Podle režiséra Avengers je streamování budoucnost kinematografie

Podle režiséra Avengers je streamování budoucnost kinematografie | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 2 obrázky
Jako nevyhnutelné vidí větší využití digitální distribuce i šéf hororového studia Blumhouse.

Filmařské bratrské duo Joe a Anthony Russoové platí v současném Hollywoodu za horké zboží, vždyť mají na kontě komiksovky jako Captain America: Občanská válka či Avengers: Infinity War a Endgame. Momentálně chystají hutné drama Cherry s Tomem Hollandem v hlavní roli, ale samozřejmě nepřestávají sledovat nestandardní koronavirovou situaci, v níž se filmový průmysl ocitnul. Joe v rozhovoru pro server ComicBook uvedl, že "svět se mění rychlostí blesku a [globální zdravotní krize] tuto změnu akcelerovala." Dle jeho názoru začíná být stále jasnější a zřejmější, že některé příběhy jsou vhodnější pro digitální distribuci a nepasují tolik do kin. Digitální způsob distribuce má rovněž výhodu z hlediska regionů a možného dosahu. V neposlední řadě nelze prý zapomínat ani na stránku nákladů. "Lidé mohou sdílet účty různých služeb a dopřát si tak třeba i deset filmů do měsíce za cenu jednoho. Víte co, každý z nás si nemůže dopřát ten luxus a jít do kina."

Ostatně navyšující se cena lístků a všeho, co se k návštěvě kina pojí (doprava, občerstvení), měla za následek, že lidé si začali pečlivěji vybírat, na co do kina zajdou a do čeho vydělané peníze investují. Přirozeně větší pozornosti se v této optice těší drahé a spektakulární blockbustery a menší/levnější snímky se z kin vytrácejí. To má logicky za následek, že se do těchto skromnějších projektů méně investuje, protože nemají takový finanční potenciál. Řešení se nabízí. Russo má za to, že tyto menší produkce by měly putovat na stream, poněvadž tam se parametry jako tržby za otevírací víkend či tržby obecně stávají irelevantními. V tuhle chvíli může neuspokojivý otvírák absolutně zničit renomé jakéhokoliv filmu. I proto údajně možná není pro některé filmy kinodistribuce tou správnou volbou.

Donedávna to vypadalo, že distribuční model a vztah studií a kinařů (obzvláště velkých řetězců) se zřejmě nezmění ze dne na den, ale po velkém oznámení společnosti Warner Bros., která příští rok všechny své filmy pošle zároveň do kin i na stream, už si nemůžeme být ničím jistí. Russo své prohlášení učinil v době, kdy jsme věděli teprve o tom, že souběžně s kinem půjde do internetové distribuce veledrahá komiksovka Wonder Woman 1984. Tehdy říkal: "Mám pocit, že [Wonder Woman 1984] představuje pouhý vzorek toho, co se na nás chystá." Jako by tušil, že jen pár dní poté Warner vytáhne ještě silnější kartu. Russo taktéž řekl, že by se oba modely mohly za určitých podmínek vhodně doplňovat (měla by být možnost zajít do kina i sledovat filmy z domova), tak uvidíme, zda jeho naděje budou naplněny, anebo si budou internet a kino spíš konkurovat.

Vedle velkých čachrů Warneru studio Universal uzavřelo smlouvu s řetězcem kin AMC, která umožňuje poslat titul na VOD (služby typu iTunes) už po třech týdnech promítání v biografech. Známý hororový producent Jason Blum z produkční společnosti Blumhouse okomentoval tuto dohodu, týkající se mimo jiné i jeho aktuální novinky Slečna bestie (Freaky), v rozhovoru pro server Inverse následovně: "Dle mého soudu takto bude vypadat budoucí model pro většinu filmů směřujících do kinodistribuce. Nastane to, až pandemie pomine." Ve světle warnerovského zemětřesení se dá říci, že nakonec nebylo ani třeba čekat tak dlouho... Uvidíme, jak na turbulentní změny zareaguje zbytek Hollywoodu.

Zdroje: ComicBook, Inverse

Foto: Marvel Studios

Galerie: 3

Podle režiséra Avengers je streamování budoucnost kinematografie | Fandíme filmu Podle režiséra Avengers je streamování budoucnost kinematografie | Fandíme filmu Podle režiséra Avengers je streamování budoucnost kinematografie | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest