Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání

Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání | Fandíme filmu
Universal
Zobrazit další 3 obrázky
Vin Diesel se pokouší získat prestižní a lukrativní producentský certifikát, podle nezávislé komise si jej svým přístupem prostě nevysloužil.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Minulý víkend Vin Diesel připojil k jednomu ze svých instagramových příspěvků následující komentář: „Hezkou tvůrčí neděli. Omlouvám se, že jsem toho poslední dobou moc nesdílel. Snažil jsem se mírnit válku mezi studiem Universal a asociací amerických pokrytců – PGA.“ Tímhle termínem Diesel zjevně označil PGA – asociaci amerických producentů. Krátce poté Diesel svoje prohlášení zase smazal. Hollywoodský magazín Variety zapátral u svých zákulisních zdrojů a jal se zjišťovat, o čem vlastně Diesel mluví. A věc se má následovně:

PGA je cechovní organizace, která zaštiťuje americké filmové a televizní producenty. V roce 2012 přišla společnost s certifikátem p.g.a. Možná jste si v titulcích nějakého filmu všimlu, že některý z producentů měl za jménem malými písmeny „p.g.a.“ vypsáno. Právě to je signál, že pro daný snímek producent certifikát získal.

Certifikát slouží k tomu, aby odlišil, kdo je producentem filmu pouze na papíře (zřejmě proto, že pomohl projekt někde na jednání schválit), a kdo snímek skutečně aktivně produkoval. Tedy, že se s režisérem a scenáristy podílel na vývoji a byl osobně přítomný natáčení, zapojený do tvůrčího procesu. Jako příklad si uveďme třeba marvelovky a šéfa studia Kevina Feigeho. Kevin se na vývoji filmů aktivně podílí a často certifikát p.g.a. dostává. Opačným příkladem je třeba nechvalně proslulý Harvey Weinstein, který se na přípravě Zamilované Shakespeara podílel jen minimálně, a přesto za něj má jakožto producent Oscara. Právě takovým případům mělo zavedení certifikátu p.g.a. předejít.

Certifikát je prestižní záležitostí a pokud jej nějaký filmař chce mít, musí si o něj u konkrétního filmu zažádat a v následujícím řízení doložit, že na něj skutečně má nárok, že měl nezpochybnitelný dopad na vznik a podobu díla. Certifikát pomáhá rozlišit, který z producentů filmu má nebo nemá nárok na případné oscarové (nebo jiné) vítězství a také pomáhá filmovému studiu identifikovat, komu má vyplatit případné finanční bonusy, pokud by si například snímek vedl skvěle v pokladnách kin.

Další kapitola »

Galerie: 4

Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání | Fandíme filmu Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání | Fandíme filmu Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání | Fandíme filmu Rychle a zběsile 9: Diesel touží po uznání producetů, hvězdné manýry tomu brání | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest