Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem

Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Jak se letos povedlo vlastní předávání nejprestižnějších filmových cen?

Tak a je to. Máme za sebou oscarové šílenství, které vygradovalo dnešním udílením zlatých plešounů. Všichni, kdo se o filmy zajímají, budou asi dlouho rozebírat, diskutovat a analyzovat, jak se stalo, že konzervativní Akademie filmového umění a věd přiřkla tolik zásadních sošek žánrovému chameleónovi jménem Parazit. Nejde o to, že by si to jihokorejská pecka nezasloužila, leč známe hodnotitele. Nicméně stalo se a my se můžeme radovat, že letošní předávání Oscarů nebylo nudné (co do výsledků v některých důležitých kategoriích) a že nejprestižnější filmové ceny dostávají do budoucna globálnější punc (doufejme!). Na druhou stranu třeba říci, že ceremoniál, opět bez moderátora, nenabídl nějakou úchvatnou show. Vše proběhlo ve formálním, relativně nekonfliktním a trošku snobském duchu, z něhož lze vypíchnout pouze několik málo pamětihodných momentů.

Politicko-společenská agenda tentokrát nebyla nijak extrémně zdůrazňována. Samozřejmě, že narážky na genderovou, rasovou a jiné nerovnosti padaly, avšak nejednalo se o nic nesnesitelného nebo výrazně rušivého. Děkovačky byly zpravidla umírněné a významně se vymyká pouze trošku rozpačitý projev Joaquina Phoenixe, jenž byl zároveň hodně osobní a emotivní zpovědí. Charismatický herec zmínil témata ekologie, sounáležitosti, společné budoucnosti a v závěru se kriticky podíval i na svoji minulost. Závěrečná slova dost možná nejednoho diváka dojala.

Procítěnou řeč předvedla i vítězka kategorie nejlepší herečka ve vedlejší roli, Laura Dern. Opět ukázala, jaká dáma se z ní stala a že je takřka nemožné cenu jí nepřát.

Režisér Parazita, Bong Joon-ho, asi sám nečekal, jak často se bude vracet na pódium a při každé další příležitosti nezapomněl zmínit, že si to na afterparty pořádně na baru užije. Jeho děkovačka v kategorii nejlepší režisér stojí za to. Obdivná slova směrem k Martinu Scorsesemu a Quentinu Tarantinovi musela oba tvůrce bezesporu potěšit.

Hudební čísla ničím extra nepřekvapila. Otvírák Janelle Monae se celkem povedl a pak už následovala klasická přehlídka nominovaných písní. Ponejvíce pak šokoval Eminem, jehož hudební vložku nikdo nečekal a nutno podotknout, že polovina sálu kývala nevěřícně hlavou, proč pro oslavu známých hudebních motivů zvolili tvůrci právě jeho s písní Lose Yourself, druhá půlka pak zpívala a pohupovala se do rytmu.

Zdaleka nejpovedenější hudební vložku pak měla mladičká Billie Eilish, jejíž překrásná a procítěná verze písně Yesterday legendární britské skupiny Beatles zahřála u srdce. Jednalo se o segment, v němž byly připomenuty osobnosti filmového světa, které nás loni opustily. Kolem tohoto loučení se následně strhla na sociálních sítích trošku mela, poněvadž byl z nějakého důvodu opomenut Luke Perry (a kupříkladu také Cameron Boyce či Sid Haig).

Jak jsem napsal výše. Jednalo se o tradiční oslavu filmu s řadou filmových a hudebních hvězd, ovšem nic, co by se vám vrylo do paměti na příliš dlouhou dobu.

Zdroj: Variety

Galerie: 6

Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu Oscar 2020: Ceremoniálu dominovali Joaquin Phoenix, Billie Eilish a nečekaně i Eminem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest