Inherent Vice: Robert Downey Jr. v psychedelické detektivce

Inherent Vice: Robert Downey Jr. v psychedelické detektivce | Fandíme filmu
Paul Thomas Anderson chystá adaptaci knihy Thomase Pynchona, která by se atmosférou měla podobat Big Lebowskimu.

Paul Thomas Anderson patří k nejvýraznějším filmařů naší doby, nicméně obvykle dlouho hledá nápad a pak ho piluje k naprosté dokonalosti, a proto má mezi jednotlivými projekty dost velkou časovou prodlevu. Teď ale srdce jeho fanoušků mohou zaplesat, protože nejen, že letos dokončil vychváleného Mastera, ale nejspíš se opět co nevidět opět pustí do natáčení. Jeho dalším projektem by měla být adaptace románu Inherent Vice, amerického spisovatele  Thomase Pynchona.

Pynchon je proslulý tím, že si úzkostlivě hájí své soukromí, neposkytuje rozhovory a média dokonce nemají ani žádnou jeho aktuální fotografii. Ještě proslulejší je však svými hutnými, komplexními texty, které jsou podle všeobecného mínění jen těžko zfilmovatelné. To vzdáleně ilustruje i skutečnost, že je mimo jiné přirovnáván i k Donu DeLillovi, jehož Cosmopolis podle nás nedokázal úspěšně adaptovat ani talentovaný David Cronenberg.

Nicméně Anderson opravdu patří mezi režiséry nejschopnější a navíc si k zfilmování vybral Pynchonovu asi nejpřístupnější knihu. V porovnání s předchozími autorovými pracemi lze prý označit Inherent Vice téměř za oddechovku – jedná se o noirovou detektivku, která je údajně svým stylem připodobitelná k Big Lebowskému. Z anotací lze vyčíst, že na čtenáře čeká slušný psychedelický trip do autorovy imaginace, která na losangeleských plážích konce šedesátých let míchá bizarní příběh o věčně zhuleném detektivovi, který pátrá po únosci (nebo snad dokonce vrahovi) bohatého milence své dávné lásky.

Hlavní roli by měl ztvárnit Robert Downey Jr., který momentálně natáčí Iron Mana 3, ale jakmile ho během podzimu dokončí, mohl by se teoreticky s Andersonem pustit do práce. Ten momentálně ještě dolaďuje scénář, který prý osobně konzultoval s Pynchonem. Energetický Downey je do role vyžilého detektiva skvělou volbou a bylo by vynikající ho sledovat, co ze sebe dokáže vyždímat pod vedením tak náročného režiséra, jako je Anderson. Doufejme, že všechno klapne. Nakonec ještě můžete nasát atmosféru Pynchonova románu - v následujícím videu vám Inherent Vice představí hlas samotného autora.

 

Thomas Pynchon představuje Inherent Vice

 

 

 

Zdroje: THR, Empire, Screen Daily, Vulture I, Vulture II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest