Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání

Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu
Bioscop
Zobrazit dalších 9 obrázků
Nejdražší český film v upoutávce připomíná, že peníze nejsou všechno.

Tvůrci i distributor Jana Žižky dělají skvělou práci, když vytvářejí kolem snímku silný hype. Od začátku příprav konstantně zdůrazňují, že jde o nejdražší film v české historii, který má mezinárodní hvězdy, mezinárodní ambice, na lokální poměry nevídané měřítko a ještě se věnuje atraktivní části našich dějin. Čerstvě zveřejněný teaser trailer nás ale vrací zpátky do reality.

Jasně, v Česku je s upoutávkami dlouhodobý problém. Většina místních filmů je má dost prkené a útržkovité a většinou se jen nějak lacině snaží natáhnout do kin mainstreamové publikum. O tom, jaký zážitek bychom v kině reálně mohli dostat, se něco dozvíme jen zřídka. Klidně to tedy může platit i v případě Žižky a v září nás třeba čeká výrazně silnější biják, než by teaser naznačoval. Ale zatím to tak rozhodně nevypadá.

V upoutávce Žižka působí jako desítky dalších evropský (nebo levnějších amerických) historických filmů, které se rozpočtem viditelně nemohou srovnávat s nákladnými hollywoodskými spektákly, kterým by rády konkurovaly. A zároveň chybí cokoliv dalšího, co by velkolepý zážitek mohlo nahradit. Výrazné postavy, vzrušující zápletka, výrazný sociopolitický komentář… prostě cokoliv. Upoutávka tak připomíná, že ačkoliv režiséru Petru Jáklovi nejde upřít velké nadšení pro věc, pracovitost a skvělý obchodní čuch (bez něj by nemohl být producentem řady zahraničních filmů a protlačit Žižku na globální trh), realitou zůstává, že jeho dosavadní dva filmy (Kajínek a Ghoul) byly přinejlepším průměrné. Zatím nám chybí jakýkoliv signál, který by naznačoval, že tentokrát to bude jinak, ale moc rád se samozřejmě budu mýlit. Už jen kuráž tvůrců točit v našich podmínkách něco jiného než vztahové „komedie“ se extrémně cení.

Teaser byl zveřejněný ve dvou variantách, kdy ta dabovaná je dost pekelná. Ale posuďte sami:

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu.

V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

V hlavních rolích hrají Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Lowe, Til Schweiger, William Moseley, Roland Moller, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Marek Vašut. Režíruje Petr Jákl ml. Na scénáři se také podíleli Michal Petruš a Marek Dobeš. Námět připravili Petr Jákl st. a Petr Bok. Datum premiéry bylo stanoveno na 9. září 2022.

Podklady a foto: Bioscop

Galerie: 10

Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu Jan Žižka: První teaser trailer brzdí divácká očekávání | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest