J.K. Rowling obviněna z transfobie, proti jejím výrokům vystoupil Daniel Radcliffe a další

J.K. Rowling obviněna z transfobie, proti jejím výrokům vystoupil Daniel Radcliffe a další | Fandíme filmu
J.K. Rowling Twitter
Zobrazit další 1 obrázek
J.K. Rowling si relativně nevinně vypadajícím tweetem pěkně zavařila
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Populární britská spisovatelka, autorka kouzelnické knižní série o Harrym Potterovi, J.K. Rowling se o prvním červnovém víkendu vyjádřila na Twitteru k novinovému článku (názorovému sloupku), v němž se řešila rovnoprávnost pro "lidi, co menstruují". Tato fráze z titulku Rowling popudila a reagovala na ní komentářem: "Lidé, kteří mají menstruaci. Jsem si stoprocentně jistá, že pro ně máme vžité označení. Někdo mi s tím pomožte.“ A následně nadhodila několik návrhů: "Wumben? Wimpund? Woomud?" Úspěšné spisovatelce vadila genderová neutrálnost daného spojení. Leckoho by mohla její reakce překvapit, jelikož Rowling je známá tím, že se sexuálních menšin tradičně zastává. Nicméně bouřlivá reakce na sebe nenechala dlouho čekat a Rowling byla z mnoha stran obviněna z transfobie, když si fanoušci vyložili její komentář jako útok proti osobám s proměnlivou genderou identitou a jako projev nenávisti vůči transsexuálům. Komentáře taktéž upozorňovaly na to, že ženy přece nejsou jedinými osobami, které zakouší menstruaci a že ženy nedefinuje jenom jejich perioda.

"J.K. Rowling se pořád ztotožňuje s ideologií, která vědomě zkresluje fakta o genderové identitě a transsexuálních osobách. V roce 2020 pro takový přístup neexistuje žádná omluva,“ zareagovala na Twitteru nezisková organizace GLAAD zaobírající se problematikou sexuálních menšin. Objevily se však ještě agresivnější komentáře, na něž Rowling odpověděla následovně: "Jestliže kategorie pohlaví neexistuje, pak nelze hovořit ani o vzájemné přitažlivosti mezi osobami stejného pohlaví. Neexistuje-li pohlaví, nemůžeme mluvit o rozdílných prožitcích žen a mužů. Sama znám několik transsexuálů, vážím si jich a mám je ráda, leč vymazat koncept pohlaví znamená vzít mnoha jedincům možnost smysluplně řešit vlastní život. Říct pravdu přece ještě neznamená nenávidět."

Posléze zdůraznila, že je absolutní nesmysl obviňovat jí z nenávistných postojů vůči transsexuálům a lidem, kteří procházejí, nebo si prošli změnou pohlaví. Připomněla, že práva transsexuálů aktivně podporuje a rozhodně není žádnou radikální feministkou, co nerespektuje trans osoby. "Bez výjimky uznávám právo všech trans lidí žít způsobem, který jim zajistí, že se budou ve společnosti cítit komfortně a příjemně. Klidně s nimi půjdu demonstrovat, pakliže jim hrozí diskriminace jenom proto, že se jsou trans. Současně ale musím zmínit, že celý můj život se točí kolem toho, že jsem žena. Nemám pocit, že je něco špatného nebo nenávistného na tom, otevřeně to přiznat."

K tématu se brzy vyjádřili i Daniel Radcliffe, Eddie Redmayne či Emma Watson. Radcliffe napsal, že transsexuální ženy jsou jednoduše ženy. Podotkl, že  opravdu nejde o žádný mediální boj s Rowling. Pouze považuje za nutné se těchto sexuálních menšin zastat, jelikož velká část z nich se denně setkává s diskriminací vyvěrající z jejich pohlavní identifikace. Není dle jeho názoru správné, abychom jim jakýmkoliv způsobem činili další bolest a zneplatňovali jejich pohlaví. Kriticky se k výrokům Rowling vyjádřil i Redmayne, hvězda Fantastických zvířat, jenž také zopakoval, že transsexuální ženy jsou ženy a transsexuální muži jsou muži, přičemž považuje za nešťastné, když nejsou životy těchto jedinců dostatečně respektovány. Obdobně se k problematice staví i Watson, jež vadí, že transsexuální jedinci jsou neustále konfrontováni s tím, kým jsou.

Ačkoliv se Rowling dál snaží hájit, že jsou její slova překrucována, tak zatím se jí naštvané fanoušky uklidnit nepodařilo.

Další kapitola »

Galerie: 2

J.K. Rowling obviněna z transfobie, proti jejím výrokům vystoupil Daniel Radcliffe a další | Fandíme filmu J.K. Rowling obviněna z transfobie, proti jejím výrokům vystoupil Daniel Radcliffe a další | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest