Čína chce zastavit invazi Hollywoodu

Čína chce zastavit invazi Hollywoodu | Fandíme filmu
Číně se nelíbí, jak se Hollywood úspěšně zabydluje v jejích kinech a hodlá příval západního filmu zastavit.

V posledních letech zaplavila trh vlna amerických filmů natáčených v čínské koprodukci. Počítají se mezi ně i takové komerční pecky jako Cloud Atlas bratrů Wachowských, druzí Expendables nebo připravovaný třetí díl Iron Mana. Důvod je prostý. Západním studiím stačilo obsadit jednoho či dva čínské herce a natočit pár záběrů v tamních lokacích a měla rázem zajištěno financování z čínských zdrojů a přístup k nejpočetnějšímu publiku na světě. V komunistickém totalitním státě navíc nadále panují velmi přísná pravidla ohledně promítání zahraničních snímků. Pokud se však jedná o čínskou koprodukci, zdejší regule jsou daleko volnější. Nyní se však mají zaběhnuté pořádky zásadně změnit.

Představitelům asijské velmoci došla trpělivost a rozhodli se cizím filmařům zneužívajícím systém, rázně zatnout tipec! „Některé rádoby koprodukční filmy provedou jen několik povrchních změn s nepatrným počtem čínských elementů a nazývají se koprodukcí. Tyhle projekty záměrně obcházejí systém, ohrožují domácí filmovou produkci a kradou naše investice,“ prohlásil rozhořčeně Zhang Peiming, zástupce vedoucího státní správy rozhlasu, filmu a televize.

Podle nově zavedených pravidel tedy musí být každý takový snímek financován alespoň z jedné třetiny čínskými investory, minimálně část natáčení proběhne na čínském území a většinu hereckého obsazení budou tvořit Číňané! Co na to říkáte?

Třetí Expendables s převážně asijským složením akčních ikon nezní vůbec špatně. Ale co ostatní projekty? Uvidíme, jak se s novými směrnicemi hollywoodská studia popasují.

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest