Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání

Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu
New Line Cinema
Zobrazit dalších 8 obrázků
V upravené obrazové verzi vychází společně s „LOTRem“ také Hobit. Vylepšení představil režisér Peter Jackson v novém videu.

Trilogie Pán prstenů se při svém původním uvedení v letech 2001-2003 dočkala nadšených reakcí. Vedle pozitivních recenzí měly snímky také rekordní tržby a souhrnně si odnesly 17 Oscarů. Ani po letech příběhy nestárnou a prokazují svou nadčasovou kvalitu. Tedy minimálně po stránce vypravěčské. S technickým provedením to bylo o něco složitější. S nástupem disků Blu-ray to vypadalo, že si fanoušci mohou doma trilogii užívat na té nejlepší úrovni, avšak u rozšířeného sestřihu diváci upozorňovali na zvláštní zabarvení obrazu dodozelena, které jim kazilo zážitek. A objevovaly se i další drobné neduhy.

Teď vychází nové vydání trilogie v rozlišení 4K, v barevném podání HDR (vysoký kontrast, vysoká sytost barev, ještě jemnější obrazové detaily) a především v novém přepisu z filmového pásu, na který dohlížel osobně režisér Peter Jackson. Ten v propagačním videu vysvětluje, že s pomocí současných technologií bylo možné z obrazu vyždímat maximum. Kromě opravdu pečlivého přepisu z analogového archivního pásu se nové vydání dočkalo i barevných korekcí. Krom samotné přípravy filmů pro prezentaci v technologii HDR bylo sladěné barevné podání jednotlivých filmů. Kvůli technologickému pokroku se totiž před lety v postprodukci trochu jinak pracovalo se Společenstvem prstenu a se zbylými dvěma filmy. A trilogie Hobita se točila na úplně jiný typ (už digitálních) kamer. Nově bude všech šest filmů ze Středozemě barevně sladěno. Jackon také doplňuje, že se zapracovalo na digitálních tricích, které od časů premiéry už stačily trochu zestárnout. Fanoušci se však zároveň nemusejí bát nějakých zásahů do původního filmu.

Už se objevily první zahraniční recenze, které uvádějí, že nové obrazové zpracování je opravdu vynikající. Pleťové barvy postav jsou přirozené, krajina Středozemě patřičně živoucí a obraz je tak detailní, že si všimnete stébel trávy tam, kde jste v minulosti zahlédli pouze neurčitý obrazový šum. A pokud jde o onu zmíněnou úpravu digitálních triků, tak se nemáme bát, že by Jackson do trilogie dělal nějaké dodatečné zásahy ve stylu upravené edice Hvězdných válek George Lucase. U veškerých trikových scén byl pouze obraz (z hlediska barev, kontrastu atd.) vyladěný tak, aby trikové objekty (bytosti) do reálné scenerie maximálně zapadaly a pokud možno z ní nepřirozeně nevyčnívaly.

Vedle Pána prstenů v novém podání vychází také trilogie Hobita. Sám Peter Jackson nové vydání filmů označil jako ultimátní podobu snímků ze Středozemě a tímhle vydání považuje svou kapitolu v Tolkienově světě za definitivně uzavřenou. Na zahraničních trzích je nová edice k dispozici od konce listopadu a zatím nevíme, kdy (a zda) bude nová verze uvedená na český a slovenský trh.

Níže pod představením kolekce od Petera Jacksona najdete trailery na jednotlivé filmy.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Warner Bros., Peter Jackson, The Digital Bits

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

19.12.2001 | USA, Nový Zéland
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 9

Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu Pán prstenů se dočkal nového, upraveného vydání | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest