Konání festivalu v Karlových Varech si Prymula neumí představit, kina reagují na možnost otevřít

Konání festivalu v Karlových Varech si Prymula neumí představit, kina reagují na možnost otevřít | Fandíme filmu
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Na letošní "letní filmové Vary" zřejmě můžeme zapomenout, festival se  v červenci v klasické podobě bude dle vládního epidemiologa konat jen těžko.

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je ve vážném ohrožení. Má se totiž odehrát v na začátku letních prázdnin v termínu 3.-11. července 2020, což se momentálně jeví jako takřka nemožné. V úterý se k případnému konání festivalu vyjádřil i náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ten serveru Seznam.cz řekl, že si konání festivalu nedokáže v současné situaci představit. Hromadné akce tu, dle jeho slov, ještě několik měsíců nebudou, tudíž největší svátek filmu v České republice se zřejmě letos neuskuteční. Minimálně ne ve formě, v níž jsme na něj všichni zvyklí. Ačkoliv se jedná o velice prestižní akci, o výjimce nemůže být ani řeč, ostatně vysoká účast by představovala obrovské zdravotní riziko. Nyní se zdá dle vládou nastaveného kurzu pravděpodobné, že léto bude obecně bez festivalů. Podzim by už mohl být k divákům přece jenom trošku vstřícnější, ale co přesně za pár měsíců bude, vám v tuhle chvíli nikdo nezaručí.

Vláda na začátku týdne rovněž zveřejnila předběžný harmonogram, na základě něhož, půjde-li vše dle předpokladů, bude uvolňovat stávající represivní opatření. Bylo jasné, že hromadné akce na seznamu figurovat prozatím nebudou, ale alespoň by od 8. června 2020 mělo být možné zajít do divadla, kina či klubu, pakliže kapacita nepřekročí 50 návštěvníků. Otázkou zůstává, jak kinaři k případnému rozvolnění opatření přistoupí. Jan Bradáč, ředitel sítě Cinestar sdělil deníku Právo, že se řetězec pokusí připravit na omezený provoz. Přizpůsobí se tak situaci a navýší počty projekcí (méně lidí v sále, větší frekvence projekcí). Přiznal rovněž, že léto bude i tak spíše chudší, neboť řada blockbusterů byla odsunuta. Těšit se tak můžeme v prvé řadě na české filmy a zbytek se teprve uvidí. Hollywoodské velkoprodukce se čekat zatím nedají, protože americká kina v dohledné době asi neotevřou.

Ivo Anderle, ředitel distribuční společnosti Aerofilms k tomu v interview pro Právo dodal následující: „Od začátku reagujeme podle toho, co nám nařízení umožňují, takže kina Aero, Světozor a Bio Oko otevřeme a naše filmy i pro ostatní kina uvolníme. Například film V síti, jehož distribuce byla krátce po premiéře bohužel přerušena, bychom určitě uvolnili.“

Zdroje: Seznam.cz, Novinky.cz

Foto: KVIFF

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest