Rocky: Jak sám Stallone hodnotí jednotlivé díly série

Rocky: Jak sám Stallone hodnotí jednotlivé díly série | Fandíme filmu
MGM
Sylvester si dovede lichotit, ale také na sebe být extrémně přísný.

Boxerská série o Rockym je dlouhá a rozmanitá. Není tedy těžké vést dlouhé zapálené debaty o tom, který díl je nejlepší, který nejhorší a co vás tady těší nebo támhle štve. Vlastní pořadí (hodnocení) má ale i Sylvester Stallone, jenž je s ikonickou postavou neodmyslitelně spjatý. Nejen, že ji hrál, ale také pro všechny díly napsal scénář a čtyři snímky ze šesti režíroval.

Svoje hodnocení Stallone před lety odhalil v talk show Jonathana Rosse. Moderátor mu na férovku vpálil, že má Rockyho rád, ale některé díly jsou prostě slabší. Rovnou Sylvestra také vyzval, ať schválně jednotlivé příspěvky boxerské ságy poctivě ohodnotí. Jedničce dal Stallone desítku a asi mu to nemůžeme vyčítat. Film prakticky odstartoval jeho kariéru, byl skvěle hodnocený, započal úspěšnou sérii, vyhrál tři Oscary a na dalších sedm byl nominovaný. Rocky inspiroval celou řadu dalších tvůrců a dodnes je považovaný za klasiku.

U dvojky, kde se Rocky vrací, aby se znovu utkal s Apollem Creedem, už by Stallone o něco přísnější a udělil známku 7,5 z deseti. Pro někoho fér hodnocení, pro někoho možná zbytečně přísné. Naopak by mohla překvapit Slyova známka pro trojku. Zápasu s Mr. T. udělil štědrou devítku. Nedá se říct, že by byl snímek špatný, ale z celé série asi nejvíc sklouzává k průměrnosti. Není příliš co kritizovat, ale že by se něco dalo vyloženě chválit a dodnes nadšeně citovat, to se také říct nedá.

A leckoho možná překvapí také Stallonovo hodnocení čtyřky. Té dal opět smířlivých 7,5 z deseti. Přitom tenhle film je pro většinu diváků poměrně jasně polarizující. Buď vám vadí, jak je zápas „USA vs SSSR“ přehnaný, nebo si tu přepálenost užíváte. Dolph Lundgren je tu zlá zabijácká mašina, Rockyho preference staromódních tréninkových metod zahřeje u srdíčka a montáž ze zasněžených hor je legendární. Sám Stallone v rozhovoru řekl, že na jeho vkus těch montáží bylo asi moc. Že se čtyřkou není Sly úplně v pohodě, naznačuje i skutečnost, že připravuje nový režisérský sestřih.

Nejtvrdší byl Stallone k pětce. Té dal nekompromisní nulu. Když se budeme snažit hodnotit co nejpoctivěji, tak tak špatný pátý díl série samozřejmě není. Ale že je slaboučký, o tom není sporu. Ve filmu chybí Rockyho zápas v ringu! A všichni sledují Rockyho kvůli boxu. Pouliční rvačka to nezachrání. Je pravda, že film otevírá zajímavá témata, když se věnuje dlouhodobým sportovním zraněním a Rockyho neúspěchům v osobním životě. Ale celkově nejde o důstojné zakončení ságy a film za slavnou kariérou nejznámějšího filmového boxera dlouhá léta zanechal místo tečky nehezkou kaňku.

Stallone si toho byl zřejmě vždycky vědom, pročež se také nakonec rozhodl natočit Rockyho Balbou, regulérní šestý díl, jenž Rocykho boxerskou kariéru zakončil podstatně lépe. Bodové hodnocení snímku nicméně Sylvester neudělil.

Ve stejném itnerview Sly také uvedl, že už že se k Rockymu vracet nebude, protože je na box starý. Své předsevzetí dodržel tak napůl. Do ringu už si opravdu nikdy nestoupl a je to tak jedině správně. Zároveň ale svou nejúspěšnější značku nenechal spát navěky. Jako Rocky se vrátil ještě ve filmech Creed a Creed II, jakožto trenér Apollova syna Adonise. Zvlášť první Creed je kritiky i fanoušky hodnocený jako jeden z vůbec nejlepších filmů s Rockym a dokonce vynesl Stallonovi nominaci na Oscara. Aktuálně se chystá Creed III, kde není zatím zřejmé, zda se Rocky ještě objeví nebo ne. Sám Stallone ale pořád ještě nemá dost, a tak spřádá plány na další film, kde by Rocky trénoval imigranta z ulice. Vedle toho by také Sly rád připravil seriál o Balboově mládí. Uvidíme, zda tyhle projekty nakonec skutečně vzniknou a zda je případně Stallone po letech také oboduje.

Foto: MGM

Zdroj: Jonathan Ross

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest