Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici

Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 7 obrázků
Diváci celkem chodí na horory, jinak se daří v multiplexech málokomu.

Tržby v kinech se stál drží jen těsně nad hranicí průšvihu a čeká se na nějakou výraznou novinku, která by do sálů přitáhla davy. Proto jako jednoocí mezi slepými vyhráli Julia Roberts a George Clooney. Ti si mohou do účetních knih připsat společné pokoření jedné konkrétní hranice: Hráli spolu v pěti různých celovečerních filmech, které dohromady dokázaly utržit více než miliardu dolarů. Postupně se mohli potkali v Dannyho parťácích 1 a 2, v Milujte svého zabijáka, ve Hře peněz a nejnověji ve Vstupence do ráje (Ticket to Paradise). Ta stále ještě nedorazila na domácí americký trh a přesto už utržila ve světě 60 milionů dolarů. Pro Robert je to nejlepší výsledek od (Ne)obyčejného kluka z roku 2017 a pro Clooneyho nejlepší výsledek od Hry peněz z roku 2016. Publikum tyhle dva zjevně chce vidět v divácky přívětivých a žánrově snadno zařaditelných filmech.

Největší filmový trh světa ve Spojených státech tentokrát opravdu nijak nepřekvapil, když na prvním místě opět skončila novinka minulého týdne, horor Úsměv (Smile). Tržby poklesly oproti premiéře jen o 22%, v kase je dalších 17 milionů, americký úhrn činí bezmála 50 milionů dolarů a celosvětový téměř 90 milionů. V Paramountu mají v ruce regulérní hororový hit.

Novinky na druhé a třetí příčce na tom byly o poznání hůře. Rodinné dobrodružství Šoumen krokodýl (Lyle, Lyle, Crocodile) se zmohlo na 11,5 milionu. V Americe by to snímek mohl dotáhnout někam ke třicítce, takže se úspěch a neúspěch bude určovat podle výsledků ve zbytku světa. Film totiž stál nemalých 50 milionů. To o snímku Amsterdam už si teď můžeme říct, že jde o jednoznačný propadák. Recenze pro novinku oscarového Davida O. Russella jsou dost slabé a diváci navzdory hvězdnému obsazení (Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Timothy Olyphant, Zoe Saldana, Robert De Niro, Rami Malek, Andrea Riseborough, Michael Shannon, Matthias Schoenaerts, Mike Myers, Alessandro Nivola, Chris Rock, Taylor Swift ad.) také na film zvědaví nebyli. Zoufalá tržba ve výši 6,5 milionu z USA a 3,5 milionu z mezinárodních trhů je toho důkazem. Rozpočet činil astronomických 80 milionů, takže v účtárně mohou začít psát krizový scénář.

Čtvrtá příčka žebříčku patří Válečnici (The Woman King), jež si připsala dalších více než 5 milionů. To na čtvrtý týden promítání není špatná částka a z USA už se podařilo utržit pěkných 54 melounů. Horší je situace ve zbytku světa. Tam by film potřeboval přidat, protože zatím má na internacionálním účtu jen 10 mega a rozpočet činil 50 milionů. A TOP 5 uzavírá To nic, drahá (Don't Worry Darling), tedy snímek, od kterého se čekalo po všech stránkách víc. Z hlediska ohlasů i příjmů. Tenhle týden se podařilo připsat dalších zhruba 3,5 milionu a úhrnná tržba ze světa dělá 69 mega. Což vlastně není vzhledem ke slabšímu přijetí až taková hrůza. Film se zaplatí bez potíží (rozpočet 35 milionů), jen na něm nikdo nezbohatne.

Z elitní pětky těsně vypadla obnovená premiéra Avatara. I tak ale film 13 let po původní premiéře připsal na konto dalších 2,5 milionu a celá letošní obnovená premiéra už nastrkala do tučného prasátka dalších 72 milionů. To prosím z Avatara dělá dolarově 36. nejlepší premiéru letošního roku! Celkové tržby nejúspěšnějšího filmu pokladního žebříčku prozatím dosahují částky 2,919 miliardy. V Disneym dostali hromadu peněz skoro zadarmo a ještě si před premiérou Avatara 2 ověřili, že diváci o značku stále mají zájem. Zajímavostí je, že zatímco v USA 94% tržeb přišlo s 3D projekcí, v Evropě to bylo 76%, v Asii 78% a v Latinské Americe 71%. Tak buď se v USA film daleko víc promítal ve 3D sálech, anebo mezinárodně výrazně víc poklesl zájem o trojrozměrné promítání.

Sedmá příčka patří dalšímu hororu. Barbarian není tak úspěšný jako Úsměv, ale celosvětová tržba 38 milionů při čtyřmilionovém rozpočtu není vůbec marná. Tento týden se podařilo přisypat 2 mega. Prakticky totožnou částku si připsala také komedie Kámoši (Bros). Diváci na dobře hodnocený snímek prostě nechodí. Tržby se propadly oproti premiéře o 55%, celkové tržby nedosahují ani 9 milionů a zdá se tak, že studia nejspíš gay romantickou komedii s větším rozpočtem (22 mega) zase jen tak nepošlou. LGBT romance slaví úspěch na Netflixu a podobných platformách, takže publikum tu pro ně existuje, ale zřejmě především mezi mladšími diváky, kteří do kina chodí spíš na výpravné velkofilmy a konverzačky si pouštějí raději doma.

Devátou příčku žebříčku bere další nový horor – Terrifier 2. Utržil lehce přes 800 tisíc a lze očekávat, že se v kinech dlouho neohřeje. Film nicméně stál jen čtvrt milionu, takže si produkce nemůže stěžovat. Elitní desítku uzavírá Top Gun: Maverick, který pořád ne a ne vyklidit vzdušný prostor. Při neskutečném dvacátém týdnu od premiéry sklidil taktéž zhruba 800 tisíc dolarů, v USA má na účtu 714 milionů a globálně 1,479 miliardy. A dokud diváci na Cruisův čtvrt roku starý mega hit budou chodit víc, než na leckterou novinku, bude si snímek vyšší statisíce připisovat i nadále.

Co zajímavého se dělo mimo TOP 10? Do limitovaného nasazení byly před širší premiérou nasazeny dva ambiciózní snímky, které by potenciálně mohly promluvit do oscarového závodu. Zatím do deseti kin byl nasazen Trojúhelník smutku (Triangle of Sadness). Utržil 210 tisíc, což znamená průměr 21 tisíc na kino. A ještě lepší průměr na jedno kino zaznamenal snímek TÁR, s fantastickou Cate Blanchett v hlavní roli. Ten byl uveden do 4 kin a odnesl si 160 tisíc. To znamená průměr 40 tisíc na jedno kino, což je letos třetí nejlepší výnos po filmech Všechno, všude, najednou (50 tisíc na kino) a Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (41 tisíc na kino). O Janu Žižkovi žádné novinky ze světa nemáme, během nadcházejících dní dostaneme alespoň týdenní souhrn z Česka.

Příští týden by mohla vody rozčeřit hororová novinka Halloween končí.

Titulní foto: Vstupenka do ráje

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers

Galerie: 8

Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu Box Office: Julia Roberts a George Clooney pokořili v pokladnách kin novou hranici | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest