Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA

Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu
Cinema City
Zobrazit dalších 10 obrázků
Mooky Greidinger, výkonný obchodní ředitel společnosti Cineworld, pod níž spadá i síť kin Cinema City, o klíčové roli filmového trhu ve Spojených státech.

Mooky Greidinger má pod palcem nadnárodní obchodní společnost Cineworld, do jejíhož portfólia patří společnosti jako Cineworld Cinemas, Cinema City International, Picturehouse Cinemas či Regal Cinemas. Jedná se tedy o muže, jenž, bavíme-li se o světě filmu a filmovém trhu, ví, o čem mluví a jemuž nynější koronavirová pandemii přidělává vrásky na čele. O současné neradostné situaci se nedávno rozhovořil v interview pro server Deadline. Mimo jiné v něm uvedl, že je optimistou ohledně budoucnosti. Údajně má dojem, že lidé na základě zkušenosti s karanténou docení možnost vyrazit ven a zajít si třeba do kina, respektive kamkoliv za zábavou či jinou společenskou aktivitou. Starosti tak má pouze o to, kdy se situace rozvolní, leč jakmile se tak stane, úspěch se dle jeho slov znovu dostaví.

Dále uvedl, že kinořetězce jsou v neustálém kontaktu s filmovými studii, minimálně prý spolu hovoří dvakrát týdně. Údajně cítí ze strany studií velkou podporu, když obě strany rozumí složité situaci a snaží se chovat rozumně. Bylo mu líto, když se jedno ze studií rozhodlo vydat jinou cestou. Narážel tím na situaci, kdy studio Universal poslalo animák Trollové: Světové turné (původní plánovaný pro kina) rovnou na stream/VOD. Dle jeho názoru šlo o špatné obchodní rozhodnutí, které navíc absolutně vybočilo ze zajetého vzorce. "Neměli bystě měnit základní pravidla hry... obzvláště ve chvíli, kdy je na tom váš nejbližší partner ještě mnohem hůř," dodal k tématu Greidinger. On sám by očekával, že studio posune premiéru, ale uznává, že je to jejich věc, jejich investice, jejich produkt. Na druhou stranu, kinaři by prý po studiích nikdy nechtěli, aby vypustila do kin drahý blockbuster ve chvíli, kdy kina nebudou ve stoprocentní kondici.

Zřejmě nejzajímavější části rozhovoru je pasáž, kdy hovoří o potenciálním znovuotevření kin. Doufá, že se tak stane před letní sezónou, někdy na konci června, aby v první polovině července mohly dorazit první drahé produkce a blockbustery. Současně zmiňuje, že je nutno připravit se i na delší pauzu. Evidentně si uvědomuje, že koronavirus dorazil do Spojených států se zpožděním a navíc se situace na severoamerickém kontinentě vyvíjí vcelku špatně. A to by mohl být kámen úrazu, neboť dle jeho slov není příliš realistický scénář, že se kupříkladu evropská kina otevřou dříve než ta americká. Hollywoodská studia totiž nepošlou filmy (a určitě ne blockbustery) na trh ve chvíli, kdy nebude premiéra možná u nich "doma".

Greidinger si nemyslí, že bude možné otevřít mimoamerická kina bez nejatraktivnějšího produktu, čímž je hollywoodská produkce. Možná by to bylo myslitelné ve Francii (tam Cineworld žádná kina nemá), jež dle jeho slov vytváří dostatek vlastní (a kvalitní) filmové produkce, jinde však nikoliv. Proto bude nutné úzce spolupracovat a dopomoci americkému trhu, aby se postavil co nejdříve na nohy. Vyloučil též alternativu, kdy by byly promítány starší kousky za nižší cenu, aby se vyplnil čas do otevření amerických kin. To by prý fungovalo tak deset či čtrnáct dní jako rozjezd, leč pak musí nutně dorazit blockbustery.

Uvidíme tedy, jak se bude situace dále vyvíjet, ale Spojené státy v následujících dvou týdnech patrně zažijí nejtěžší chvilky v rámci koronavirové pandemie, tudíž zatím hraje prim zdravotní hledisko. Otevření tamějších kin je tudíž v nedohlednu.

Zdroj: Deadline

Foto: Cinema City

Galerie: 11

Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu Šéf Cinema City říká: Kina ve světě nelze otevřít, dokud nebudou v provozu ta v USA | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest