Hobit 3: Kolik ta sranda bude stát?

Hobit 3: Kolik ta sranda bude stát? | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Už tak vysoké náklady Hobita letí do výšin. A stihnou se tři díly vůbec včas dokončit?

Že Peter Jackson přinese filmy tři a ne dva, to už je hotová věc, kterou jsme podrobně rozebrali. TORn (renomovaný tolkienský server) také přišel se zaručenou zprávou, že se opravdu nedočkáme dvou dílů Hobita a překlenovacího filmu mezi Hobitem a LOTRem, ale toliko tří dílů Hobita. The Hollywood Reporter (obvykle také velice dobře informovaný zdroj) teď ale do celé věci znovu vnáší zmatek. V aktuálním článku najdeme matoucí věty jako „scénáře prvních dvou Hobitů jsou v podstatě natočené“ nebo „druhý snímek – Tam a zase zpátky – uvidíme v prosinci 2013, třetí film v létě 2014“ popřípadě „studio čeká na scénář k třetímu filmu“. Teoreticky by to mohlo znamenat, že stále existuje šance, že dostaneme dvě půlky Hobita a překlenovací film, ale spíš se domnívám, že jde ze strany THR pouze o nešťastně zvolené formulace, popřípadě článek psal redaktor, který doposud problematiku příliš nesledoval.

Ono všeobecně je zvláštní mluvit o „třetím scénáři“ nebo „rozpočtu pro třetí film“, když se pořád bavíme o tom, že jedna kniha byla nejprve rozdělena na dva filmy, následně se přitočí pár záběrů a budou z toho tři filmy. Ale klíčové je to, že Warner potřebuje do rukou dostat podrobný rozpis scén, které se budou muset přitáčet, aby mohl vypočítat konkrétní rozpočet. U dvoudílného Hobita se odhadovalo, že dle nejstřízlivějších odhadů stál 500 milionů dolarů, což z něj už tak činilo nejdražší filmovou produkci všech dob (viz samostatný článek). Do astronomické sumy je zřejmě třeba započítat dlouhé roky vývoje, ale i tak je to dost. Teď se předpokládá, že rozpočet materiálů, které je třeba dotočit, by se mohl pohybovat mezi dalších 125-170 miliony dolarů.  

A to Jackson bude dělat „jen“ pár měsíců dotáček příští léto. Nicméně bylo třeba znovu zaplatit hercům (ti už jsou prý najatí, studio pracuje rychle), víc materiálu znamená víc postprodukce a Jacksona prý čeká další natáčení bitvy, takže to zkrátka zadarmo nebude. Každopádně kdyby Warner (a všichni jeho partneři) nebyl přesvědčený o tom, že se investice vyplatí, nepouštěl by se do ní. Teď se jen studio potřebuje s Jacksonem rychle domluvit na nějaké konkrétní závazné částce, aby se rozpočet v časech zmatků zbytečně nepřefukoval.

Doposud se také neustále opakovalo, jak popud vyšel z tvůrčího týmu, a studio jen rádo souhlasilo, ale teď začínají vyplouvat na povrch první konspirační teorie. Tak zaprvé se objevily letáčky s Hobitími 3D brýlemi (viz galerie), které nepropagují dva filmy, ale hned celou trilogii. I když je trilogie ohlášená jen pár dní. Nevyšel takový letáček podezřele brzo? Nevědělo studio o celém plánu přeci jen dříve? (První hypotetické rozhovory mezi studiem a Jacksonem prý proběhly na začátku července). A proč mají první a druhý film premiéru v prosinci a třetí už v létě? Nemá snad Warner na léto 2014 co šoupnout, a tak ukecalo Jacksona, aby jim narychlo spíchnul ještě jeden film? Bude mít režisér ve zkráceném termínu na film dost času? (Návrat krále měl premiéru rok po Dvou věžích a dodělával se doslova pár týdnů před premiérou) Anebo se musí spěchat kvůli tomu, že v té době už bude trikové studio Weta vytížené druhým Avatarem?

To všechno jsou ale samozřejmě jen takové zvěsti a spekulace, ale svou váhu určitě mají, neboť dokumentují, že ve Středozemi momentálně tečou hektolitry peněz všemi směry a je jen na Peteru Jacksonovi, aby se jimi nenechal zaslepit či zastrašit, ale naopak z nich vytěžil maximum. Na jedné straně hrozí, že příliš velký rozpočet nebude Petera motivovat ke kreativitě (LOTR), ale spíš k zbytečné přebujelosti (King Kong). Z druhého strany barikády zase bude do věcí jistě kecat studio, které v celé trilogii i s náklady na propagaci utopí zhruba miliardu dolarů a bude ji chtít za jakoukoliv cenu zpátky. A do toho všeho je už teď řada fanoušků přesvědčená, že jde od všech zůčastněných čistě o cynický kalkul, ze kterého nemůže vzejít nic dobrého. Nu, budeme Peterovi držet palce, aby všechno se vztyčenou hlavou ustál.

Zdroj fotek: Hobbit Film Italia

Galerie: 2

Hobit 3: Kolik ta sranda bude stát? | Fandíme filmu Hobit 3: Kolik ta sranda bude stát? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest