Terminátor: Proč James Cameron svoji sérii po druhém filmu opustil

Terminátor: Proč James Cameron svoji sérii po druhém filmu opustil | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Práva jsou v Hollywoodu všechno. Své by o tom mohl vyprávět i "železný" Jim.

Akční sci-fi frančíza Terminátor bude navždy spojena se dvěma jmény - James Cameron a Arnold Schwarzenegger. Cameron sérii stvořil a nakopnul, Schwarzenegger se stal její tváří na filmovém plátně. V posledních letech se však slavná filmová značka vyčerpala a ani loňský Terminátor: Temný osud, který přece jenom měl určité kvality, na tomhle trendu nic nezměnil. Těžko ovšem soudit, kam by terminátoří kroky co do kvality směřovaly, kdyby Cameron natočil v devadesátkách i trojku, jak měl původně v úmyslu. Trojka s podtitulem Vzpoura strojů sice vůbec není špatná, ale přece jenom její režisér Jonathan Mostow nedosahuje Cameronových kvalit. A proč Cameron trilogii neukončil vlastně sám?

Režisér Vetřelců a Propasti to měl v úmyslu. Po úspěchu Terminátora 2 už měl v hlavě náčrt trojky a někdy v roce 1994 nebo 1995 chtěl dle slov Schwarzeneggera začít psát scénář, leč nedostal možnost nápad více rozvinout, jelikož v roce 1995 došlo ke krachu produkční společnosti Carolco Pictures (50 procent práv) a začal tuhý boj o práva mezi studiem 20th Century Fox a francouzskou televizní společností Canal Plus. Následovala finanční přetahovaná, která se ale explicitně netýkala práv na terminátoří sequely, leč pouze práv na existující filmy natočené pod značkou Carolco. Foxové z bitky nakonec vycouvali a rozhodli se řešit Terminátora zvlášť v rámci jiného řízení a současně začali s Cameronem připravovat trojku, jež by se hnula kupředu ihned po plánovaném odkupu práv.

Jenže to dopadlo celé úplně jinak. Práva na "budoucího" Terminátora skončila paradoxně v rukou producentů Maria Kassara a Andyho Vajny, spoluzakladatelů zmíněného zbankrotovaného Carolca, kteří za ně v aukci konkursního majetku studia Carolco zaplatili osm milionů dolarů. Za druhou polovinu pak zaplatili producentce Terminátora 2 Gale Anne Hurd sedm milionů dolarů. O možnosti odkupu práv (asi v ten moment netušili, že jsou ještě dostupná) na potencionální pokračování se doslechli od samotného Camerona na jedné z prvních projekcí Titaniku. Ve chvíli, kdy se Cameron dozvěděl o tom, že mu (a Foxům) Kassar s Vajnou (před tímto incidentem měli přátelský vztah) vyfoukli práva, začal zuřit, jelikož to považoval za podraz. Naopak Vajna onen krok okomentoval slovy, že Cameronovi může být přece jedno, kdo snímek zafinancuje. Následně Cameron na sérii zanevřel a nechal se slyšet, že o projekt již nemá zájem. Tím de facto skončila i snaha Foxů o koupi práv, ačkoliv pořád přemýšleli o tom, že Vajnu s Kassarem přeplatí, případně je od nich odkoupí, ale Cameronův nezájem jejich snažení definitivně utnul. Terminátor 3 pak vtrhnul do kin po celém světě v roce 2003, ale, bohužel, bez účasti legendárního režiséra.

Zdroj: ScreenRant

Foto: TriStar Pictures

Terminátor 3: Vzpoura strojů

02.07.2003 | USA, Velká Británie, Německo
Akční, Sci-Fi, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest