Hollywoodský režisér názorně vysvětluje, jak náročné je převést film do 3D

Hollywoodský režisér názorně vysvětluje, jak náročné je převést film do 3D | Fandíme filmu
Steve Wilkie / Warner Bros.
Ani režiséři nejsou dvakrát nadšení z toho, že takřka každý drahý blockbuster musí podstupovat očistec zvaný "post-konverze do 3D".
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Pakliže se zajímáte o technickou stránku filmů a kupříkladu vás zajímá, co obnáší konverze 2D filmu ve 3D biják, pak vám poslouží režisér David F. Sandberg, který tento proces relativně podrobně rozebral na Twitteru. Evidentně se nejedná o jednoduchý proces, přičemž nutné zásahy a změny jsou možná zásadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Sandberg, mimo jiné režisér hororů Zhasni a zemřeš a Annabelle 2: Zrození zla, byl tohle martýrium nucen podstoupit v rámci post-produkce DC komiksovky Shazam! a mám takový pocit, že by se bez toho obešel.

"3Déčko" zažilo obrovský boom ve chvíli, kdy James Cameron zválcoval kina po celém světě se snímkem Avatar, který ovšem pracoval s nativním 3D. Byl tedy natáčen ve 3D za pomoci adekvátního vybavení, leč dnes se zpravidla jedná o post-konverze. Úspěch Avatara (2009) a Alenky v říši divů (2010) vyústil v boom z hlediska užívání 3D ve filmu. Prakticky každý vysokorozpočtový blockbuster byl v post-produkci konvertován do 3D, někdy neskutečně ohavně (Souboj Titánů - 2010), jindy relativně úspěšně (typicky třeba marvelovky). Postupem času se ukázalo, že diváci nehodlají tvůrcům skákat na špek věčně a návštěvnost 3D projekcí (lístky byly logicky dražší) začala klesat. I tak studia na post-konverzi u většiny blockbusterů tlačí, jako třeba v případě Shazama!. Sandberg pak na Twitteru demonstruje, jak složité je převést záběr zachycený ve 2D do 3D, obzvláště musíte-li pracovat s prvky jako sníh či vánoční osvětlení:

Další kapitola »

Shazam!

05.04.2019 | USA
Akční, Sci-Fi, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest