Jak šel čas s Predátorem

Jak šel čas s Predátorem | Fandíme filmu
Vesmírný lovec nás v první polovině září znovu navštíví. Zavzpomínejte na jeho předchozí lov, včetně střetu s Vetřelcem.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Naposledy jsme se s lovci z vesmíru setkali před osmi lety, kdy přišli v tlupě, jako Predátoři. Za pár týdnů nás čeká Predátor: Evoluce, v pořadí čtvrtý film, pokud bychom nepočítali oba crossovery s Vetřelcem. Na režisérskou stoličku usednul Shane Black, jenž je s Predátorem spjatý už od úplného začátku. V prvním filmu upravoval scénář a zahrál si v něm Hawkinse. Upoutávky na nový predátoří přírůstek ve mně bohužel příliš dobré pocity nevyvolávají, ačkoliv bych si přál opak, protože tenhle lovec trofejí z dílny mistra Stana Winstona by si další kvalitní zářez bezesporu zasloužil. Pojďme se ohlédnout za jeho bohatou historií.

Predátor (1987)

„Tam v džungli na nás něco čeká. A není to člověk.“

Když je komando v čele s Arnoldem Schwarzeneggerem vysláno do horké džungle fiktivního státu vysvobodit ze zajetí vzbouřenců politická rukojmí, určitě si nemyslelo, že na ně v pralese bude čekat mnohem horší nepřítel, jenž má navíc k dispozici pokročilou technologii. Neviditelnost, kanón na rameni nebo kusadla (ty byly nápadem Jamese Camerona), se staly pro mimozemšťana stejně typickými znaky, jako je pro Vetřelce vystřelovací čelist. Po xenomorfovi tak vstoupilo na filmovou scénu další slavné monstrum, které jsme si zamilovali.

Co začíná jako akční film, se později zvrhne v hororový survival s hodně hutnou atmosférou, která roste až do samotného závěru. Napomáhá tomu samozřejmě několik faktorů. Z predátořího nelidského řevu zatrne a mráz v zádech ještě zesiluje skvělá hudba Alana Silvestriho. Přítomnost návštěvníka z vesmíru poprvé vnímáme jeho infračerveným viděním. S postupem stopáže z něj zahlédneme přesně tolik, kolik je potřeba, aby naše zvědavost byla škádlena až do vrcholné chvíle, kdy se odhalí v celé své kráse a my uvidíme tu jeho „pěknou držku“. Právě tak i hlášky tu fungují naprosto dokonale a vždy pobaví. Mezi postavami panuje správná chemie a každá má svoji specifickou osobnost.

A to si představte, že původně byl do kostýmu (ačkoliv ne tak stylového) navlečený Jean-Claude Van Damme. Pod masku tak, jak ji známe, se nakonec schoval vysoký basketbalista Kevin Peter Hall. Ještěže to ve výsledku dopadlo, tak jak to dopadlo a vznikl jeden z nejlepších sci-fi hororů.

Další kapitola »

Predátor: Evoluce

14.09.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Horor
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest