Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin

Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu
Focus Features
Zobrazit dalších 8 obrázků
První dojmy ze žhavé novinky v našich kinech a také finální trailer.

Pokud máte pocit, že je nabídka kin jednotvárná, určitě zaměřte svoji pozornost na Seveřana (The Northman). Není to film pro každého, ale jednoznačně nic podobného delší dobu v kinech neuvidíte. Čerstvou novinku natočil Robert Eggers, autor dvou výrazných snímků Čarodějnice a Maják. Teď režisér dostal do ruky relativně vysoký rozpočet a příležitost natočit rozmáchlou „historickou“ fresku, inspirovanou stejnými legendami, jako Shakespearův Hamlet.

Předem se možná sluší ujasnit, co vlastně v kině na diváky čeká. Pokud by vás trailery přivedly k domnění, že je Seveřan krvavou historickou řeží, dejme tomu ve stylu Statečného srdce, tak to rozhodně neplatí. Seveřan je hodně inspirovaný mytologií a divadlem. Čekejte určitý mix Beowulfa (vikinských legend) s tím nejříznějším zpracováním Shakespeara, na jaké jste dosud narazili. Ze snímku lze trochu cítit předchozí Eggersovy filmy, případně třeba Macbetha Justina Kurzela či možná Zeleného rytíře Davida Loweryho.

Možná by se dal Seveřan klasifikovat jako realistické středověké drama…za předpokladu, že by jej psal scenárista dané doby. Prostředí a postavy jsou dost špinavé a neučesané, příběh nenabízí hollywoodská poselství, zvraty či rozuzlení. Zároveň je vyprávění místy skoro až snové. Snímek hodně vypráví obrazem, nic zbytečně nevysvětluje. Zároveň, když už dojde na dialogy, jsou hodně deklamativní (divadelní) a celé vyprávění má značně mytologickou logiku, kdy jednotlivé postavy vnímají svůj život prizmatem tehdejší doby. Jako by nám příběh vyprávěl jeho autentický účastník a veškeré momenty, které už se mu v paměti rozmlžily, si nahradil dobovým fantazírováním o bozích, věšteckých snech apod.

Děj filmu je poměrně strohý, do značné míry se odvíjí od klasického hrdinského mýtu a od příběhu o pomstě. Nechybí několik momentů, kdy Seveřan známé principy pootáčí, či vyloženě podkopává, ale pokud byste doufali v příběh, který by nebyl hluboce zaměřený na determinismus, toxickou maskulinitu a královské přesvědčení o vlastní výjimečnosti, jste na špatné adrese.

Osobně jsem určitě rád, že jsem film viděl. Po všech směrech obdivuji řemeslo (herce, vizuální zpracování, hudbu…) a jsem přesvědčený, že v rámci ekonomických možností režisér natočil přesně, co natočit chtěl. Nicméně že bych si k Seveřanovi dokázal najít nějakou emocionální cestičku, to bohužel ne. Jestli už jste jej také viděli, dejte vědět, jak působil na vás.

Na závěr ještě nejnovější upoutávky a dole v galerii poslední fotky.

Ve snímku Seveřan vikinský dědic trůnu Amleth ztratí svého otce, za jehož smrt je zodpovědný uzurpátorský strýc. Drsný sever raného středověku se s nikým nemazal, a aby Amleth mohl myslet na pomstu vůči strýci, musí se stát animalistickým bojovníkem, který se vrhá do boje s berserkeřím odhodláním. Na cestě ho provázejí nejrůznější vize a další postavy v čele s mladou Olgou.

Hlavní roli ztvárnil Alexander Skarsgård, Olgu Anya Taylor-Joy. Dále hrají Nicole Kidman, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Claes Bang, Björk nebo Kate Dickie. Scénář spolu s Eggersem napsal Sjón Sigurdsson. Seveřana v českých kinech uvidíme 14. dubna 2022.

Podklady a foto: Focus Features

Galerie: 9

Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu Seveřan: Historický krvák dorazil do našich kin | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest