Avengers: Endgame: Může to veleúspěšný film dotáhnout až k Oscarům?

Avengers: Endgame: Může to veleúspěšný film dotáhnout až k Oscarům? | Fandíme filmu
Může film následovat ve šlépějích Návratu krále či Black Panthera?

Je to tak vážení. Nejen, že Avengers: Endgame lámou všechny možné kasovní rekordy (závěrem víkendu zřejmě dobudou druhou příčku historického finančního žebříčku), Marvel zřejmě zaútočí také na Oscary. První projekce určená členům Akademie proběhla, a tak se napříč filmovou komunitou objevují první spekulace o tom, proč film zaručeně vyhraje nebo nevyhraje nějaké ty zlaté sošky.

Pojďme se na celou věc podívat střízlivě. Avengers: Endgame mají výborné recenze, kdy je film chválený za to, že krom akce a humoru nabízí také řadu silných charakterních momentů a dobré herecké výkony. Spousta kritiků považuje za neskutečný výkon, jak dobře se povedlo uzavřít deset let dosavadních příběhů. Průměrná recenzentská známka na agregátoru Rotten Tomatoes je dokonce vyšší než u Black Panthera. A ten se do bojů o hlavní cenu probojoval.

Jenže Endgame není Black Panther. Zatímco loňská sólovka silně rezonovala celou americkou společností z hlediska tématu a bezprecedentní úrovně černošské reprezentace ve velkofilmu, Edngame rezonuje „jenom“ jako výjimečný tvůrčí počin a fenomén v pokladnách. Je sice pravda, že Akademie na úspěch slyší a touží po zájmu mas, ale že by se pro něj „snížila“ k tomu, že bude hledat tvůrčí um v akčním filmu pro masy? To asi nehrozí. To už mají větší šanci melodramata pro masy, jako letošní vítěz Green Book.

Někdo by mohl namítat, že Avatar byl nominovaný, Titanic také a Pán prstenů nakonec dokonce zvítězil. Nemohli by nakonec Avengers také dostat jakousi „cenu za zásluhy“, za posledních X let popkulturní dominance? Pravděpodobně ne. Na rozdíl od LOTRa není Marvel Cinematic Universe jednolitou tvůrčí vizí a ta komerce je tam prostě příliš vidět. A Akademie potřebuje mít pocit, že je hogo fogo

Pokud tedy není příliš pravděpodobné, že by oscarová kampaň dokázala protlačit Avengers: Endgame do hlavní kategorie, může bodovat alespoň jinde? U technických kategorií by nějaké ty ceny dopadnout mohly. Vizuální efekty a podobně...to jsou ceny, jaké Akademici udělí blockbusteru rádi. I ten hudební doprovod Alana Silvestriho by se asi mohl ucházet.

Jestli má propagační kampaň šanci dotlačit film k úspěchu v rámci „hlavních“ kategorií, tak v té herecké. Robert Downey Jr. je ikona, s rolí Tonyho Starka za poslední léta de facto srostl a nadto v Endgame podává skutečně dobrý výkon. Že by vyhrál v souboji s nějakou těžkotonážní rolí, jaké nabízejí například životopisné bijáky, to asi nehrozí, ale už nominace by byla pro Marvel pěknou satisfakcí. V minulosti byl Downey nominovaný za bláznivou komedii Tropická bouře, takže nominace za Endgame by v rámci jeho kariéry vlastně ani nebyla ta nejpodivnější. Film navíc obsahoval značné množství postav, takže by vůbec nepřekvapilo, kdyby se Marvel dopustil klasického podvodu a usiloval o nominaci ve vedlejší kategorii...což v případě komiksovky rozhodně nemůže uškodit.

Režiséři Russoovi se v nedávném rozhovoru nechali slyšet, že si podle nich sošku zaslouží „možná víc než kdokoliv za posledních 40 let“, tak uvidíme, zda to Akademie uvidí podobně a zda se Avengerům podaří zabojovat kdekoliv jinde, než v technických kategoriích.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest