Box Office: Kina hlásí rekordně nízké tržby i návštěvnost

Box Office: Kina hlásí rekordně nízké tržby i návštěvnost | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Virus v USA kina ještě nezavřel, ale návštěvnost i tak citelně klesla. Přišlo nejméně diváků za 40 let, možná vůbec.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Ježek Sonic spadl o 67 % na 2,5 milionu ve svém pátém víkendu. Nahromaděno má 145 mega ze Států a 306 milionů globálně. Díky Bohu, protože mezinárodní propad se tento víkend vyšplhal na 76 procentech. Ve Spojených státech se podařilo pokořit Detektiva Pikachu (144 milionů), celosvětově jde v současné situaci o nedostižnou metu (433 milionů). Affleckova Cesta zpátky ztratila oproti prvnímu víkendu 70 % diváků, ale tady by to nebylo asi lepší ani bez koronaviru. Tenhle druh filmu se prostě v dnešní době už nechytá. Teď to dělá 2,4 milionu a 13 mega z USA. Volání divočiny slétlo o 67 % na 2,2 milionu. Disneyho dobrodružství má globálně 107 milionů, takže už se z pozice propadáku zkrátka nevyhrabe (film byl vzhledem ke svému nevelkému potenciálu příliš drahý). Dobová Emma má se 71% propadem za víkend 1,3 milionu dolarů. Naštěstí globálně utržila skoro 25 mega, takže by se nakonec zaplatit mohla.

Všechna tahle čísla dohromady dávají žalostný výsledek. Podle různých zdrojů se bavíme o úhrnné víkendové tržbě 50-55 milionů dolarů, což je v amerických pokladnách podle databáze Box Office Mojo nejhorší víkendový výsledek od roku 1998. Dokonce ani například během víkendu po 11. září roku 2001 nebyly výsledky tak nízké. Současné zastavení života ve společnosti je opravdu bezprecedentní. Jak jsme vás informovali, část amerických kin už stáhla kapacitu sálů na polovinu, a pokud trend potrvá, lze očekávat, že příští víkend budou čísla ještě nižší, popřípadě se dostaneme na nulu, pokud by došlo k nějakému plošnému zákazu kulturních akcí, jako je tomu v řadě zemí Evropy a světa. Celou dobu se také bavíme o tržbách. Pokud by šlo o diváckou návštěvnost (ceny vstupenek stoupají a ženou tržby vzhůru), tak ta byla propočtů magazínu Indiewire nejhorší za posledních 40 let (a možná vůbec, protože přesné záznamy se vedou až od roku 1980).

Mezinárodně je pak situace ještě horší. Na přesná data prozatím čekáme, v tuhle chvíli si můžeme říct zatím alespoň to, že pět nejnavštěvovanějších filmů na světových trzích v souhrnu utržilo jen 30,7 milionu dolarů, což je extrémně nízká částka, kupříkladu o 85% nižší než za stejný víkend loni, kdy kina plnila Captain Marvel. Zavřený je trh v Číně (největší trh mimo USA), Francii (č. 5) a Itálii (10). Jižní Korea (4) a Japonsko (2) jsou zásadně ovlivněné, špatně je na tom také silná Británie. Zatím to nevypadá, že by se na většině trhů měla situace lepšit, naděje se upírají alespoň k 1. květnu, kdy by se podle spekulací mohl otevřít trh v Číně. Zda to tak skutečně dopadne, ukáže čas.

  • Aktualizovaný přehled dopadů koronaviru na filmový svět najdete zde

Zdroje: BoxOfficeMojo, Deadline, IndieWire, Forbes 

« Předchozí kapitola

Galerie: 3

Box Office: Kina hlásí rekordně nízké tržby i návštěvnost | Fandíme filmu Box Office: Kina hlásí rekordně nízké tržby i návštěvnost | Fandíme filmu Box Office: Kina hlásí rekordně nízké tržby i návštěvnost | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest