvůrců Indy není typ hrdiny, co by se do něčeho vrhal po hlavě, ale vždy hledat cestu, jak se z potíží vyvléknout svojí chytrostí. Horší je to s jeho hlavou.

Stárnout v roce 1969 není snadné. Všechno se mění. Popkultura, hudba, americká společnost člověk letí na Měsíc, blíží se konec Indyho akademické kariér a hrdina se cítí jako ryba na suchu. V roce 1969 má vyprávění začít tím, že zatímco se doktor Jones při jedné ze svých posledních školních hodin snaží studentům něco sdělit, ti jen znuděně koukají z okna ven.

Jones hledá útěchu alespoň v domácím životě, ale když mu na dveře zaklepe jeho kmotřenka Helena (Phoebe Waller-Bridge), neodolá touze po dobrodružství. Máme se připravit na skvěle podanou dynamiku mezi oběma postavami, které se v nabroušených dialozích neustále špičkují a nenechají na sobě nit suchou. Nicméně Helena není v sérii jediným nováčkem. Krom již dříve představených záporáků je tu ještě agentka Mason (Shaunette Renée Wilson), která je tak trochu lapená mezi svými vládními zaměstnavateli a Indym. Z jeho bláznivého honění za artefakty je tak trochu paf a vůbec neví, co si o něm má myslet. V minulosti se proslýchalo, že by měla dohlížet na záporáka v podání Madse Mikkelsena.

My také ne, protože na první trailer zatím stále čekáme. Nicméně čerstvě je tu alespoň hromada fotografií, takže si dole v galerii můžete snímek detailně prohlédnout.

Indiana Jones 5 znovu představí Harrisona Forda jako populárního lovce pokladů, jenž se 29. 6. 2023 po čtrnáctileté pauze ještě jednou vrátí, aby (zřejmě) uzavřel současnou sérii dobrodružných příběhů. Režíruje James Mangold. Dále hrají Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Mads Mikkelsen, Boyd Holrook, Toby Jones, Antonio Banderas a Shaunette Renée Wilson. Hudbu složí John Williams.

Foto: Lucasfilm

Zdroj: Empire

Galerie: 13

Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5 se točil pěkně poctivě postaru, což ukazují i nové fotografie | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest