Filmy u kterých jste netušili, že jsou podle skutečné události

Filmy u kterých jste netušili, že jsou podle skutečné události | Fandíme filmu
Miramax
Řada filmů je životopisná či historická už na první pohled. U jiných by vás možná vůbec nenapadlo, že opravdu vycházejí z reality.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Noční můra v Elm Street (1984)

Z pohledu skutečných událostí působí Noční můra v Elm Street jako nepravděpodobný adept. Samozřejmě, režisér Wes Craven si Freddyho Kruegera vysnil podle vlastní fantazie. Námět si ale vzal ze série zvláštních úmrtí popsaných v novinových článcích. Na syndrom náhlého nevysvětlitelného úmrtí podlehlo několik uprchlíků z jihovýchodní Asie. Údajně zemřeli uprostřed nočních můr, pro které odmítali spát a zde už jsou souvislosti s filmem zcela jasné. Dodnes se neví, co je příčinou těchto úmrtí, lékaři však syndrom připisují vícero faktorům. Mezi ně patří srdeční vady, genetické vady s vlivem na činnost srdce, disfunkce některých procesů v buňkách nebo následky medikace.

Pár správných chlapů (1992)

Na čtyři Oscary nominovaný příběh o soudním procesu s dvojicí vojáků je postavený na vyprávění vojenské právničky Deborah Sorkin, sestře scenáristy Aarona Sorkina. Ten podle jejích zkušeností napsal divadelní hru Pár správných chlapů a poté i vlastní film. Deborah byla povolána k obhajování skupiny mariňáků, kteří brutálně šikanovali nového rekruta. Ve skutečnosti, na rozdíl od hollywoodského ztvárnění, oběť útok přežila. Viníci byli "beze cti" propuštěni ze služby a zůstali bez nároku na jakékoli výhody vyplývající z armádní služby. Jeden z nich obvinění zpochybnil a pozdější film označil za zkreslující. Dva roky poté byl zavražděn.

Strach a hnus v Las Vegas (1998)

Řádění Johnnyho Deppa v roli novináře Raoula Duka ve Strachu a hnusu v Las Vegas je dnes již kultovní podívanou. Mnozí lidé vědí, že námětem filmu byla kniha. Nese vyčerpávající název Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream. Ovšem své zákulisí má i tento román. Mapuje drogovým opojením nasáklé putování novináře a autora v jedné osobě Huntera S. Thompsona do Vegas. Osobitým stylem míchá reálné události s fikcí, jeho výpověď je výsostně subjektivní. Svým dílem položil základ tzv. gonzo žurnalizmu. No a pokud jste zachytili film Rumový deník (2011), rovněž s Deppem v hlavní roli, vězte, že jste se s Thompsonovým šíleným světem setkali znova.

Další kapitola »

Pokoj

04.09.2015 | Kanada, Irsko
Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest