Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme?

Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme? | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Peter Jackson potvrdil trilogii a naznačil, co v ní můžeme čekat. A kdy budou mít jednotlivé filmy premiéru? K tomu nejnovější fotky. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Podle serveru TORn si studio New Line (jeden z partnerů, kteří připravují Hobita) registrovalo "názvy filmů" Hobit: Šmakova dračí poušť a Hobit: Bitva pěti armád. Možná se (alespoň v jednom případě) jedná o název některého ze tří chystaných filmů, možná jde o nějakou jinou aktivitu, s filmy spojenou. Uvidíme.

Tak je to oficiální, přátelé. Dřívější zvěsti se staly skutečností a filmová studia na Facebooku oznámila, že z Hobita opravdu bude trilogie. Peter Jackson prohlášení doplnil a naznačil, co od trilogie můžeme čekat. Ve svém otevřeném dopise fanouškům hovoří neurčitě o větších podrobnostech v příběhu Bilba, Gandalfa a trpaslíků, ale také zmiňuje vzestup Nekromanta a bitvu o Dol Guldur, z čeho už se dá leccos usuzovat. Hobit tak vypadá pořád míň a míň jako adaptace populární knížky pro mládež, ale spíš jako plnohodnotný prequel k Pánovi prstenů.

Nekromant totiž není nikdo jiný, než Sauron a můžeme tedy předpokládat, že se Jackson chytil pozdější Tolkienovy interpretace, kdy spisovatel po napsání dalších knih ze Středozemě začal události Hobita prezentovat jako Gandalfův plán, jak trpaslíky přimět k znovudobytí severu, aby se touto cestou neotevřel Sauronovi přístup k průsmykům přes Mlžné hory. Souběžně s výpravou Bilbovy družiny se Bílá rada snaží vypořádat se Sauronem přímo a zažene ho na východ, kde se zloduch opevní ve svém původním sídle v Mordoru a začne pátrat po Jednom prstenu, který shodou okolností doputoval až k Bilbovi.

Celý Hobit je pak z takového úhlu pohledu jakýmsi předvečerem války o prsten - té, která je z velké části popsána v LOTRovi - a zmínka o Nekromantovi je tedy poměrně pochopitelná. Podstatně zákeřnější je to s bitvou o Dol Guldur. Dol Guldur je pevnost sil zla na jihu Temného hvozdu, ve které během událostí Hobita sídlí Nekromant, následně Nazgulové a později alespoň armáda skřetů. Pokud by Jackson bitvou o Dol Guldur myslel pouze událost, kdy Bílá rada vyháněla Nekromanta, bylo by vše jednoduché.

Jenže jako bitva o Dol Guldur je obvykle označována bitva, která se udála na samém konci války o prsten a odehrála se současně s bojem před branami Minas Tirith! Spojená elfská vojska z Temného hvozdu a Lórienu (za účasti Celeborna a Galadriel) zde pokořila poslední skřetí síly v dané oblasti. Bitva není v LOTRovi podrobně rozebírána, protože se jí neúčastnila žádná z postav společenstva, ale to jí nikterak neubírá na důležitosti, protože kdyby Sauron nemusel část svých vojsk soustředit na sever, pravděpodobně by vyhrál. Podobně důležité boje probíhaly i v oblasti Osamělé hory, kde i po letech stále vládl král Dáin Železná noha.

Jakým způsobem by se ale Jackson vypořádal s takovým dějovým skokem, jen těžko soudit. Teoreticky může buď pohlédnout do budoucnosti a použít bitu jako jakési symbolické pokoření poslední bašty zla (zvlášť jestli opravdu ve filmové sérii půjde o první místo, kde se setkáme se Sauronem) a uzavření příběhů severovýchodu, nebo si události přepíše k obrazu svému. Každopádně zmínkou o Dol Gulduru dává Jackson jasně najevo, že Dodatky Pána prstenů hodlá opravdu vytěžit, jak jen to půjde.

Čerstvě jsme se také dozvěděli, že třetí film nebude překlenovací spojnice mezi Hobitem a LOTRem, ale že kniha "Hobit aneb cesta tam a zase zpátky" bude rozdělena na tři návazné díly, do kterých budou průběžně zakomponovány Dodatky z LOTRa. Z čehož samozřejmě vyvstává otázka, kde budou jednotlivé části rozděleny. Skončí první opravdu plavením sudů, jak jsme se nedávno dozvěděli? Nebo bude muset Jackson zarazit koně dřív? Jak už bylo naznačeno dříve, jednou z variant by bylo ukončení prvního filmu těsně po Bilbově hádankářském souboji s Glumem a ten druhý by šel utnout plavením sudů nebo třeba zmiňovaným bojem u Dol Gulduru.

Určitou nápovědou by mohly být nově registrovaná jména internetových stránek. V minulosti si držitel práv k Hobitovi zaregistroval domény „An Unexpected Journey“ (Neočekávaná cesta) a „There and Back Again“ (Tam a zase zpátky) a teď přidává ještě „The Desolation of Smaug“ (Šmakova dračí poušť) a „Riddles in Dark“ (Hádanky ve tmě). Že by jedna z domén prozrazovala i jméno prostředního filmu? (Protože se dá předpokládat, že závěrečná část se i nadále bude jmenovat Tam a zase zpátky).

Poslední aktualizace se týká plánu, podle kterého jednotlivé filmy budou vycházet. Ten první uvidíme letos na vánoce, přesně tak, jak jsme předpokládali, stejně jako druhý film uvidíme na vánoce 2013. Nicméně třetí film nebude mít premiéru v prosinci 2014, ale už někdy během léta. Na závěr přidáváme několik nejnovějších fotek.

Zdroje: TORn, Fusible, The Hobbit Facebook, Peter Jackson Facebook

Galerie: 4

Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme? | Fandíme filmu Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme? | Fandíme filmu Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme? | Fandíme filmu Hobit: Tři filmy potvrzeny. Co a kdy v nich uvidíme? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest