Joss Whedon o Avengers a Avengers 2

Joss Whedon o Avengers a Avengers 2 | Fandíme filmu
Předvánoční perličky pro fanoušky Josse Whedona a Avengers. Co ve filmu nebylo, co už smí prozradit o dvojce atd.

Avengers 2 jsou ještě hodně daleko, nicméně nedávno vyšly DVD a Blu-ray prvního filmu (pokud Avengers ještě nemáte, využijte odkazy na konci článku), Joss Whedon má jedničku definitivně za sebou, a tak si v klidu sedl v Los Angeles s několika šťastlivci, podívali se společně na film a závěrem Whedon pohovořil o své dosavadní i budoucí práci pro Marvel. Jeho odpovědi doplňujeme o zmínky z dalších zdrojů. 

Začněme třeba zajímavou skutečností, že se Whedon se scénářem pral celé dva roky. (Pro porovnání – základní kostru Cabin in the Woods měli společně s Drew Goddardem hotovou za tři dny). Upravovalo se prakticky neustále. V jednu chvíli si například Whdeon uvědomil, že je film až moc „přechytřelý“, je v něm příliš nadhledu a díky tomu není možné se s postavami dostatečně sžít a dostat do filmu dostatek emocí. Jindy se zase ukázalo, že je skoro celý film o Wasp (Whedon je hodně zatížený na ženské hrdinky), která se ve filmu nakonec vůbec neobjevila.

Miniaturní suprhrdinka ale není jediným elementem, který ve výsledném díle nakonec chyběl. Jak možná víte, film měl být jeden čas vyprávěný primárně z pohledu Kapitána Ameriky, jenže Kapitánovo poznávání dnešního světa příliš brzdilo tempo, a tak scény nakonec skončily jako bonus na DVD a dá se předpokládat, že momenty v podobném duchu najdeme i v Captain America: The Winter Soldier. O čem se ale doposud nevědělo, je skutečnost, že v úvodu filmu mělo být daleko víc akčních scén s Iron Manem. Ty se však dochovaly pouze jako story boardy, k jejich natáčení nikdy nedošlo. Proč tolik úprav? Whedon připomenul, že potřeboval napsat film tak, aby byl zajímavý jak pro fanoušky Marvel Universe, tak pro všechny, kteří žádný z předcházejících filmů neviděli (a nutnost zachovat svižné tempo jsme už uváděli).

Když už je řeč o storyboardech, nejde nezmínit pečlivé plánování závěrečné bitvy. Se storyboardy mu hodně pomohl talentovaný výtvarník Brian Andrews, ale sám Whedon bitvu detailně popsal na patnácti stránkách scénáře a přesně tak se objevila také ve filmu, což by mělo utnout dohady, zda se Joss zabýval pouze dialogy a akci nechal na pomocném štábu, nebo na ní má vlastní zásluhu. Závěrečná bitva byla také jedním ze tří bodů, které Marvel striktně vyžadoval. Ve filmu nutně musela být epická bitva v závěru, útok na Hellcarier a smrt agenta Coulsona. Jak budou tyhle události smysluplně propojeny, to už byla Whedonova věc.

A vzhledem k rekordním tržbám a nadšeným ohlasům lze jednoznačně říct, že si s Joss s velkou výzvou poradil na výbornou. Dokonce se nedávno svěřil, že na jednu stranu je moc rád, že se může chlubit a všem říkat: „tak vidíte, že jsem měl pravdu“, ale zároveň se tak trochu bojí, aby mu úspěch nezatemnil mozek a byl ještě schopný přijímat konstruktivní kritiku (zdravíme Petera Jacksona). Napoprvé si ještě příliš vyskakovat nemohl, protože mu studio například zakázalo přidat do filmu k Lokimu ještě jednoho záporáka, aby si měli Avengers do koho bouchnout. Čímž se dostáváme k Avengers 2. 

 

Avengers 2

Whedon uvedl, že jméno neschváleného záporáka neprozradí, protože se objeví ve druhém filmu. Někteří komentátoři se domnívají, že se jedná buď o nějakou úplně novou postavu, nebo třeba o někoho, jako je Malekith (záporák, který se nakonec objeví v Thorovi 2), protože Thanos je soupeř příliš mocný a moc dobře se do něj „bouchnout“ nedá. Já osobně si myslím, že Whedon opravdu jenom mlží kolem Thanose, už třeba proto, že se kdysi dávno objevily spekulace, že by si Thanos v prvních Avengers zařádit měl. Ale necháme se překvapit, zatím se jedná o pouhé dohady.

Všeobecně o všem, co Avengers 2 tušíme, se dá říct, že se jedná o pouhé dohady, protože teprve teď, začátkem prosince, Joss Whedon odevzdal první verzi scénáře. Vše, co jsme se předtím doslechli, mohla být v dané fázi vývoje nakrásně pravda, ale zároveň se před natáčením může všechno změnit. Sám Whedon prozradil, že pokračování v žádném případě nebude jako Impérium vrací úder. Whedon u filmů nemá rád otevřené konce a chce dát divákům celistvý zážitek. Dále ještě naznačil, že se můžeme těšit na nové Avengery, protože jednou z věcí, co ho na komiksu vždycky bavila, je fakt, že se složení týmu neustále mění.

Pak už jsme se v poslední době o Avengers 2 dozvěděli akorát to, že kameramanem se nejspíš stane opět Seamus McGarvey, a že první materiály z filmu bychom mohli teoreticky dostat společně s delší dobu plánovaným kufříkovým box setem. Ten měl sice původně jít do prodeje už letos, nicméně se ukázalo, že Marvel design kufříku směl použít pouze ve filmu a výrobci se nelíbilo, že ho chce studio využít i k dalším propagačním účelům. Spor se nakonec vyřešil, ale vydání kufříku to odsunulo na 2. dubna 2013. Podle slov ředitele Marvelu, Kevina Feigeho, bychom měli vedle již slibovaného obsahu a doposud neviděných vystřižených scén dostat také něco málo upoutávek na druhou fázi Marvel Universe, hypoteticky tedy i na Avengers 2. Konkrétně Feige slibuje video, artworky a „několik překvapení“.

Na závěr doplníme už jen tolik, že Avengers se dostali do užšího výběru filmů, které by mohly soupeřit o Oscara za vizuální efekty. Spolu s Avengers se o nominaci momentálně ucházejí Amazing Spider-Man, Atlas Mraků, Temný rytíř povstal, Hobit: Neočekávaná cesta, John Carter, Pí a jeho život, Prometheus, Skyfall a Sněhurka a lovec. Přičemž kolega Jaaaara vzkazuje, že by cenu zasloužil Pí a jeho život, protože se ve filmu můžete, mimo jiné, těšit na digiálního tygra, kterého naprosto nerozeznáte od pravého. A zdánlivě neexistující triky vždycky zapůsobí nejvíc.

Zdroje: Slashfilm, Collider, Collider II, Collider III, Collider IV, Comingsoon, EW, EW II

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest