Lincoln: Konečně upoutávka na Spielbergův epos

Lincoln: Konečně upoutávka na Spielbergův epos | Fandíme filmu
Vysněný projekt Stevena Spielberga se představuje v prvním traileru. Podařilo se legendárnímu režisérovi zachytit atmosféru rozpolceného národa?

Dlouhou dobu byla realizace historického dramatu Lincoln na vážkách a s vykreslením posledních měsíců života 16. prezidenta Spojených států to vypadalo všelijak. Naštěstí se všichni zainteresovaní umoudřili a projekt se pohnul kupředu. Synopsi a podrobnosti o hereckém obsazení jste si už mohli na našich stránkách přečíst dříve. Nedávno jsme vám přinesli i první povedené fotky Daniela Day-Lewise jako Abrahama Lincolna a dnes se můžete konečně podívat na první upoutávku, ze které je na míle daleko cítit americký patriotismus a vlastenectví. Určitě se dočkáme honosných a emotivních projevů, technicky dokonale nasnímané válečné vřavy, myšlenek o výjimečnosti amerického národa a nesmyslnosti bratrovražedné války. Podstatné je, aby Spielberg uchopil vcelku dobře známé historické skutečnosti konstruktivním a osobitým způsobem, neboť velmi lehce může Lincolnovo moralizování a časté citace americké ústavy sklouznout do značně sterilních a nadmíru patetických vod. Současně doufám, že glorifikace amerického prezidenta číslo jedna (optikou obliby uvnitř americké společnosti) nepřekročí únosnou mez.

Trailer hodně připomíná Válečného koně, což není úplně nejlepší zpráva. Je plný silných slov a lincolnovského idealismu - uvidíme, zda tvůrci poukáží i na jeho pragmatický realismus. Určitě je dobré mít na paměti, že dobový kontext a následná heroizace osoby Lincolna si rozhodně říkají o zpracování, jež bude chtít působit především na americkou národní identitu. Day-Lewis je naprosto skvělý, přičemž i jeho hlasový projev je brilantní, jelikož dle historiků měl oblíbený americký prezident poměrně vysoko postavený hlas. Ostatně i paruka Tommy Lee Jonese odpovídá ztvárňované postavě, tudíž se nejedná o žádný žertík. Celkově ukázka atmosféru stoprocentně má, avšak snad režisér Čelistí a Jurského parku nevytasil všechny svoje trumfy, protože tohle ještě není úplně ono. Posuďte sami:

Trailer: Lincoln

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest