Selma: Oscarová Akademie údajně kritizovala boj tvůrců proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti

Selma: Oscarová Akademie údajně kritizovala boj tvůrců proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Pakliže chcete vyhrát Oscara, musíte podporovat ty "správné" hodnoty.

Spojené státy neprožívají nejlepší období. Nejenže administrativa Donalda Trumpa absolutně nezvládla boj s koronavirovou pandemií, ale opět se naplno rozhořel problém rasové diskriminace a nerovnosti v americké společnosti. Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy policista usmrtil zatčeného Afroameričana, který opakovaně dával najevo, že se necítí dobře. Muž zákona mu však i přes to několik minut naprosto nesmyslně klečel na krku a George Floyd nakonec zemřel. Incident byl zachycen na kameru a rozpoutal nevídanou vlnu odporu, pohoršení a protestů. Centra měst se zaplnila a protesty se postupně začaly vyhrocovat. Většina demonstrantů přitom pokojně žádala/žádá potrestání viníků, snahu o korekci chování policistů, reformu trestního systému a obecně širší změnu poměrů.

Jak se dalo čekat, Trump se k demonstracím postavil svérázně a situaci nepochopitelně vyhrotil. Opět ožilo hnutí Black Lives Matter, které podpořila nejedna filmová celebrita. Jednou z nich je britský herec David Oyelowo, jenž v souvislosti s dnešní situací a spekulacemi kolem proměn identity britských filmových cen BAFTA připomněl, jak se postavila k protestním náladám roku 2015, které měly co dočinění s podobně absurdním zabitím Erica Garnera policejním důstojníkem, Akademie filmového umění a věd udělující prestižní Oscary.

Paramount Pictures

Oyelowo byl součástí hereckého ansámblu životopisného dramatu Selma, které pojednávalo o bouřlivých třech měsících v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní a nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Historické drama natočila v roce 2014 Ava DuVernay a snímek byl posléze nominován na Oscara v kategorii nejlepší film. Cenu diváky rozpačitě přijatý biják nezískal, leč to by nebyl až takový problém.

Při slavnostního premiéře snímku si totiž herci vzali na sebe tričko s nápisem "I Can’t Breathe", což byl slogan protestního hnutí (proti policejní brutalitě, rasové diskriminaci a rasismu obecně), který vycházel z posledních slov výše zmíněného Garnera. Oyelowo a další herci chtěli v oné době vyjádřit solidaritu s hnutím a zdůraznit akutnost rasového problému, který pronásleduje americkou společnost již od prvopočátků. Na projekci byli samozřejmě přítomni i někteří členové Akademie a ti tento krok bezmyšlenkovitě odsoudili. Začali údajně ihned volat do studia a producentům a stěžovat si, co to má znamenat a jak si Oyelowo a spol. vůbec dovolují něco takového si obléct. Rovněž zmínili, že pro film v rámci oscarového zápolení nebudou z tohoto důvodu hlasovat. Oni sami tak dali vzniknout hashtagu #OscarsSoWhite, "když použili svoje privilegia k tomu, aby zavrhli film na základě životních a společenských hodnot, kterých si váží oni," dodal Oyelowo.

Zdroj: ScreenDaily

Foto: Paramount Pictures

Selma

11.11.2014 | USA, Velká Británie
Drama, Historický
Info o filmu

Galerie: 3

Selma: Oscarová Akademie údajně kritizovala boj tvůrců proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti | Fandíme filmu Selma: Oscarová Akademie údajně kritizovala boj tvůrců proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti | Fandíme filmu Selma: Oscarová Akademie údajně kritizovala boj tvůrců proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest