Box Office: Pokladny kin rozzářily blesky mocného Thora

Box Office: Pokladny kin rozzářily blesky mocného Thora | Fandíme filmu
Marvel Studios
Nejnovější marvelovka přinesla na úvod velmi dobré výsledky, ale podaří se nasazené tempo udržet?

Návrat velkofilmů do kin pokračuje. Je za námi další víkend a další velká a očekávaná premiéra. Tentokrát byl na řadě Thor: Láska jako hrom. Ten na klíčovém trhu ve Spojených státech utržil 143 milionů, mezinárodně dalších 159 milionů. Dohromady tedy 302 milionů amerických dolarů. V USA snímek zaznamenal třetí nejlepší debut od začátku letošního roku a čtvrtý od začátku pandemie. V porovnání s Thorem: Ragnarok je na tom čtvrté Thorovo dobrodružství lépe – Ragnarok startoval s částkou 122 milionů. Jde o 12. nejlepší americký start marvelovky a 11. nejlepší celosvětový.

To jsou na první pohled značné úspěchy, ale jistá míra rezervovanosti je na místě. Diváci z Thora: Love and Thunder nebyli úplně nadšení. Při odchodu z kina hlásily službě CinemaScore v průměru známu B. To může znít jako dobrá hodnota, nicméně CinemaScore funguje primárně jako určitý ukazatel toho, zda diváci od snímku dostali to, co od něj očekávali a drahé velkofilmy, u nichž se předpokládá velký úspěch, málokdy dostávají známku horší než A-. Nižší míra spokojenosti může ovlivnit, jak moc si diváci mezi sebou film doporučí, případně jak (ne)budou do kina chodit opakovaně. Už příští víkend by tak na Thora mohl čekat výrazný sešup, podobně jako před časem Doctora Strange 2. U marvelovek v minulosti často platilo, že při CinemaScore A film utržil za celou dobru promítání zhruba trojnásobek tržby prvního víkendu, zatímco u snímků hodnocených béčkem to byl asi jen dvojnásobek. Tak uvidíme, zda Thor tuhle nepěknou trajektorii zopakuje, nebo se trendu vzepře.

Film stál dle dostupných informací 250 milionů dolarů, Takže můžeme odhadovat, že k zaplacení nákladů na výrobu a propagaci bude Láska jako hrom potřebovat utržit zhruba 700-800 milionů dolarů. Abychom mohli hovořit vyloženě o úspěchu, tak by se slušelo utržit alespoň o něco víc, než předvedl Ragnarok. Ten před lety zvládl 853 milionů (ale s výrazně nižším rozpočtem). Do karet Chrisu Hemsworthovi a jeho partě hraje skutečnost, že prvním dalším větším filmem prázdnin bude začátkem srpna Bullet Train, popřípadě ještě koncem července DC Liga supermazlíčků. Jinak má Thor volné pole působnosti.

Na druhém místě víkendového žebříčku jsou Mimoni: Padouch přichází. Film utržil v USA dalších 45 milionů a celosvětově už má na účtu bez pár drobných 400 milion dolarů. Nějaké závratné množství filmů pro nejmenší kina o prázdninách také nečekají, tudíž lze spoléhat na to, že pěkné vydělávání žlutých nezbedů bude pokračovat i v dalších týdnech.

Na třetí pozici dělá i v sedmém týdnu nasazení moc hezká čísla Top Gun: Maverick. Tenhle víkend je to dalších 15 milionů z Ameriky a 23 ze zbytku světa. Celková tržba v USA činí už 597 milionů a během pár dní se Cruisův hit stane teprve 12. filmem, kterému se v Severní Americe povedlo vyšplhat přes hranici 600 mega. Celosvětová tržba pro tuto chvíli vystoupala na 1,141 miliardy dolarů. To je prozatím 26. pozice v historickém žebříčku a není vyloučeno, že nakonec Top Gun 2 vletí i do elitní top dvacítky.

Čtvrtá pozice patří Elvisovi. Za víkend utržil dalších 11 milionů, v úhrnu jich má z celého světa 155. Na životopis slušný výkon. Osm milionů k dobru si může připočíst také Jurský svět: Nadvláda. Z USA činí součet 350 milionů, ze světa 876 milionů. Nebude z toho takový hit, jako z dosavadních dvou Jurských světů, ale na třicet let starou sérii, o níž vám většina kritiků řekne, že všechny díly od druhého dál jsou naprosto zbytečné, je to stál velmi slušný výsledek.

Menší horor/thriller Černý telefon dál nenápadně přidává do kasičky částky, za něž by se nemusely stydět ani dražší filmy. Tentokrát na účet míří dalších 7,6 milionu a v úhrnu chybí pár prodaných lístků k tomu, aby se podařilo pokořit kulatou hranici 100 milionů. Rakeťák je v kinech jen o týden déle a zájem už je přesto stále menší a menší. Tento víkend se neutržily ani tři miliony a úhrn 204 mega je pro Disneyho ostudou. Na osmé příčce se naopak pyšní skvělými výsledky nezávislý animák Marcel the Shell with Shoes On. Ten týden co týden přidá jednotky kinosálů, kde se snímek také promítá a dokáže tak (na poměry nízkorozpočtových nezávisláků) vydělávat moc hezké částky. Tenhle víkend to bylo z celkem 48 kin dalších 340 tisíc dolarů a sakumprásk už je skoro utržený milion. Uvidíme, zda se studiu A24 podaří z Marcela udělat podobný hit, jakým se stalo Všechno, všude, najednou, které sice už z elitní desítky vypadlo, ale stále dokázalo utržit další čtvrtmilion a v úhrnu se může chlubit krásnými tržbami ve výši 87 mega. Jiný snímek o paralelních světech – Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, se ještě v top desítce drží, ale už brzy bude končit. Tento víkend starší marvelovka utržila už jen 260 tisíc a kvapem ztrácí kinosály. Do týdne, dvou je po všem. Úhrnná tržba prozatím překročila 947 milionů a o mnoho vyšší už nebude.

Příští víkend nás žádná výrazná premiéra nečeká, hlavně budeme sledovat, jestli Thor dokáže udržet i napodruhé první příčku a o kolik se nakonec propadne.

Titulní foto: Thor: Láska jako hrom

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest