Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku

Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
K nestárnoucí klasice se váže řada zajímavostí.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Za zmínku rovněž stojí fakt, že ve filmu vystupuje dvojče Lindy Hamilton, její nedávno zesnulá sestra Leslie. Zatímco v dnešní době se jakákoliv složitější situace řeší s pomocí digitálních efektů, v roce 1991 to nebylo tak snadné, pročež se filmaři snažili maximální množství trikových záběrů vyřešit s pomocí praktických efektů. Jakmile tedy bylo potřeba, aby se na plátně zjevily dvě Sarah Connor (scéna v hutích), využil Cameron fyzickou podobou sester a poslal na plac Leslie.

Terminátor 2 přirozeně nebyl prvním projektem, kde se využívalo CGI, ale výrazně tenhle nástroj posunul dál. O totéž se snažil v roce 1982 Tron nebo v roce 1984 Poslední hvězdný bojovník. Jenom vizuální efekty stály Camerona zhruba pět milionů dolarů a na jejich realizaci se podílelo 35 pracovníků po dobu deseti měsíců. CGI měli na starost kouzelníci z Industrial Light & Magic (ILM) a praktické efekty zase legendární Stan Winston.

TriStar Pictures

Film se pyšní i ikonickou scénou jaderné detonace, k níž výrazně přispěla dvojice Robert a Dennis Skotak z 4-Ward Production. Tihle dva vytvořili detailní model Los Angeles, v němž nechybělo naprosto nic. Následně mnoho hodin studovali reálné záběry nukleárních testů, aby byli schopni nasimulovat ničivou sílu tlakové vlny. Později se někteří jaderní fyzikové vyjádřili ve smyslu, že se jedná o nejautentičtější filmový výbuch atomovky v dějinách filmu.

Asi nikoho nepřekvapí, že Terminátor 2 byl v době premiéry nejdražším filmem všech dob. Rozpočet se vyšplhal až na 102 milionů dolarů a plných 50 milionů spolkly vizuální efekty a akční sekvence. 6 milionů si pro sebe urval Cameron, 15 milionů Schwarzenegger a Hamilton ukořistila milion. Naštěstí se investice vyplatila, protože na dvojce je vidět i ten poslední utracený cent. I proto se na tvůrce usmálo o několik měsíců později štěstí, když si snímek odnesl hned čtyři Oscary z technických kategorií.

Zdroje: ScreenRant, Empire, EK

Foto: TriStar Pictures

« Předchozí kapitola

Terminátor 2: Den zúčtování

01.07.1991 | USA, Francie
Akční, Sci-Fi, Thriller
Info o filmu

Galerie: 9

Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest