Disney pozastavil uvádění svých filmů v Rusku

Disney pozastavil uvádění svých filmů v Rusku | Fandíme filmu
Disney
Ruským úřadům nehodlá vyhovět Netflix a v Rusku se odkládá také premiéra The Batmana. AKTUALIZOVÁNO 3x

AKTUALIZACE 3: K velkým hollywoodským studiím, která pozastavují uvádění svých filmů v Rusku, se připojila už i společnost Universal. Tiskový mluvčí i v tomto případě jako důvod uvedl pokračující krizi na Ukrajině. Nejbližším snímkem, jaký Universal plánoval v Rusku uvést, byla Ambulance Michaela Baye.

AKTUAIZACE 2: Postupně se přidávají další společnosti. Hollywoodské studio Paramount oznámilo, že taktéž s okamžitou platností přerušuje distribuci svých filmů do ruských kin. Bude se to týkat už i nejbližších premiér, jako jsou Ježek Sonic 2 nebo Ztracené město. Studio bude situaci na Ukrajině dále monitorovat. Velké evropské distribuční společnosti BBC Studios, All3Media a ITV Studios přerušují s obchod s ruskými partnery. A řada festivalů ruší v menší či větší míře ruskou účast. Kupříkladu slavný festival v Cannes zatím oznámil, že na letošním ročníku nebude přijímat ruské delegace.

AKTUALIZACE: K pozastavení promítání filmů v Rusku se připojilo také studio Sony. To mělo v nejbližších dnech uvést snímek Morbius. Ten však promítaný nebude, stejně jako všechny další novinky od Sony. Jako důvod pozastavení premiér v Rusku Sony jednoznačně udává situaci na Ukrajině.

Původní novinka z 1. března: Celá řada společností vyjadřuje podporu Ukrajině tím, že končí obchodní styky s Ruskem. Aby vzali obchodní příležitosti ruským obchodníkům, aby omezili nabídku pro ruské zákazníky. To vše ve snaze vyburcovat Ruskou společnost, aby odporovala Putinově administrativě. (Anebo jako PR gesto vůči zákazníkům či partnerům ve zbytku světa).

Jednou ze společností, která se rozhodla omezit svoje aktivity v Rusku, je také filmové studio Disney. To až do odvolání pozastavuje uvádění všech svých celovečerních filmů v ruských kinech. Jako důvod stažení svých snímků z ruské kinodistribuce Disney uvádí ničím nevyprovokovanou invazi na Ukrajině. Studio může své rozhodnutí přehodnotit na základě toho, jak se situace v budoucnosti vyvine. Momentálně chce Disney spolupracovat se spřízněnými neziskovými organizacemi a poskytnout skrze ně humanitární pomoc uprchlíkům.

Další velká hollywoodská studia se zatím nevyjádřila. S jistou byla odložena ruská premiéra The Batmana. Studio Warner cítí, že jde o správné rozhodnutí, ačkoliv to chvíli vypadalo, že kvůli tomu, jak je premiéra blízko, už ji nepůjde zastavit. Menší nezávislé projekty zřejmě budou posuzovat své možnosti kus od kusu.

Je dost možné, že časem bude nějakým způsobem v Rusku ovlivněný také byznys Netflixu. Někdy v budoucnu by měl v Rusku vejít v platnost zákon, který bude od všech mediálních video služeb v zemi vyžadovat, aby do své nabídky zařadily pořady státních televizí (které do Rusů tlačí putinovskou propagangu). Netflix v prohlášení pro server Deadline uvádí, že za současné situace rozhodně neplánuje nic z nabídky ruských státních televizí na svou službu zařadit. Pokud Rusko začne v budoucnu dodržování pravidla vyžadovat, nezbude Netflixu než se mu podřídit, nebo ze země odejít.

Foto: Disney

Zdroje: The Wrap, Deadline I, II, III, IV, V, VI, VII

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest