Box Office: Několik světlých bodů finančně mizerného roku 2020 v pokladnách kin

Box Office: Několik světlých bodů finančně mizerného roku 2020 v pokladnách kin | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Aktuálně se svět zajímá spíš o dění na americkém Kapitolu a ve vakcinačních centrech, kina tak povětšinou zejí prázdnotou.

Rok 2021 vstupuje do druhého víkendu, a tak je možná vhodné ohlédnout se krátce za rokem minulým. Už dříve jsme psali, že globální tržby se propadly o nějakých 70 % oproti roku 2020. Filmový průmysl utržil celkově 12,4 miliardy, z toho 10,2 miliardy přiteklo z mezinárodních trhů (obvykle podíl Spojených států bývá na celosvětových tržbách zhruba čtvrtinový). Důraz se při tom klade na skutečnost, že zásadní roli letos hrály především lokální filmy, které pomáhaly odvrátit krach jednotlivých trhů. Ukázkovým příkladem budiž anime Demon Slayer, oficiálně nejúspěšnější japonský film všech dob s tržbou ve výši 337 milionů dolarů.

V Severní Americe se žádné studio letos nemůže chlubit tím, že by nabralo nějaký extrémní náskok oproti svým hollywoodským konkurentům. Na první místě skončilo duo Disney/Fox s 1,26 miliardy dolarů, a to i přes zdrcující propad 90 % oproti předchozímu roku. Disneymu uškodil neúspěch Mulan, která propadla v Číně a v USA běžela především na Disney+. Druhé místo tentokrát patří Sony s 1,18 miliardy. Studio se zachránilo trojkou Mizerů, kteří stihli nasazení v začátku roku a stali se tak překvapivě nejúspěšnějším globálním hollywoodským filmem roku se 430 miliony dolary. Malé ženy, ačkoli nasazené v roce 2019, utržily většinou peněz minulý rok a dotáhly to až na 216 mega globálně. Trojka potom patří Warnerům s 1,08 miliardy. Událostí roku byl bezpochyby Tenet, který utržil 305 milionů mezinárodně a 58 mega ze Spojených států. Zásadní ránu ale uštědřil studiu propadák Wonder Woman 1984, který se nechytl v Číně a běží tak pouze limitovaně v malém množství kin zbytku světa a na HBO Max, které prozatím není dostupné mezinárodně.

Posledním miliardovým hráčem na trhu byl Universal s 1,03 miliardy. Studiu pomohl především Dolittle, který ačkoli dost pohořel v Americe, v Číně byl hlavním hollywoodským importem, který tam nastartoval znovuotevřená kina. Mimo USA tak Dolittle nakonec utržil 173 milionů. Daří se i Croodsovým 2, animák je aktuálně nad 100 miliony globálně. Universal úspěšně exprimentoval s Prémiovým VOD (Trollové 2 dle různých zdrojů utržili online 100-200 milionů dolarů) a poctivě i zásoboval v posledních měsících kina menšími novinkami.

Universal
Animák Croodsovi: Nový věk

A teď zpátky do současnosti. Dalo by se říct, že tento víkend by byl pro kina těžký i bez pandemie. Útok na Kapitol, který dominoval všem americkým televizím, by zřejmě divákům jako akční náhrada filmů stačil. Není tedy divu, že Wonder Woman 1984 dál padá a s 45% úbytkem diváků má tento víkend jenom 3 miliony a 32,6 mega v USA celkem. 58 milionů, na které ve Státech dosáhl Tenet, je tak zatraceně daleko. Film už jen dva týdny bude dostupný na HBO Max a potom bude uváděný čistě v kinech, tak uvidíme, zda to čísla jakkoliv ovlivní. Globálně jsme na 131 milionech dolarů. 

Srovnejme tenhle výsledek s podstatně nenápadnějšími Croodsovými 2, kteří mají 1,8 milionu v sedmém víkendu a 36,8 milionů z USA celkem (127 milionů celosvětově). Hanksovy News of the World od Universalu jsou ve třetím víkendu a utržily 1,8 milionu, Monster Hunter má potom ve čtvrtém víkendu 1,1 milionu dolarů. 

Foto: Warner, Universal

Zdroj: Deadline

Galerie: 2

Box Office: Několik světlých bodů finančně mizerného roku 2020 v pokladnách kin | Fandíme filmu Box Office: Několik světlých bodů finančně mizerného roku 2020 v pokladnách kin | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest