Batman: Nolanův dopis na rozloučenou

Batman: Nolanův dopis na rozloučenou | Fandíme filmu
Christopher Nolan se loučí s Temným rytířem a jeho světem.

Dokázali byste vyjmenovat nejúspěšnější a nejlepší filmové trilogie? Určitě bychom se shodli na Kmotrovi, Indiana Jonesovi (vynecháme protentokrát čtyřku, Steven se zlobit nebude), Pánovi prstenů, Hvězdných válkách, Návratu do budoucnosti a Leoneho dolarové trilogii. Tento rok se k těmto klasikám připojuje další. Trojice filmů, které změnily žánr komiksových filmů, nová sága, kterou jednou budete pouštět svým dětem, jako to dělávali pravděpodobně vaši rodiče s některými z výše jmenovaných. Temný rytíř povstal sice do našich kin ještě nedorazil, a tak je možná předčasné se s ním loučit, máme tu však pro vás přeložený rozlučkový dopis, který napsal Christopher Nolan jako předmluvu ke knize The Art and Making of The Dark Knight Trilogy, která mapuje skrze rozhovory a různé dokumenty osmileté budování netopýří legendy. (V případě zájmu najdete dopis v originále třeba tady).

Alfred. Gordon. Lucius. Bruce… Wayne. Jména, která pro mě tolik znamenají. Dnes mě dělí tři týdny od chvíle, kdy se s těmito postavami a jejich světem rozloučím. Syn má dnes deváté narozeniny. Narodil se, když jsem v garáži slepoval Tumblera z různých kousků plastikových modelů. Taková doba, tolik změn. Přesun z natáčecích lokací, kde bývaly střelba a helikoptéra výjimečnou událostí ke dnům, kde nejsou tisícovky komparzistů, příprava demolice nebo chaos ničím mimořádným.

 


Lidé se ptají, jestli jsme vždy plánovali trilogii. Je to, jako by se vás ptali, zda jste se během dospívání plánovali svatbu nebo děti. Odpověď je složitá. Když jsme s Davidem (S. Goyerem, spoluscenáristou) začali rozlouskávat Bruceův příběh, pohrávali jsme si s představou, co by mohlo být po tom. Okamžitě jsme však, ze strachu pouštět se takhle hluboko, vycouvali. Nechtěl jsem vědět něco, co Bruce neví. Chtěl jsem to prožít s ním. Řekl jsem Davidovi a Jonahovi (Nolanovi, dalšímu spoluscenáristovi), aby dali do každého filmu všechno. Celé herecké obsazení a štáb dali do prvního filmu všechno. Nic nezůstalo stranou. Nic jsme nešetřili na příště. Postavili celé město. Potom v něm začali Christian (Bale), Michael (Caine), Gary (Oldman), Morgan (Freeman), Liam (Neeson) a Cillian (Murphy) žít. Christian si ukousl obrovské sousto z Brucova života a proměnil ho v naprosto přesvědčivý výkon. Vzal nás do mysli populární ikony a ani na chvíli nás nenechal pochybovat o smyšlené podstatě Brucových metod.

Nikdy jsem si nemyslel, že bychom natočili druhý díl – kolik dobrých pokračování existuje? Proč to riskovat? Jakmile jsem ale věděl, kam to Bruce zavede a začal vidět první náznaky jeho protivníka, přišlo mi to nezbytné. Shromáždili jsme tým a vrátili se do Gothamu. Za ty tři roky se změnil. Byl větší, skutečnější, modernější a nová síla plná chaosu se hlásila o slovo. Absolutně děsivý klaun, kterého přivedl k životu Heath (Ledger). Sice jsme nic nenechali stranou, ale existovaly věci, které jsme prve udělat nemohli – Batsuit s pohyblivým krkem, natáčení na Imax kamery - a věci, ze kterých jsem napoprvé vycouvali – zničení Batmobilu, spálení zloduchových peněz za účelem ukázat jeho lhostejnost ke konvenční motivaci. Získali jsme určitý pocit bezpečí, který skýtá natáčení druhého dílu a vzali ho jako možnost hodit všechnu opatrnost za hlavu a vydat se do nejtemnějších koutů Gothamu.

Nikdy jsem si nemyslel, že bychom natočili třetí díl – existují nějaká další dobrá pokračování? Pořád jsem přemýšlel nad koncem Brucovy cesty a jakmile jsme ji s Davidem objevili, musel jsem ji zakusit na vlastní kůži. Vrátili jsme se k tomu, co jsme si téměř šeptali tenkrát v garáži. Uděláme trilogii. Zavolal jsem všechny zpět na další výlet do Gothamu. Po čtyřech letech tam stále byl. Vypadal trochu čistší, vyleštěnější, Waynovo sídlo bylo přestavěno. Známé tváře se navracely – trochu starší a moudřejší… ale všechno nebylo tak, jak se zdá.

Základy Gothamu hnily. Nové zlo se dralo na povrch. Bruce si myslel, že Batman už nebude potřeba, ale mýlil se stejně, jako jsem se mýlil já. Batman se musel vrátit, asi to tak mělo vždy být.

Michael, Morgan, Gary, Cillian, Liam, Heath, Christian… Bale. Jména, která pro mě tolik znamenají. Můj čas v Gothamu, kdy jsem se staral o jednoho z největších a nejvytrvalejších hrdinů populární kultury, byla jedna z nejnáročnějších a nejobohacujících zkušeností jakou si může filmař přát. Batman mi bude chybět. Rád bych si myslel, že budu chybět i já jemu, on ale nikdy nebyl kdovíjak sentimentální.

Christopher Nolan

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest