Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla

Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 5 obrázků
Lucase prodej zabolel, ale prioritou byl osobní život.

Režisér a scenárista George Lucas stvořil před desítkami let v předaleké galaxii kouzelný svět Hvězdných válek, aby celou frančízu pod hlavičkou produkční společnosti Lucasfilm prodal v roce 2012 studiu Disney za cca čtyři miliardy dolarů. Samozřejmě v tu chvíli ztratil jakoukoliv tvůrčí kontrolu nad dalším směřování milovaného universa. Vzhledem k tomu, kolik energie a času Hvězdným válkám obětoval, určitě nešlo o jednoduché rozhodnutí. V nové knize Star Wars Archives (1999-2005), kterou má na svědomí Paul Duncan, se k onomu nelehkému kroku Lucas vrátil. Zopakoval, že v oné době pracoval na další trilogii, řešil herecké obsazení a vše směřovalo k brzké realizaci. Nicméně současně se mu zrovna narodila dcera a on si byl vědom, že zbrusu nová trilogie by jej stála zhruba deset let života, když práce na Epizodách IIII trvaly de facto od roku 1995 do roku 2005.

V roce 2012 však bylo Lucasovi již 69 let a položil si otázku, zda Hvězdné války jsou to, čemu chce obětovat zbytek života. Ptal se sám sebe: "Chci si tím vším skutečně projít znovu?" Nakonec si řekl, že obětovat osobní život by byla chyba. Chtěl se více věnovat výchově dcery a obecně si užívat radostí života. Přirozeně jej napadlo, že by společnost Lucasfilm neprodal, ponechal si určité pravomoci a pouze někomu předal pomyslnou kapitánskou čepici. Jenže to by problém časové vytíženosti nevyřešilo, čehož si byl Lucas dobře vědom. Po nějaké době by opět skončil na place, řešil by produkční zádrhele a kolotoč by se rozběhl nanovo. Potřeboval se z pracovní spirály vymanit jednou provždy. Lucas o sobě hovoří jako o mikromanažerovi, jenž nedokáže stát v ústraní. I proto udělal za vším tlustou čáru, společnost prodal Disneymu a zaměřil svoji pozornost na dcerku a tvorbu muzea. Pochopitelně jej zabolelo, že se musel frančízy vzdát, ovšem jinak to nešlo.

Zdroj: Paul Duncan_Twitter

Foto: Lucasfilm

Galerie: 6

Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu Proč se George Lucas vzdal Hvězdných válek, svého životního díla | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest