Oscar: Kdo tlačí na zásadní změny a jak je vnímá Hollywood

Oscar: Kdo tlačí na zásadní změny a jak je vnímá Hollywood | Fandíme filmu
Mají změny sloužit k protlačení Oscara pro Black Panthera?
  1. Tři příčiny pádu sledovanosti
  2. Přinesou vůbec změny změnu ve sledovanosti?

Když minulý týden osarová Akademi oznámila, že předávání cen čekají zásadní změny, rozpoutalo to v rámci filmových médií ohromnou bouři. Názor měl prakticky každý, v drtivé většině případů negativní. Pojďme se blíže podívat na to, jaké reakce převládají, na to, co přesně za změnami stojí a na to, co by mohly způsoit.

Dle dostupných informací se krátce po letošním oscarovém ceremoniálu sešli zástupci Akademie a stanice ABC, která přímý přenos z předávání vysílá a nedávno na něj zakoupila práva až do roku 2028. Situace nebyla dobrá. Na přenos se koukalo 26,6 milionu diváků, což bylo o 19% méně než loni a dokonce o 39% méně než v roce 2014, kdy mělo předávání nejvyšší sledovanost od přelomu letopočtu. A co je horší, v klíčové části publika, na kterou cílí většina zadavatelů reklamy (18-34 let) spadla sledovanost o 29% proent oproti loňskému roku a o 56% oproti roku 2014. Publikum tedy přenos nejen opouští, ale také stárne. (Poznámka: Problematika televizní sledovanosti je o něco komplikovanější, pro snazší ilustraci jsme ji poněkud zjednodušili).

Tři příčiny pádu sledovanosti

ABC jako hlavní příčiny tohoto trendu vytipovalo několik důvodů: 1) Nejrůznějších předávání cen je čím dál tím víc. Oscary se předávají jako jedny z posledních, publikum už je v té době cenami unavené, ztrácí pozornost. Řešením má být přesunutí ceremoniálu skoro o měsíc dříve. 2) Přenos je příliš dlouhý a podle analýzy vývoje sledovanosti dokáže ABC určit, přesně v kterých momentech diváci nejvíc ztráceli zájem a přepínali kanál. Loňský ceremoniál trval 3 hodiny a 53 minut. ABC tedy doporučila, aby byl ceremoniál zkrácen na tři hodiny, čehož se docílí odsunutím předání některých cen během reklamních pauz, mimo přímý přenos. Diváci by pak následně dostali pouze sestříhanou, zkrácenou verzi ze záznamu. 3) Průměrné (americké) tržby filmů nominovaných v hlavní kategorii loni činily 78,7 milionů, což znamená, že většina diváků většinu z prezentovaných filmů vůbec neviděla. Proto se zavádí úplně nová kategorie, která bude oceňovat „populární filmy“, i když zatím vůbec není zřejmé, podle jakých kritérií se ona mytická popularita bude určovat.

Pro ABC je tlak na větší sledovanost logická. Pro stanici je přenos zkrátka byznys, navíc je ABC z velkých amerických stanic jediná, která nevysílá americký fotbal, takže potřeba hledat divácky atraktivní přímé přenosy (poslední jistoty ve světě měnících se diváckých návyků a zároveň staromódního způsobu prodeje reklamního času) je na ABC o to větší. V Hollywoodu se ale hovoří ještě jednom potenciálním důvodu. Letos zaznamenal ohromný úspěch Black Panther. A není vyloučené, že kdyby se snímek mezi nominace nedostal běžnou cestou, měly by Oscary na krku další bouři ve stylu #OscarsSoWhite. A pak se řeší ještě jedna věc. ABC patří Disneymu. Disney vlastní Marvel. A podle některých chce Disney Oscara pro Black Panthera jednoduše za každou cenu…

Jak se ke změnám staví Hollywood

To byly jednotlivé změny a důvody, které k nim dle dostupných informací vedly. Teď si pojďme zrekapitulovat, jak se ke změnám staví Hollywood a co by změny mohly přinést. Ze všeho nejdřív se asi sluší dodat, že změny neschválila celá akademie, ale tzv. Bord of Governors, tedy skupina volených zástupců, která za Akademii dělá rozhodnutí, podobně jako politici rozhodují za obyvatelskou většinu. Ne všichni členové Akademie potom s aktuálním rozhodnutím Boardu (rady) souhlasí. Pokud jde o filmové novináře, tam naprostá většina považuje změny za nešťastné.

Co změny mohou způsobit

Nejdříve si vezměme posunutí termínu z konce února na jeho začátek. Kritici upozorňují na to, že většina akademiků hlasuje na poslední chvíli, protože až do posledního momentu nakoukávají filmy. Tahle na to bude méně času – může to znevýhodnit ty nejmenší filmy, které se nedostaly do širokého povědomí a Akademici je neviděli „přirozenou cestou“ někdy dříve. Ovlivní to také předávání dalších cen, jako jsou Independent Spirit Awards či BAFTA, které se tradičně vždy rozdávaly před Oscary. Teď nejspíš také budou měnit svoje termíny. A posunutí ovlivní také filmové festivaly. Únorové festivaly v Berlíně a Santa Barbaře už se začínají obávat odlivu pozornosti, zájmu a hostujících hvězd. Naopak u lednového festivalu v Sundance panuje obava, že by zde mohla výrazně zesílit kampaň oscarových kandidátů a pozornost by se tak alespoň částečně odklonila od promítaných novinek.

Další kapitola »

Black Panther

29.01.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama, Fantasy, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest