Oscar 2019: Finální předpověď vítězů

Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 14 obrázků
Je rozhodnuto. V úterý skončilo hlasování Akademie udílející každoroční Oscary. Která jména vítězů uslyšíme v noci z neděle na pondělí? Přečtěte si naše tipy.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Herec v hlavní roli

Pamatujete si ještě situaci před Zlatými glóby? Téměř všichni zámořští experti tehdy předpovídali vítězství Bradleyho Coopera za hlavní roli ve Zrodila se hvězda. Galavečer na začátku ledna však ovládli Rami Malek (Bohemian Rhapsody) a Christian Bale (Vice). Od té doby je to prakticky závod těchto dvou mužů, kteří oba ztvárnili reálné postavy. Představitel Freddieho Mercuryho však má k dobru i cenu herecké asociace SAG a taktéž sošku BAFTA, kde triumfoval navzdory britskému původu Christiana Balea. Právě jméno Rami Malek proto podle nás zazní i během oscarového ceremoniálu.

Tip redakce: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Herečka v hlavní roli

Prvotní vývoj v této kategorii se dost podobal herci v hlavní roli. Původně největší favoritkou na toto ocenění byla Lady Gaga (opět Zrodila se hvězda), na Zlatých glóbech ji však sošku vyfoukla Glenn Close za roli v dramatu Žena. Rázem se tak stala hlavní kandidátkou na Oscara. Zdatně ji dokázala sekundovat pouze Olivia Colman za roli královny Anny ve Favoritce (taktéž držitelka letošního Glóbu). Herecké ceny SAG ovládla opět Glenn Close, sošku BAFTA však získala její rivalka. Její vítězství na britských ostrovech však bylo očekávané, role anglické královny navíc oceňovaná v britském prostředí byla opravdu těžkou váhou. Z hlediska Oscarů se však Colman tolik šancí nedává. Nejen že prohrála na cenách hereckého cechu, Glenn Close je navíc na Oscara nominovaná už posedmé, proto se očekává její vítězství, i vzhledem k jejímu úctyhodnému věku jako uznání ze celou kariéru. Celá řada expertů navíc poukazuje na to, že role královny Anny je spíše vedlejší – na plátně totiž stráví méně času než např. Emma Stone – což Colman v oscarové soutěži také příliš nepomáhá.

Tip redakce: Glenn Close (Žena)

Herec ve vedlejší roli

Z hlediska hereckých kategorií ta zřejmě nejčitelnější. Zde je jasným favoritem Mahershala Ali, který za roli Dona Shirleyho v Zelené knize vyhrál od začátku letošního roku prakticky vše, co mohl. Výrazně mu pomáhá také to, že na plátně stráví obrovské množství času, celá řada expertů jeho roli považuje za druhou hlavní vedle Vigga Mortensena. Co tedy hraje proti němu? Snad jen to, že ocenění ve stejné kategorii dostal před dvěma lety za roli v dramatu Moonlight. To však evidentně doteď nebyla výraznější překážka, takže není důvod, aby si triumf po krátké době nezopakoval.

Tip redakce: Mahershala Ali (Zelená kniha)

Herečka ve vedlejší roli

Přesný opak mužské kategorie, herečka ve vedlejší roli je totiž maximálně nevyzpytatelná. Už od loňského podzimu byla za největší favoritku považována Regina King za svoji roli v dramatu If Beale Street Could Talk. Stvrdila to i vítězstvím na Zlatých glóbech, pak se ale celý vývoj radikálně změnil. Na ceny herecké asociace totiž nebyla vůbec nominovaná, to stejné se odehrálo i u cen BAFTA. Neminula ji až nominace na Oscara. Cenu SAG v této kategorii získala Emily Blunt, ta se však následně nevešla do pětice nominovaných na plešouna. Britská akademie pak ocenila Rachel Weisz.

Právě ta by přitom mohla využít toto momentum, které nabyla před necelými dvěma týdny a přenést si ho až na Oscary. Ostatně s podobným vývojem jsme se mohli setkat před třemi lety ve vedlejší mužské kategorii. Na Oscarech ji po vítězství na cenách BAFTA opanoval Mark Rylance (Globus získal Sylvester Stallone, cenu SAG zase Idris Elba). Proti Weisz však hraje to, že už jednoho Oscara má, navíc je možné, že jí část hlasů ubere její kolegyně z Favoritky Emma Stone. Zapomínat by se pak nemělo ani na velkou oblibu Reginy King v Hollywoodu, stejně jako na skutečnost, že pro Amy Adams je to už šestá nominace na Oscara. Tahle kategorie je zkrátka poměrně ve hvězdách, na druhou stranu tak silný herecký počin jako Favoritka by si měl alespoň jednu hereckou sošku odnést.

Tip redakce: Rachel Weisz (Favoritka)

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 15

Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu Oscar 2019: Finální předpověď vítězů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest