Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise

Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 4 obrázky
Doctor Strange 2 překonal Batmana. Bobovy burgery ani Panství Downton mimo televizi moc netáhnou.

Na snímek Top Gun: Maverick lze nahlížet jako určitou alegorii skutečného života Toma Cruise. Hlavní hrdina Maverick odmítá odejít do starého železa nebo se přizpůsobit současnému světu. Naopak je přesvědčený o tom, že jeho styl pořád má světu co dát, a že on je ve staromódním přístupu k bojovému letectví nejlepší. A stejně tak Tom Cruise v době digitálních superhrdinů chtěl natočit ve skutečných stíhačkách film o pilotech z masa a kostí. Nebylo jisté, zda na pokračování po letech budou diváci zvědaví, zvlášť po mnoha pandemických odkladech. Jenže oni byli. A ve velkém stylu!

Top Gun: Maverick utržil za víkend v USA 124 milionů dolarů. Za prodloužený víkend (Američané slaví zítra Den obětí války) tržby činí dle odhadů 151 milionů. Mezinárodně je utrženo dalších 124 milionů. To dohromady činí 275 mega. Znamená to nejlepší americký start pro film Toma Cruise. A to zdaleka. Nejlíp si zatím z jeho filmografie vedla Válka světů, s necelými 65 miliony. Top Gun: Maverick se také může pochlubit druhým nejlepším výsledkem prodlouženého víkendu Dne obětí války. Prvenství dodnes drží Piráti z Karibiku: Na konci světa, kteří utržili dokonce 153 milionů. Nicméně kdo ví, jakkoliv bývají americké kasovní předpovědi přesné, definitivní data budeme znát až v úterý, třeba nakonec Top Gun 2 hranici 153 milionů ještě přeleze.

Na druhé příčce víkendového žebříčku drží hit posledních týdnů, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Za víkend utržil 16 milionů, za celé sváteční období dokonce 21 milionů. V USA už má film na kontě v úhrnu 375 milionů. Snímek tak pro sebe získává první příčku letošního severoamerického žebříčku. Marvelovský kouzelník na téhle pozici vystřídal The Batmana, který dosud držel letošní prvenství se 369 miliony. Mezinárodně film za víkend zvládl dalších 39 milionů. V pondělí už by to dle předpovědí mělo být celkem 44 milionů, což snímek postrčí přes hranici půl miliardy dolarů. A to je milník, který jen tak někdo nepřekročí. Celosvětový úhrn bude zítra činit 878 mega. To znamená, že se snímek dostane na 11. příčku mezi všemi marvelovkami, těsně nad Spider-Mana: Homecoming. Mnohovesmír šílenství tento týden překonal čínský hit Hi, Mom a stává se v globálním měřítku 3. nejúspěšnějším filmem pandemie. Příští týden padne čínská The Battle at Lake Changjin a Doctor Strange 2 už nad sebou bude mít jen nepřekonatelného Spider-Mana: Bez domova.

Třetí příčku víkendu drží druhá aktuální novinka Bobovy burgery, tedy celovečerní film spojený s oblíbeným animovaným seriálem. Za víkend utrženo 12 milionů, za prodloužený víkend 15 milionů. Na čtvrtou příčku se propadlo Panství Downton: Nová éra. Minulý týden jsme se mohli ptát, jestli náhodou starší divácká cílovka nebude do kina proudit postupně. Zatím to ale spíš vypadá, že zájem o Panství Downton prostě opadá. Úspěchy prvního celovečerního filmu jsou ty tam. Ve druhém týdnu promítání snímek spadl o nepříjemných 63% a utržil za tři dny pouze 5 milionů, za celý prodloužený víkend sedm. Celkem sedmdesátimilionový úhrn nepůsobí špatně, ale rozpočet narostl na 40 milionů, takže se snímek ještě bude muset v kinech dost snažit, aby se zaplatil.

Animovaní Zlouni stále plní roli trvalky. Za tři dny nastřádali 4 mega, za čtyři dny 6 a v úhrnu tak lížou hranici 200 milionů. Jen pomaličku padá Everything Everywhere All at Once. Oproti minulému víkendu úhrnné tržby poklesly jen o 20% a za tři dny se tak podařilo utržit 2,5 milionu a za celé období svátečního volna dokonce 3 miliony. V USA je tak v úhrnu utrženo 57,5 milionu a mezinárodní tržba činí 66,6 milionu. Pro malý nezávislák je to krásná vizitka. Ježek Sonic 2 za celé čtyři dny prodlouženého víkendu utrží jen o pár tisíc méně než Everything Everywhere All at Once. V úhrnu tedy také zhruba 3 miliony, dohromady v USA 186 mega a celosvětově 386 milionů. Snímek tedy zpomaluje a přestává být zřejmé, zda se mu nakonec podaří překonat čtyřsetmilionové Uncharted, jiný letošní videoherní hit.

Na osmé příčce se ještě zuby nehty drží Ztracené město, jež za čtyři dny přidalo další dva miliony a celosvětově se může pochlubit necelými 182 miliony. Těsně mimo víkendovou desítku končí Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Snímek si připsal další necelý milion a celosvětový úhrn se navýšil už na 395 mega. Možná se podaří pokořit magickou čtyřsetmilionovou hranici, nicméně to stále jen brzdí hořké zklamání, jaké snímek studiu Warner přinesl. A brutálně spadla jen tři týdny stará „novinka“ Žhářka. Oproti druhému týdnu film ztratil více než 2400 kin, propadl se o 86% a utržil za víkend jen necelých 300 tisíc! Dohromady tak má film z celého světa na účtu jen asi 12 milionů, což pro film se Zacem Efronem a na motivy Stephena Kinga prostě není dobrá vizitka.

Příští víkend žádné velké nové premiéry nepřijdou, namísto toho budeme sledovat, kolik se ještě podaří uloupit Top Gunu, než za dva týdny dorazí Jurský svět 3.

Titulní foto: Top Gun: Maverick

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II, The Numbers, Exhibitor Relations

Galerie: 5

Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu Box Office: Top Gun: Maverick v pokladnách ukázal sílu Toma Cruise | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest