Mel Gibson opět čelí kritice kvůli antisemitským a homofobním výrokům

Mel Gibson opět čelí kritice kvůli antisemitským a homofobním výrokům | Fandíme filmu
Summit Entertainment
Zobrazit další 1 obrázek
Winona Ryder se opřela do Gibsona, který vzápětí vše popřel.

Mel Gibson a Židé rovná se téma, které se vrací do mediálního prostoru jako bumerang. Bourák z Šíleného Maxe, Smrtonosné zbraně či drsného thrilleru Na špatné straně se ocitl na černé hollywoodské listině poté, co byl v roce 2006 zadržen policií pro řízení v opilosti a během výslechu si neodpustil několik silně nekorektních urážek na adresu židovské komunity. Mimo jiné tehdy utrousil, že "Židé mohou za všechny války na světě", což byla poněkud silná káva už tehdy. Posléze se Gibson za svá slova omluvil, leč další průšvihy měly následovat, včetně obvinění z domácího násilí. Z Gibsona se stal nepřítel číslo jedna a zdálo se, že filmová kariéra je ta tam. Comeback se uskutečnil v roce 2010 v povedeném akčním thrilleru Na hraně temnoty, který však finančně propadl. Zrovna tak se nezadařilo dramatu Pan Bobr, kde sice herecky exceloval, ale ani to nepřilákalo do kin dostatek diváků.

Gibson se ovšem nehodlal vzdát a opakovaně se pokusil o hollywoodský návrat. Jako režisér nabral druhou mízu s válečným opusem Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, za nějž si znovu vysloužil nominaci na Oscara. Jenže i v tomhle případě vypluly na povrch skandální informace. Rozhlasový moderátor Glenn Beck jej totiž obvinil z toho, že během společného rozhovoru talentovaný herec a režisér opětovně nadával Židům a dokonce je nařknul z krádeže kopie filmu Umučení Krista, k čemuž mělo dojít ještě před uvedením historického dramatu do kin. V obecné rovině pak Gibson měl Židům spílat, že mu ze života dělají peklo.

Columbia Pictures

Nyní se Gibsonova antisemitská rétorika vrací, když herečka Winona Ryder zase přilila olej do ohně. Když byla v interview pro deník The Sunday Times dotázána, zda pocítila ve filmové branži nějaké antisemitské tendence, uvedla následující: "Ano... a bylo to zajímavé. Kdysi byli někteří jedinci schopní pronést: ‘Počkej, ty jsi židovského původu? Ale vždyť jsi tak pohledná!’" Dále prý musela rozdýchat i reakce typu "na roli jsi příliš židovská". Aby toho nebylo málo, prozradila, že na jedné party v devadesátých letech měl Gibson spoustu nevhodných antisemitských a homofobních narážek. Například když zjistil, že jeden z přátel Ryder je homosexuál, zeptal se: "Počkej a nemůžu chytit AIDS?" A posléze prohodil směrem k Ryder útočnou poznámku ohledně Židů a pecí ("oven dodger"). Urážka měla logicky odkazovat k masovému vyhlazování Židů během druhé světové války. Později se měl údajně Gibson za své chování omluvit.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, když Gibson označil výroky Ryder za stoprocentně nepravdivé. Ústy svého zástupce též prozradil, že lživé je i tvrzení týkající se jeho omluvy. Vzhledem k tomu, že Ryder hovořila o Gibsonově homofobním a antisemitském jednání už v roce 2010, snažil se s ní prý v minulosti spojit a konfrontovat její lži, avšak ona s ním mluvit nechtěla.

Čtěte také: Umučení Krista: O pokračování Gibsonova filmu se vytrvale jedná

Ryder ovšem nehodlá ustoupit a čerstvě jmenovala onoho přítele, jehož Gibson na večírku v polovině devadesátých let počastoval homofobní poznámkou. "Bylo to kolem roku 1996 a já a můj kamarád Kevyn Aucoin jsme byli ti, komu byla nesnášenlivá slova adresována. Pořád se jedná o bolestivou a živou vzpomínku."

V reakci na obvinění bylo včera oznámeno, že se Gibson neobjeví v očekávaném pokračování "stop-motion" animáku Slepičí úlet. Dvojka se má začít točit v příštím roce, ale dle zákulisních informací se Gibson nevrátí coby hlas Rockyho, což byla jedna z hlavní postav snímku z roku 2000. Zda bude mít incident vliv i na další Gibsonovy projekty, ukáže až čas.

Zdroje: TheWrap, Variety I,II, TheGuardian, News/au

Foto: Summit Entertainment

Galerie: 2

Mel Gibson opět čelí kritice kvůli antisemitským a homofobním výrokům | Fandíme filmu Mel Gibson opět čelí kritice kvůli antisemitským a homofobním výrokům | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest