Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme.

Česká kina znovu otevírají. Za jakých podmínek a co v nich vlastně uvidíme. | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Už od pondělí 11. května můžeme opět do kina. Tady je souhrn bezpečnostních opatření a aktuálně promítaných filmů.
  1. Kapitola č.1
  2. Budou diváci do kina chodit?
  3. Kapitola č.3

Do kina tedy nejspíš zamíří hlavně cinefilové, kteří zkrátka a dobře chtějí vidět filmy na plátně. Potom asi příznivci českých filmů a rodiny s dětmi, pro které jsou nedávné novinky stále lákadlem. A konečně ti diváci, kteří bezpečnostní opatření nikdy nebrali příliš vážně, co nejdřív se chtějí chovat stejně, jako v čase před karanténou a zároveň příliš neřeší, co přesně v kině uvidí.

Na takové filmy, které by byly skutečně celospolečenským fenoménem a lidi je prostě chtěli vidět, aby jim něco neuteklo, si ještě asi počkáme. V tuhle chvíli takové parametry splňuje snad jedině dokument V síti (i když největší část veřejné diskuse kolem sexuálních útočníků z internetu už ochladla). Dalšími filmovými „událostmi“ pak asi budou až červencové snímky Havel či Tenet, ale kdo ví, zda se s premiérami (zvlášť u zahraničních filmů) nebude ještě hýbat.

Takže ano, určitá malá část publika ocení, že už možnost návštěvy kina existuje, na druhou stranu je otázka, zda tento okleštěný provoz pomůže samotným kinům. Kdo ví, kolik lidí vlastně při současné skladbě programu přijde, navíc těm lidem zatím neprodáte občerstvení, ani si po představení nemohou posedět na vašem baru. Náklady na nájem a personál budou pro řadu kin fixní, ale pak jsou tu energie a zvýšené náklady na úklid. A třeba síť Premiere Cinemas snížila (zdánlivě rozumně) cenu vstupného, což příjmy dál tenčí. Takže vyplatí se vůbec provoz? Kupříkladu síť Cinema City se zatím rozhodla svoje pobočky nechat uzavřené. Třeba je to právě kvůli tomu, že si spočítala, že by provoz byl ztrátový.

Řadu kin jistě spravují nadšenci a nejde o komerční provozy, takže má znovuotevření hlavně symbolickou rovinu. A znovuotevření kin je dalším zdrojem příjmů také pro filmové distributory. Souběžně se znovuotevřením nicméně řada kin i nadále bude pokračovat v provozu online projekcí v rámci iniciativy Moje kino LIVE, takže pokud chcete svůj oblíbený biograf podpořit, ale nechcete se vystavovat riziku v kinosále, můžete provozovatelům přispět touhle cestou.

Nás teď budou zajímat především údaje o návštěvnosti za první týden provozu, kterých se dočkáme příští týden v pondělí. Po jejich zveřejnění budeme mít podstatně jasnější představu o tom, jak se k prvotnímu znovuotevírání postavili diváci. Vy určitě dejte vědět do komentářů, zda vás v českých kinech láká cokoliv ze současné nabídky a nezávisle také to, zda byste se v sále cítili bezpečně, anebo zatím nechcete riskovat a raději ještě nějakou dobu zůstanete věrní domácí zábavě.

Zdroje: Fond kinematografie, Česká kina, UFD

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest