Biografie hvězd: Robert De Niro

Biografie hvězd: Robert De Niro | Fandíme filmu
Poslední dobou možná mnoho zajímavých rolí nenabídl, ale nesmíme zapomínat, že se jedná o živoucí legendu.

V našem pravidelném okénku do života slavných, které vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz, jsme si minule představili Johnnyho Deppa. Tentokrát se zaměříme na kariéru Roberta De Nira, jenž v poslední době nemá štěstí na kvalitní role, nicméně určitě není radno jednoho z největších hereckých velikánů nedávné minulosti odepisovat. Videodokument MNC se zabývá především De Nirovou hereckou technikou, my se pokusíme podívat na filmografii rodáka z New Yorku trošku detailnější optikou.

Robert "Bobby" De Niro se v Hollywoodu proslavil svoji precizní přípravou na role a dodnes je ceněn především pro schopnost vcítit se do ztvárňované postavy. V dokumentu se mimo jiné dozvíte, že je zastáncem metodického způsobu hraní, přičemž při práci si rád poslechne názory a námitky režiséra. Na druhou stranu si je dobře vědom, že odehrát to musí on sám, tudíž konečné rozhodnutí vždy dělá dle vlastního uvážení. Jeho kariéra se rozjela už ve druhé polovině 60. let, avšak opravdový průlom přinesl rok 1974 a pokračování legendárního mafiánského hitu Kmotr. De Niro si vyzkoušel spolupráci snad s každým, kdo něco znamená v americkém filmovém průmyslu. Pojďme se nyní vydat po stopách dvojnásobného držitele Oscara, jehož přínos světu pohyblivých obrázků je vskutku obdivuhodný.

Nelze říci, že by De Niro v době před druhým Kmotrem točil pouze tzv. béčka, ale jednalo se zpravidla o levnější produkce, které si cestičku k divákům hledaly jen velmi stěží. Za zmínku nepochybně stojí kriminální drama Špinavé ulice (1973), což byla první spolupráce s Martinem Scorsesem. Hned v dalším roce se De Niro zapsal nesmazatelně do dějin kinematografie, když se v pokračování Kmotra představil jako Vito Corleone. Úspěch byl završen ziskem prvního Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Následoval Taxikář, tedy další ikonická úloha, v tomto případě vietnamského veterána Travise Bickla, který se s neduhy společnosti vypořádává velmi radikálně. Jak jinak, jednalo se opět o spolupráci se Scorsesem, jež je naprosto klíčová z hlediska celé De Nirovi kariéry.

Po Taxikáři už se nabídky a zajímavé projekty hrnuly v nebývalém počtu. V roce 1978 si střihnul roli Michaela Vronského ve válečném dramatu Lovec jelenů. Znovu se jednalo o herecký koncert v hutném snímku s tématikou vietnamské války. V 80. letech už byl De Niro nefalšovanou superstar, k čemuž mu napomohl i druhý Oscar, jehož získal za exkluzivní herecký výkon ve sportovním dramatu Martina Scorseseho Zuřící býk (1980). Pak přišly filmy jako Tenkrát v Americe (1984), Mise (1986), Neúplatní (1987), Půlnoční běh (1990) či gangsterský opus Mafiáni (1990).

De Niro opakovaně ztvárňoval sociálně a společensky neukotvené, rozporuplné či v chaosu se zmítající jedince, kteří nejsou schopni nalézt vnitřní klid. V tomto duchu pokračoval i v následujícím desetiletí, ačkoliv na jeho konci měla čekat vítaná změna, v podobě role v komedii Harolda Ramise Přeber si to (1999). Ještě před tím Bobby stihnul natočit atmosférický krimi thriller Mys hrůzy (1991), pod režijním dohledem Kennetha Branagha hororové drama Frankestein (1994), v Nelítostném souboji z roku 1995 předvedl společně s Al Pacinem pro změnu jednu z největších akčních rivalit v dějinách filmu a relativní úspěch slavilo i drama Casino (1995) či akční jednohubka Ronin (1998). Jenže komediální role už netrpělivě klepaly na dveře.

Oblíbený herec, režisér (Příběh z Bronxu, Kauza CIA), producent a majitel sítě hotelů a restaurací se rozhodl, že bylo dosti urputných, zatrpklých a zakaboněných úloh a střemhlav se vrhnul do komediálního žánru. V roce 2000 se poprvé představil jako Jack Byrnes v rodinné "stillerovce" Fotr je lotr a tuto roli si ještě dvakrát zopakoval. Opětovně se shledal i s Billym Crystalem při natáčení sequelu Přeber si to znovu (2002), ovšem celkově lze říci, že v novém tisíciletí začala jeho kariéra pozvolna upadat. V posledních letech potěšil už jen v pohádce Hvězdný prach (2007), nenápadné dramatické road movie Všichni jsou v pohodě (2009) či mysteriózním thrilleru Všemocný (2011), kde už jen sekundoval Bradleymu Cooperovi. Zbytek byl průměr a někdy ani to ne.

Můžeme jen doufat, že se zase začíná blýskat na lepší časy. Momentálně se na De Nira můžeme těšit v dramatu Being Flynn, komedii The Big Wedding, rozpačitě přijímaném thrilleru Červená světla a skvěle vypadající dramedii The Silver Linings Playbook, kterou má na svědomí David O. Russell – tvůrce povedeného Fightera. Zapomenout bychom neměli ani na seniorskou obdobu Pařby ve Vegas, trefně nazvanou Last Vegas, jež je plánována na rok 2013. Režisérského kormidla se ujme Jon Turteltaub a přitakávat by De Nirovi měli Michael Douglas, Christopher Walken a Morgan Freeman. Tak snad vše klapne!

Užijte si dokument a těšte se na další díly. Videodokument připravila stanice MNC a my jsme vám jej zprostředkovali ve spolupráci se serverem VideaCesky. O překlad se postarala SolamBee. Neváhejte a povzbuďte naše kolegy přímo na VideaCesky.cz, aby měli dál chuť do práce a filmoví fanoušci na co koukat. My budeme rádi, když se s námi v diskuzi podělíte o svůj názor ohledně kariéry Roberta De Nira a napíšete nám, která jeho role vás osobně oslovila nejvíce.

 

Biografie Hvězd: Robert De Niro

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest