Biografie hvězd: Clint Eastwood

Biografie hvězd: Clint Eastwood | Fandíme filmu
Drsný Harry, pistolník Joe či schopný režisér. To vše a mnohem víc je legendární Clint Eastwood.

Je tu opět čtvrtek, a tak vám přinášíme další Biografii hvězd. Minule jsme vám představili Brada Pitta, tentokrát je na řadě podstatně protřelejší pardál – Clint Eastwood. Pravidelná rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky, a tak jako obvykle na konci článku najdete otitulkovaný dokument, který vás seznámí s Clintovou filmografií. Na následujících řádcích doplňujeme snímky, které dokument opomíjí, ale vaší pozornosti by přesto uniknout neměli.

Během své herecké kariéry byl Eastwood proslulý především jako představitel westernových pistolníků a drsných policistů, nicméně než přišel seriál Rawhide a především Leoneho klasika Pro hrst dolarů, zkoušel to Eastwood různě a několik větších rolí si zahrál také v béčkových hororech, ze kterých jmenujme alespoň Pomstu netvora, která je pokračováním Netvora z Černé laguny. Pak už ale přišly zmiňované westerny, které se s hercem následně táhly prakticky až do Nesmiřitelných, kterými svou pistolnickou éru uzavřel. Ze záplavy „kovbojek“ zmiňme alespoň několik málo vydařenějších.

Ve snímku Pověste je výš (1968) si zahrál rančera neprávem obviněného ze zločinu a odsouzeného k smrti. Když o vlásek unikne oběšení, dostává možnost dopadnout a pozatýkat všechny ty, kteří ho křivě obvinili. O dva roky později přišli Dva mezci pro slečnu Sáru (1970), ve kterém Clintův hrdina hodlá pro peníze vystřílet jednu francouzskou pevnost a jeho cestě ho doprovází jeptiška Sára, kterou se francouzští okupanti Mexika pokusili znásilnit. A u znásilňování ještě chvíli setrváme, protože ve snímku Tulák z širých plání (1973) přesně to provede Eastwoodův „hrdina“ jedné náhodné kolemjdoucí. Jedná se o teprve druhý film, který Eastwood také režíroval a dodnes je vzpomínán především díky značně newesternové atmosféře a překvapivému závěru. Posledním westernem, který stojí za zmínku, je snímek Psanec Josey Wales (1976), který opět točil sám Eastwood a přináší poměrně tradiční podívanou. Eastwoodovu hrdinovi zavraždí celou rodinu, a tak se vydává na cestu odplaty.

Vedle westernů se Clint objevil také v celé řadě válečných filmů, jmenovitě to byly špionážní Kam orli nelétají (1968), ve kterém Eastwood osvobozoval zajatce z legendárního Orlího hnízda, a komediální laděné snímky Kellyho hrdinové (1970) a Bojové nasazení (1986). V prvně jmenovaném se skupina tankistů pokusí zpoza nepřátelské linie ukrást nacistům zlatý poklad, ve druhém případě Eastwood jako drsný velitel vede jednotku zelenáčů a jedná se o klasických příběh outsiderů, kteří se díky píli a schopnému „trenérovi“ vypracovali.

Drsných mužů Clint ztvárnil za svou kariéru spousta také v nejrůznějších kriminálkách a thrillerech a dramatech, z těch méně proslulých zmiňme alespoň z rychlíku Cooganův trik (1968), Thunderbolt a Lightfoot (1974), Nikdy neprohrát (1978) Honky Tonk Mana (1982), Bílého lovce, černé srdce (1990), Zelenáče (1993) nebo Vesmírné kovboje, ve kterých se Eastwood s partou vrstevníků zase jednou tak trochu ohlížel za svojí kariérou. Na úplný závěr jsme si nechali ty lepší kousky, takže je čas opět mírně zpomalit.

Začneme Útěkem z Alcatrazu (1979), protože snad žádný fanoušek vězeňských filmů tenhle snímek nemůže nemilovat. Charismatický Clint, ikonický Alcatraz, skvělý plán a napínavý útěk. Snad to se Stalloneho Hrobkou dopadne podobně. V Dokonalém světě (1993) si režisér zahrál detektiva, jenž se snaží dopadnout Kevina Costnera, desperáta který unesl malého kluka. Problém je v tom, že kluk má svého únosce raději, než všechny rodiče a poldy dohromady. V tom samém roce jsme Eastwooda mohli vidět také v thrilleru S nasazením života (1993), ve kterém měl za úkol chránit jako osobní strážce život amerického prezidenta. Což není zrovna legrace, když vás sžírají výčitky svědomí za předchozí neúspěch a proti vám stojí vyšinutý John Malkovich. Na úplný záměr je třeba doporučit ještě Madisonské mosty, romantické drama, ve kterém Clint Eastwood jednoho vlahého léta uloupil srdce Meryl Streep. Všechny ostatní Clintovy pecky najdete v přiloženém videodokumentu, tak si ho užijte!

Co se budoucnosti týče, u Gran Torina se Eastwood zařekl, že bude jeho poslední rolí a nadále se bude věnovat už jen režii. Nicméně pak se jeho kamarád Robert Lorenz pustil do režírování a přemluvil Clinta, aby udělal výjimku a ujal se jedné z hlavních rolí v jeho debutu Trouble With Curve, který se snad příští rok podívá i do našich kin. Uvidíme, třeba udělá Eastwood výjimku i podruhé a nechá se ukecat do třetích Expendables. Nicméně peníze bych si na to nevsadil.

To je pro dnešek vše vážení. Užijte si video a těšte se na další pokračování našeho seriálu. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna!

Biografie hvězd: Clint Eastwood

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest