Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž

Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 6 obrázků
Netflix se omluvil lidem, které pohoršila pasáž fiktivního thrilleru, která využívala záběry skutečné události.

Postapokalyptický thriller Bird Box zaujal diváky chytlavou premisou, kdy hrdinové musí procházet složitým terénem se zavázanýma očima, aby se nestaly obětí strašlivých monster. Netflix dokonce tvrdí, že po úvodním týdnu promítání šlo o nejsledovanější film z jeho originální produkce, když kdy snímek vidělo 45 milionů domácností. Čísla sice nejde nijak ověřit, ale minimálně vyšší množství článků napříč médii viditelné bylo.

Možná také právě díky zvýšenému zájmu veřejnosti na sebe snímek od premiéry nabalil už dvě kontroverze. První se točila kolem tzv. Bird Box challenge, kdy se lidé na internetu hecovali k tomu, aby se pokoušeli vykonávat činnosti různé obtížnosti se zavřenýma očima. Jedna sedmnáctiletá dívka z Utahu se se zakrytýma očima pustila dokonce do řízení auta a způsobila dopravní nehodu. Řada lidí si způsobila nejrůznější zranění. Sám Netflix následně vydal několik prohlášení, ve kterých lidi od podobné „zábavy“ varoval.

Že by lidi měli používat mozek, na tom se asi všichni shodneme, druhá kontroverze už může být tématem k diskusi. Filmové produkce někdy vedle záběrů, které samy vytvoří kupují také již hotové záběry z nejrůznějších databank. Netflix zakoupil záběry vlakové havárie, které použil v seriálu Travelers a také v Bird Boxu, kde jsou záběry použité v úvodu filmu, aby pomohly ilustrovat apokokalyptickou zkázku, která svět potkala.

Dané záběry ukazují skutečnou vlakovou nehodu z roku 2013, při které v kanadském městě Lac-Mégantic zemřelo 47 lidí, další byli zraněni, obří výbuch srovnal se zemí 30 budov a dalších 39 bylo strženo kvůli kontaminaci vyteklým palivem. Starostka Lac-Mégantic Netflix urgovala, aby záběry odstranil. Pro přeživší obyvatele městečka je podle jejího vyjádření už tak dost obtížné, pokud záběry z tragédie vidí ve zprávách, ale vidět je ve fiktivním filmu určeném pro zábavu, to je zkrátka příliš silná káva.

K apelu obyvatel Lac-Mégantic se přidali uživatelé sociálních sítí a některá média. Produkční společnost seriálu Travelers se už před časem omluvila všem, kdo se použitím záběrů skutečné havárie cítili pohoršení a speciálně obětem a pozůstalým. Zároveň se zavázala záběry ze seriálu odstranit. V případě Bird Boxu to nejprve vypadalo, že záběry ve filmu zůstanou a Netflix se k situaci dál nechtěl vyjadřovat.

Teď nicméně Netflix oznámil, že se společně s filmaři rozhodl dané záběry ve filmu nahradit a omluvil se za bolest, kterou obyvatelům městečka Lac-Mégantic způsbil. Starostka města také uvedla, že Netflix v součinnosti se svými partnery přislíbil dohlédnout na to, aby už se situace znovu neopakovala.

Co vy na to? Měli by filmaři pečlivěji zvažovat, v jakém kontextu použijí záběry skutečných událostí? A pokud jejich použitím způsobí bolest účastníkům či jejich rodinám, měly by se již hotové filmy zpětně upravovat?

Galerie: 7

Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu Bird Box: Netflix po naléhání diváků vystřihl z filmu kontroverzní pasáž | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest