Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně?

Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 9 obrázků
James Cameron pohovořil na téma 3D, jeho současného stavu, úskalí a dalšího vývoje.

James Cameron vystoupil v Sydney na akci Vivid, kde pohovořil o řadě technologických témat. Nás zajímá především jeho pohled na 3D. Podle Jamese by se technologie měla stát naprosto běžnou, asi jako se stalo běžným natáčení v barvě. Divák vůbec nemá přemýšlet nad tím, zda obraz je nebo není trojrozměrný. Rozhodně si pak nemyslí, že by technologie byla neúspěšná. V době prvního Avatara bylo zhruba 3000 sálů, které dokázaly promítat 3D, teď je jich 70 000. A to je podle něj jednoznačný úspěch.

Problém vidí v tom, že Hollywood upřednostňuje post-konverze před nativním natáčení ve 3D. Upřednostnění nativního 3D je přitom podle něj jediná cesta, jak dostat stereoskopii do co největšího množství videoobsahu. Většina z něj je totiž přenášena živě nebo zpracovávána ve velmi krátkém časovém horizontu, a tak je vyloženě nezbytné, aby 3D bylo nativní a nevznikalo až v postkonverzi. Kvůli upřednostnění konverzí se nativní technologie už asi tři nebo čtyři roky vůbec neposouvají kupředu. Cameron doufá, že jakmile se lidi nasytí technologií 4K a stene se zcela běžnou, začnou hledat něco nového.

Tou „novinkou“ podle něj může být návrat ke 3D. Svět vidíme stereoskopicky, budeme chtít i stereoskopický videoobsah. Nechceme akorát používat brýle a specializovaná zařízení. Potřebujeme, aby všechny obrazovky dokázaly samy od sebe prezentovat 3D a to dobré 3D. Přijdou autostereoskopické obrazovky, obrovské panely, ke terým nebudou potřeba brýle a půjde je sledovat z řady různých úhlů.

Prozatím se Cameron snaží nabídnout alespoň co nejlepší 3D zážitek v kině a v brýlích. Spolupracuje s lidmi s Dolby, kde vyvinuli projekci s vysokým dynamickým rozsahem, díky které je možné i s tmavými brýlemi docílit asi pětkrát vyšší světelnosti obrazu než doposud. Co nejdřív se podle Camerona musí rozšířit také laserové projektory, právě které umožňují ve vysokém dynamickém rozsahu promítat. Tak či tak dělá vše proto, aby nabídl to nejlepší možné 3D. Avatar 2-5 vznikne rozhodně ve 3D, Cameron jej chce dostat do všech 70 000 sálů s 3D projekcí a slibuje, že to 3D bude luxusní.

Co na to říct? Snad jen: Pojď do nás Jime!

Zdroj: VFX Blog

Galerie: 10

Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu Avatar 2 dostane luxusní 3D. A co je s formátem špatně? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest