Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení

Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 3 obrázky
Souběžné uvádění velkofilmů do kin i na internet je revoluční krok. Zřejmě i pro filmové pirátství.

Když bylo oznámeno, že Wonder Woman 1984 bude souběžně s biografy uvedena ve Spojených státech také na streamovací službu HBO Max, okamžitě se nabízela otázka, jak moc bude snímek pirátsky stahovaný. Přesná čísla se nikdy nedozvíme, protože pirátství je kvůli své rozmanitosti a rozšířenosti jen obtížně měřitelné. Díky serveru Torrent Freak máme alespoň hrubou představu.

Torrent Freak uvádí, že zájem o WW1984 byl rekordní. Na torrentu (jedna z metod šíření pirátského obsahu) byla v první den online premiéry druhá Wonder Woman zodpovědná za 9,18% všech proběhlých stahování. Druhý den za 6,26%. Pro srovnání, Duši si v den premiéry stahovalo 2,37% všech torrentových pirátů a kupříkladu Avengers: Endgame si po objevení HD kopie stahovalo během prvního dne 5,63% všech užitavelů známých torrentových služeb.

Zájem lze přisuzovat několika aspektům. WW1984 byl očekávaný snímek a byl to jeden z mála fanouškovských blockbusterů letošního roku. Klíčovou roli hraje ale i skutečnost, že okamžitě byla dostupná kopie v HD. Dosud se drahé trháky po premiéře několik měsíců promítaly pouze v kině, a tak bývají mezi piráty zpočátku dostupné pouze ve slabé kvalitě, kdy piráti natočí na kameru přímo plátno v kinosále. U Wonder Woman byla okamžitě k dispozici perfektní kvalita. A roli hrálo i to, že piráti přesně věděli, kdy film čekat. Jindy se stává, že se pirátská kopie objeví na internetu bez varování.

Přesná čísla neznáme, nicméně Torrent Freak odhaduje, že jen přes torrenty v prvních dnech došlo k milionům stažení Wonder Woman 1984. Torrenty pak tvoří pouze část pirátského spektra, které doplňují ještě především webová úložiště a streamovací platformy. Celkově tedy už jen za první dny došlo k pirátským stažením v řádech milionů. Potenciálně mohl stejný počet lidí film sledovat legálně i nelegálně (pokusili jsme se odhadnout, kolik lidí film vidělo na HBO Max, ale přesná čísla k dispozici nejsou).

Zajímavé také je, odkud se nejvíc stahovalo. 17% pirátů pocházelo z Indie, ale hned druhou příčku s 10% tvoří Spojené státy! Což je zajímavá informace, protože právě USA jsou jedinou zemí, kde si jde pořídit streamovací službu HBO Max. A to za 15 dolarů, což je v Americe cena zhruba jednoho a půl lístku do kina. Při násobně vyšších platech než u nás. A stejně se najde spousta lidí, kteří si HBO Max z nějakého důvodu nechtěli nebo nemohli zaplatit a raději si Wonder Woman 1984 stáhli z ilegálního zdroje.

Zatím není zřejmé, zda vysoké počty stažení v prvních dnech znamenají, že bude druhá Wonder Woman podstatně častěji pirátěná, než jiné filmy, anebo si pouze většina zájemců snímek stáhla hned v úvodních dnech, ale celková míra pirátství bude obdobná, jako jindy. Studio Warner Bros. by jistě bylo rádo, aby platila druhá varianta, jinak má na krku potenciální problém.

Foto: Warner Bros.

Zdroj: Torrent Freak

Galerie: 4

Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení | Fandíme filmu Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení | Fandíme filmu Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení | Fandíme filmu Wonder Woman 1984 zaznamenala rekordní počty pirátských stažení | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest