To nejlepší z nabídky Aerovodu, na zpestření dlouhých večerů

To nejlepší z nabídky Aerovodu, na zpestření dlouhých večerů | Fandíme filmu
Aerovod
Zobrazit další 1 obrázek
Byli jsme nucení zpomalit. To je ideální příležitost k tomu, dát si pauzu od blockbusterů a zhlédnout pár filmů, ke kterým se popcorn nechřoupe.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Až vyjde Měsíc (Moonrise Kingdom)

Příběh roztomile svérázné komedie Až vyjde měsíc se odehrává v 60. letech 20. století na romantickém pobřeží Nové Anglie. Samovi a Suzy je dvanáct let. Oba spojuje stejný problém: se svým okolím si nerozumí, ale myslí si, že o světě dospělých vědí vše. Na první pohled se do sebe zamilují. Uzavřou tajnou dohodu a připravují velkolepý plán. Po roce od jejich prvního setkání společně utečou do divočiny. Jejich zmizení obrátí život poklidného městečka vzhůru nohama. Pod vedením místního šerifa (Bruce Willis) zahajují obyvatelé rozsáhlé pátrání po dvojici malých uprchlíků. Kromě rodičů (Bill Murray, Frances McDormand) mladé dívky, se po jejich stopách vydávají i místní skautský vedoucí (Edward Norton) s celým oddílem nadšených skautů, sociální pracovnice (Tilda Swinton) a další výstřední dobrovolníci…

Svérázná komedie Wese Andersona vám vykouzlí na tváři přiblblý úsměv, který jen tak nesmažete. V centru dění je dojemně upřímná dvojice dětí, které se milují a vydávají se spolu na útěk před nechápavými dospěláky. Vše se odehrává v Andersonově roztomile pokrouceném světě, osázeném svéráznými postavičkami, které hrají takové kalibry, jako Bill Murray, Edward Norton či Tilda Swinton. Pokud je ve vás alespoň ždibec dítěte, tuhle feel good romantickou komedii si zkrátka nesmíte nechat ujít.

Mustang

Vesnice na severu Turecka, začátek léta. Lale a její čtyři dospívající sestry si po cestě ze školy hrají s místními chlapci. Po vesnici se rozběhne zpráva o domnělých nemravnostech a nevinná hra brzy přeroste ve skandál s nečekanými následky. Tradičně smýšlející babička a strýc proměňují jejich domov ve vězení, školu nahrazují lekce domácích prací a vaření. Rodina jim domlouvá ženichy. Pět sester spojených touhou po svobodě se rozhodne vzepřít útlaku a rozbít okovy konzervativní společnosti, která je svazuje.

Výjimečný debut režisérky Deniz Gamze Ergüvenové má za sebou právem už řadu úspěchů včetně nominace na Oscara pro zahraniční film. Dramatický a dojemný příběh o cestě za svobodou a hledání vlastní identity je zároveň nadčasový a univerzální. Už samotný název filmu evokuje bajku o divokém koni, který se stává symbolem dívek uvězněných za pomyslnými i skutečnými mřížemi. Navzdory vážným tématům, která film přináší, je jeho tón svěží, lehký a půvabný, stejně jako dívky, které stojí v jeho středu.

Jestli hrdinové Wese Andersona zažívají navzdory pár protivenstvím šťastné dětství, na děvčata z Mustanga čeká spíš peklo na Zemi. Netuším, nakolik se snímek drží skutečného stavu na tureckém venkově, ale nehledě skutečnosts je mikrokosmos příběhu vykreslený strašně uvěřitelně. Sledovat holky, které prostě chtějí být holkami, jak jsou svírané do kleští tradic, je nesmírně drásavé. Film je natočený přirozeně, nic vám nevnucuje, ani se vás nesnaží manipulovat. Prostě ukazuj životy denně ničené stupidní rigidní tradicí a lidmi, kteří v sobě mají naočkováno, že tradice je všechno (tradice a to co si o vás pomyslí sousedi). Zatraceně silná záležitost.

A co byste z nabídky Aerovodu doporučili ostatním vy?

« Předchozí kapitola

Galerie: 2

To nejlepší z nabídky Aerovodu, na zpestření dlouhých večerů | Fandíme filmu To nejlepší z nabídky Aerovodu, na zpestření dlouhých večerů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest