5 hororů, které si dejte raději než Halloween

5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Z nového Halloweenu se dělá něco výjimečného, ale letos bylo k vidění minimálně pět zajímavějších hororů.
  1. Tiché místo
  2. Annihilation
  3. The Apostle

The Apostle

Novinka Garetha Edwardse, který natočil dva Raidy, se odklonila od akčního žánru. Místo čistokrevné mlátičky (i když na akci také dojde) dostáváme výpravu na odlehlý ostrov mezi členy okultní sekty, která dává vzpomenout například na Rituál. Spolu s Danem Stevensem se do srdce odříznuté náboženské sekty vydáváme za záchranou unesené sestry. Postupně se množí znepokojivá pravidla, kruté zacházení s neposlušnými a čím dál otřesnější rituály. Tajuplné vyšetřování rychle přechází v boj o život. Drsné kontaktní akční scény střídají krvavé výjevy jak někde ze Silent Hillu, kdy začíná být jednoznačné, že ostrov s nadpřirozenými vlastnostmi a pokřivenými služebníky je třeba neustále sytit čerstvou krví, pokud se celý nemá utopit v mrtvolné hnilobě. Snímek potěší především výstavbou a prezentací specifického prostředí a postupným sestupem k vírou živenému šílenství.

The Haunting of Hill House

Varování! Přiložená videa jsou určena divákům, kteří už The Haunting of Hill House viděli!

Mike Flanagan se už několik let profiluje jako jeden z nejzajímavějších hororových režisérů současnosti. Oculus, Ouija: Zrození zla, Hush nebo Geraldova hra, to jsou všechno kritiky uznávané horory. Režisérovo zaměření na rodinná témata a pokusy o strašení bez spoléhání na nejlacinější lekačky, vyvrcholilo minisérií, která je už hezkých pár dní k vidění na Netflixu. Snímek se točí kolem rodiny, která krátce žila ve strašidelném domě. Už ten je sám o sobě impozantní a pomáhá spoluvytvářet mrazivou náladu, kdykoliv spolu s postavami procházíte starobylými chodbami a najednou se někde v pozadí mihne cosi, co tam zatraceně nemá co dělat. Snímek je vyprávěn v několika časových rovinách, po tom, co se v první epizodě dozvídáme, že se v domě stalo něco strašlivého a několik desetiletí po té se s tím už dospělá pětice dětí snaží nějak vypořádat.

Už jako rodinné drama film funguje velice dobře, k tomu připočtěte skvělou atmosféru, mrazivé výjevy, fantastickou vizuální stránku (epizoda 6 je už teď legendární, se svojí sérií nepřerušovaných záběrů), poutavé nelineární vyprávění, s ním související postupné odhalování tajemství a máte z toho napínavý binge, který prostě nemůžete přerušit, dokud nedojdete až do samotného konce. Je obrovská škoda, že se v poslední epizodě horor mění v čistokrevnou gotickou romanci, tvůrci mají snahu vysvětlit úplně všechno, tempo neskutečně zpomalí a přeslazené melodrama by se dalo krájet. Na druhou stranu je fajn, že tvůrci mají postavy rádi stejně jako vy a chtějí jím dopřát grandiózní finále. Až na závěrečné škobrtnutí tak jde o impozantní počin a jeden z nejzajímavějších hororových zážitků posledních let, který si záležitosti jako Halloween s přehledem maže na chleba.

« Předchozí kapitola

Galerie: 6

5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu 5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu 5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu 5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu 5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu 5 hororů, které si dejte raději než Halloween | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest