Temný rytíř povstal: Co ve filmu nakonec nebylo?

Temný rytíř povstal: Co ve filmu nakonec nebylo? | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Kam se poděl Joker? Co se stalo s Baneovým hlasem? Donutil Nolana formát IMAX film krátit?

V tuhle chvíli už asi většina z vás TDKR viděla a přemýšlí buď nad lehce pootevřeným koncem, nebo nad růstem tržeb a necháváte v sobě film doznít, takový jaký byl, ať už si o něm myslíte cokoliv. Možná byste ale chtěli znát odpověď na několik otázek, které film sám o sobě nedává.

Tak především: Co se stalo s Jokerem? Ve chvíli, kdy Heath Ledger zemřel, se Christopher Nolan zařekl, že se z úcty k zesnulému kolegovi k postavě Jokera ve třetím filmu žádným způsobem vracet nechce a nebude. Zároveň několikrát tvrdil, že do každého dílu trilogie vždy dával všechno a soustředil se vždy pouze na něj, takže dokud byl Heath naživu, žádné další plány s postavou pro třetí díl neměl. Dějová linka s Jokerem je sice v Temném rytíři uzavřena poměrně uspokojivě. Na druhou stranu se ale jedná o tak ikonickou postavu (i v prvním díle je zmíněná alespoň kartou), že je tak trochu škoda, že se TDKR k Jokerovi žádným způsobem nevyjadřuje. Teď jsme svou odpověď ale možná dostali.

Velká spousta hollywoodským blockbusterů se dočká knižní adaptace, kterou napíše podle scénáře nějaký námezdní pisálek a pak se brožovaná vyprávěnka prodává jako laciné doplňkové zboží. Podobná kniha vyšla i k TDKR a v jednom bodě se v ní říká, že po přijetí Dentova zákona byli všichni zločinci umístěni do věznice Blackgate (ta, v které je uvězněna Selina), až na jednu výjimku: Joker zůstal jako jediný uvězněný v Arkhamu. Nebo možná prý také uprchl, nikdo to přesně neví. Dokonce ani Selina ne. Je samozřejmě otázkou, zda autor adaptace Graham Cox má tuhle informaci přímo od tvůrčího týmu filmu, nebo si ji přimyslel, nicméně nějaké určité minimální světlo to na Jokerův osud vnáší. Pokud vás takové vysvětlení neuspokojuje, přijměte následující, které si vymyslel nespokojený fanoušek Sam Saxton:

 

 

 

Následně je tu otázka Baneova hlasu. Na přelomu roku se vedly sáhodlouhé diskuse o tom, zda Baneovi je nebo není rozumět (v kinech běžel prolog s úvodní leteckou scénou) a o tom, zda se s padouchovým hlasem bude něco dělat. Přičemž oficiální hlasy z Warneru hlásaly, že stojí za jakýmkoliv Nolanovým rozhodnutím a Nolan se tvářil, že Baneův hlas upravovat nechce. Nu a všichni kdo viděli jak původní verzi prologu, tak výsledný film, už vědí, že k úpravě nakonec došlo. Baneův hlas byl ve značném rozsahu předabován a v následující video to jednoznačně dokazuje. Za sebe musím říct, že nové verzi zvuku je sice rozumět perfektně, ale zní tak trochu legračně, v kině jsem se s Baneovým hlasem dost potýkal. Nolan měl trvat na původní verzi.

 

Změna Baneova hlasu

 

 

Na samý závěr pro vás máme ještě informace, které se na internet dostaly z čerstvě publikovaného scénáře. Christopher Nolan obvykle dopředu hodně plánuje a na place pak natočí přesně to, co potřebuje. Málo kdy mu tak zbudou nějaké vystřižené scény. V TDKR několik takových bylo a díky scénáři víme jaké (nečekejte však žádná zásadní odhalení). V budoucnu se možná dozvíme o nějakých dalších nepoužitých momentech, ale zatím díky pozorným fanouškům víme o tom, že Gordonova řeč ze začátku filmu byla v původním scénáři o chlup delší, a že doktor při vyšetření na závěr dodává, že ve Wayneově těle zůstala zdravá akorát játra, takže by mohl začít s pitím, pokud se nudí.

Zdaleka největší úpravou oproti scénáři je ale asi kompletní vystřižení scény, ve které se Lucius Fox sejde s Mirandou Tate. Scéna se odehraje těsně před tím, než se Bruce ve filmu poprvé setká s Luciem, a Miranda v ní se starým pánem mluví o akciích Wayne Enterprises a Bruceově neochotě komunikovat. Skeny ze scénáře si můžete prohlédnout dole v galerii, stejně jako screenshot, který pochází ze scény setkání Lucia s Mirandou (objevila se v jedné z featuret). Z prodloužené Gordonovy řeči přinášíme alespoň přepis, ale přiznám se, že má paměť neslouží dost dobře na to, abych si z kina vybavil, jak moc je ve finální verzi řeč pozměněná.

The truth about Harvey Dent is simple in only one regard--it has been hidden for too long. After his devastating injuries, Harvey's mind recovered no better than his mutilated face. He was a broken, dangerous man, not the crusader that I, James Gordon, have portrayed him to be for the last eight years. Harvey's rage was indiscriminate. Psychopathic. He held my family at gunpoint, then fell to his death in the struggle over my son's life. The Batman did not murder Harvey Dent--he saved my boy. Then Batman took the blame for Harvey's appalling crimes....

Zajímavé také je, že někteří fanoušci se domnívají, že Nolan svůj film ve výsledku musel sestříhat kratší, než ho původně chtěl mít (proto má prý film tak rychlé tempo a u žádného záběru dlouho nevydrží), protože cívky v IMAX kinech zkrátka nepoberou víc filmového pásu. U filmu prý v IMAXech dokonce ani neběží u Batmana žádné reklamy a je to právě z toho důvodu, že se zkrátka nevešly na film (už někdo z vás IMAX verzi viděl? Podělte se o svou zkušenost). Určitě jde o zajímavou spekulaci, a pokud by byla pravdivá, tak je možná malinko škoda, že se kvůli 102 kinosálům po celém světě, kde se film bude promítat přinejlepším pár měsíců, režisér rozhodl svůj film permanentně pozměnit. Na druhou stranu, filmů točených pro IMAX mnoho nevzniká a díky bohu za tenhle. Myslím, že naše pochvalná recenze hovoří za vše.

Zdroje: Indie Wire, CBM, Nolan Fans forum I, Nolan Fans Forum II, Nuke The Fridge, Storyboards Comics

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Galerie: 3

Temný rytíř povstal: Co ve filmu nakonec nebylo? | Fandíme filmu Temný rytíř povstal: Co ve filmu nakonec nebylo? | Fandíme filmu Temný rytíř povstal: Co ve filmu nakonec nebylo? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest