The Wolverine: Co všechno víme o ději?

The Wolverine: Co všechno víme o ději? | Fandíme filmu
Do jakého období bude Wolverine zasazen? Čím vším si bude muset projít? A jakého camea se dočkáme?

Počátkem týdne jsme tu měli vyčerpávající souhrn materiálů z natáčení Wolverina, a protože jsme vám slíbili pokračování, tak dnes svůj závazek plníme. V posledních týdnech rozdal tvůrčí tým v čele s Hugh Jackmanem a Jamesem Mangoldem hned několik rozhovorů, ve kterých se to zajímavými informacemi jen hemží. Než na ně ale přijde řada, podíváme se nejprve do minulosti, konkrétně do doby, kdy měl nového Wolverina režírovat Darren Aronofsky podle scénáře Christophera McQuarrieho. Právě druhý zmíněný se při propagací své režijní novinky Jack Reacher: Poslední výstřel rozpovídal i o svém scénáři k Wolviemu.

Látka z jeho pera vypadala pro fanoušky X-Menů ne možná úplně tradičně, McQuarrie totiž do scénáře napsal jediného mutanta - hlavního hrdinu. Zdůvodnil to především tvrzením, že chtěl, aby byl nový Wolverine co nejvíce ukotven v reálném světě. Podle scenáristy vypadal jeho výtvor přesně tak, jak by to lidé od autora Obvyklých podezřelých a velkého fanouška Sergia Leoneho očekávali. Sám to popsal slovy "Wolverine ve stylu Kurosawy". Nechyběla v něm romance, humor a nekompromisní brutalita.

X-Men zapomenuti?

Pak se ale věci, jak víme, změnily a scénář si nakonec vzal do parády James Mangold, aby ho trošku poupravil. Už teď je jasné, že do filmu připsal minimálně dva mutanty, a to ústředního záporáka Silver Samuraie a též jednoho z týmu X-Menů, který si ve filmu užije krátké cameo (nejvíce se mluví o štěku Jean Grey, jejíž představitelka Famke Janssen se v říjnu údajně objevila na place). O koho se ale jedná, zatím netušíme. A protože jsme nakousli tým Profesora X, sluší se sdělit, jakým způsobem bude Wolverine s mutantskou trilogií, potažmo s X-Men Origins: Wolverine provázán. Stručně řečeno, moc ne, prakticky vůbec.

Děj The Wolverine se bude odehrávat několik let po událostech třetích X-Men (a tedy ještě mnohem déle po událostech prvního Wolvieho celovečeráku), kdy jsou pryč Jean Grey, Profesor X nebo Magneto. Hlavní hrdina se bude podle slov režiséra trpět pocity samoty, přičemž si bude vyčítat vinu za to, že ze starého týmu mutantů zbyl na světě sám. Mangold se pro tento větší časový odstup rozhodl z jednoho prostého (a přiznejme si, trefného) důvodu. Zkrátka už se nechce zabývat tím, jak bude snímek zapadat do x-menovského univerza, zda bude v souladu se všemi filmy, kde Wolverine vystupuje, nebo zda náhodou nebudou nějaké události haprovat. Režisér by rád udělal ze své novinky film, který bude moci stát na vlastních nohou a nebude se muset ohlížet na nám již známé snímky.

Jakuza nesmí chybět

Logan bude na začátku snímku v situaci, kdy nevěří nikomu kolem sebe. Záhy se však vydá do Japonska kvůli jednomu ze starých přátel. Zde už se pak dají věci do pohybu velmi podobným způsobem, jak se to děje v komiksu Chrise Claremonta a Franka Millera, o kterém se již dlouho hovoří jako o hlavní tvůrčí inspiraci. Mangold uvedl, že snímek z této předlohy vychází poměrně důkladně, minimálně v tom ohledu, že všechny hlavní postavy z tohoto díla, jmenovitě Yukio, Viper, Mariko a Shingena, uvidíme i ve filmu. Určitých změn se ale dočkáme také, a to z jednoho prostého důvodu - aby výsledek přece jen působil filmověji, neboť některé prvky nefungují na plátně tak dobře jako na papíře.

Tvůrci zdůrazňují, že už se nehodlají soustředit ani na Loganovy věčné otázky okolo toho, kdo jej stvořil apod. V tomto ohledu se flashbacků nedočkáme (na druhou stranu dojde alespoň na nějaký ten kratší pohled zpět do druhé světové války, jak naznačují i videa z natáčení), ústředním tématem by totiž mělo být, jak se dokáže Wolverine ve svém už docela vysokém věku vyrovnat se svými schopnostmi, primárně pak s nesmrtelností. K silnějšímu zážitku by mělo pomoci i prostředí samotného Japonska, které je podle Mangolda s Jackmanem pravým opakem k hodnotám, jaké vyznává hlavní hrdina. S novým prostředí souvisí také poznávání nových tváří, u kterých údajně nebude na první pohled dobře patrné, zda jsou stoupenci dobra, zla a nebo rovnou hrají na obě strany (v tomto ohledu bych čekal McQuarrieho precizní práci s vykreslováním postav). Anebo zda jsou členy Jakuzy, na kterou ve filmu též dojde.

Opulentní triky raději ne

Opomenout bychom neměli ani měřítko, které na nás tvůrci chystají. Na rovinu se sluší říct, že ti z vás, kteří si v téměř tři roky starém originu libovali, jak Hugh Jackman jedním řezem sundá helikoptéru, budou mít u novinky nejspíš smůlu. Mangold dopředu avizuje, že od začátku kladl u Wolverina důraz na fyzickou akci, která by mohla být o to šťavnatější, neboť tvůrci slibují dosud nejnaštvanějšího Wolverina. Na nějaký CGI maraton prý máme raději zapomenout, pojede se spíše ve starém stylu (což opět koresponduje s pojetím, které naznačoval McQuarrie), tj. hodně pěstí a adamantinem naporcovaných těl. Mangold také zmínil, že Wolverine ve filmu objeví něco jako svůj kryptonit, zkrátka určitou věc, která mu zkomplikuje život natolik, že jeho schopnosti rázem nebudou takovou výhodou. Zda se bude jednat o psychickou či fyzickou záležitost, už ale režisér neprozradil, neboť má být tento prvek jedním z hlavních překvapení výsledného filmu. Klidně by se ale mohlo jednat o meč Silver Samuraie, který řeže i skrz adamantium.

Co už pro mnohé z vás zase takovým překvapením není, je fakt, že se The Wolverine také hodlá svézt na 3D boomu, tudíž ho 25. července uvidíme v našich kinech ve třech rozměrech. Už mnohem dříve ale uvidíme první teaser. Mangold v prosinci prohlásil, že ukázku můžeme čekat zkraje letošního roku, což je, ehm, teď. Uvidíme, jestli se tak stane ještě do konce měsíce nebo zda si nechají tvůrci svou první munici až na úderný spot při únorovém Super Bowlu (osobně čekám právě druhou variantu). V redakci jsme každopádně zvědaví na výsledek, ono po této solidní mediální masáži, které se Wolverinovi dostávalo v posledních týdnech, se ani není co divit.

Zdoje: Collider, ComicBookMovie, IndieWire

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest