Když George Clooney nehraje, financuje vyšetřování zločinných peněžních toků

Když George Clooney nehraje, financuje vyšetřování zločinných peněžních toků | Fandíme filmu
Focus Features
Zobrazit další 1 obrázek
George Clooney je klaďas i mimo filmovou branži.

George Clooney vždycky platil za hollywoodskou celebritu, která má přehled a participuje na zajímavých projektech i mimo svět filmu. Příkladem budiž projekt The Sentry, což je Clooneym finančně podporovaný tým odborníků a analytiků systematicky se zaměřující na špinavé peníze, které kolem sebe shromažďují afričtí kriminální bossové, váleční štváči a zkorumpovaní politikové zpravidla profitující z násilných konfliktů. Organizaci Clooney spoluzaložil ruku v ruce s Johnem Prendergastem a nalil do ní v roce 2017 milion dolarů. Nyní vydala organizace oficiální zprávu o tom, jak se snaží Severní Korea využít slabosti bankovního systému v Konžské demokratické republice, obejít mezinárodní sankce a dostat se touto cestou do globálního finanční systému.

Clooneymu evidentně není jedno, co se ve světě děje, přičemž sám k problematice mezinárodní bezpečnosti uvedl následující: "Ať vás ani na vteřinu nenapadne, že finanční toky na místech jako Konžská demokratická republika nemají dopad na bezpečnostní situaci ve světě. Když banky nevyžadují plnění základních předpisů a národní vlády zavírají před těmito selháními oči, financování terorismu a obecně organizovaný zločin budou vždy vzkvétat."

Warner Bros. Pictures

Zpráva nese název Overt Affairs a odhaluje mocenskou pyramidu a všudypřítomnou korupci vyvěrající z okolí ex-prezidenta Josepha Kabily. Analytický materiál mimo jiné rozkrývá, jak si dva severokorejští státní příslušníci otevřeli (ačkoliv to sankce neumožňují) dolarový bankovní účet u konžské pobočky banky Afriland First Bank. Text se ponejvíce věnuje severokorejským aktivitám a pokusům proniknout na světový finanční trh, případně obecně problematice korupce a fungování finančních institucí.

Kompletní text je dostupný zde.

Zdroj: Deadline

Foto: Focu Features (titulka ilustrační, z filmu Američan)

Galerie: 2

Když George Clooney nehraje, financuje vyšetřování zločinných peněžních toků | Fandíme filmu Když George Clooney nehraje, financuje vyšetřování zločinných peněžních toků | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest