V čase epidemie koukají diváci na film o virové nákaze... nebo na Harryho Pottera

V čase epidemie koukají diváci na film o virové nákaze... nebo na Harryho Pottera | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Co frčí v koronavirem zasažené společnosti?

Psychické rozpoložení má očividně vliv na to, co lidé v určité době čtou a na co koukají. Momentálně je tématem číslo jedno koronavirus, což se odráží i v diváckých a čtenářských preferencích. Z hlediska filmového světa stále frčí Nákaza (Contagion), která se drží již několik týdnů v žebříčku nejsledovanějších snímků v katalogu Warner Bros., přičemž více zhlédnutí má na kontě pouze Harry Potter.

Nákaza pojednává o šíření neznámého viru z Číny. Ve filmu se představili Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Marion Cotillard, Jude Law, Lawrence Fishburne nebo Kate Winslet. S nebezpečnou nákazou se museli vypořádat přibližně takovým způsobem, jakým by se postupovalo i v případě reálné pandemické hrozby. Příběh sleduje opatření přijímána ve snaze zamezit šíření, choroby, panikařící populaci a vědce snažící se dostat vše pod kontrolu. Divák celou dobu sleduje horšící se situaci a netuší, zda se vůbec dočká uspokojivého konce.

Scenárista Nákazy Scott Burns v nedávném rozhovoru uvedl, že hysterie kolem koronaviru je přirozeně jediným důvodem, proč tak mohutně stoupl zájem o "jeho" film. Dodal, že podobnosti filmové a nynější nákazy jsou náhodné, nezamýšlené a nepodstatné. Nad čím se naopak lze zamyslet, je panická reakce společnosti a nekontrolovatelné šíření strachu a hysterie. V tomhle bodě se snímek evidentně nemýlil.

Naopak mezi čtenáři se na vrchol drápe román The Eyes of Darkness z pera Deana Koontze z roku 1981. To už je pořádně stará věc, ovšem pojítko k dnešku je zřejmé. Koontz popisuje, jak unikne virus "Wuhan-400" z čínské vojenské laboratoře ve Wuhanu. Zvolené jméno viru i místo úniku je však shoda okolností. Koontz původně zamýšlel pojmenovat virus "Gorki-400" po ruském městě, odkud se měla nákaza (biologická zbraň) šířit. Nicméně když v roce 1991 došlo k rozpadu Sovětského svazu, v pozdějších vydáních došlo k přejmenování viru a ke změně lokality.

Téma koronaviru už možná leckoho unavuje, ale divácké a čtenářské preference naznačují, že téma je to vděčné i v odlehčené "fiktivní" podobě.

Zdroj: Deadline

Nákaza

09.09.2011 | USA, Spojené arabské emiráty
Sci-Fi, Drama, Thriller
Info o filmu

Galerie: 2

V čase epidemie koukají diváci na film o virové nákaze... nebo na Harryho Pottera | Fandíme filmu V čase epidemie koukají diváci na film o virové nákaze... nebo na Harryho Pottera | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest