53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater

53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 13 obrázků
Který snímek uvede 53. KVIFF při zahájení, jak vznikala nová znělka, jak vypadá letošní plakát a vůbec vše, co zatím o letošním ročníku víme.

Letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary bude probíhat od pátku 29.6. do soboty 7.7. Mimo jednoho zajímavého jména, žádní mezinárodní hosté zatím odhaleni nebyli. Ovšem již nyní je známo, že první festivalový večer bude patřit zesnulému Miloši Formanovi. Památka nejslavnějšího českého režiséra bude uctěna projekcí filmu Lásky jedné plavovlásky z roku 1965. Tento slavný snímek, který byl nominovaný, jak na Zlatý glóbus, tak na Oscara, bude zahajovacím snímkem 53. ročníku Karlovarského filmového festivalu. Projekce proběhne ve Velkém sále hotelu Thermal.

Kromě snímku Lásky jedné plavovlásky se páteční večer ponese v duchu Formanových filmů díky zahajovacímu koncertu Českého národního symfonického orchestru, kde zazní skladby z filmu Hoří má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy. Prezident festivalu Jiří Bartoška se k volbě zahajovacího snímku 53. KVIFFu vyjádřil následovně: „Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval – filmem. A přestože domácí diváci Lásky jedné plavovlásky znají z řady televizních repríz, jistě si je rádi vychutnají znovu na velkém plátně. Věříme, že uvedení tohoto filmu uvítají i naši zahraniční hosté, kteří nemají tak častou možnost vídat  Formanovu českou tvorbou, která zásadním způsobem ovlivnila vývoj naší kinematografie.

Jak už bývá na festivalu zvykem, v nové festivalové znělce se objeví loňský držitel Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary a tím je samozřejmě držitel Oscara za Místo u moře Casey Affleck. Natáčení znělky se ujal dlouholetý autor karlovarských znělek, režisér Ivan Zachariáš (Pustina). Na letošní očekávané znělce je zajímavé to, že Casey Affleck nebyl s první verzí scénáře spokojený, a tak se scénář znělky přepsal dle vlastních představ. Natáčení probíhalo letos v lednu v Severním Hollywoodu.

Jediným zahraničním hostem, který byl dosud potvrzen, je režisér Chlapectví či trilogie Před úsvitem Richard Linklater. Ten na KVIFF přijede v rámci sekce Made in Texas: Pocta Austin Film Society. Austin Film Society je neziskovou filmovou organizací založenou v roce 1985 a řadí se mezi klíčové filmové instituce v USA. V přehlídce bude uveden Linklaterův kultovní debut Flákač, v němž nás provádí ulicemi Austinu, kde během jednoho obyčejného horkého texaského dne potkáme jedinečné místní obyvatele a podivíny. Na letošním festivalu se rovněž objeví herec Jaromír Hanzlík (Pravý rytíř, Dny zrady), jenž bude oceněn Cenou prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii. Při této příležitosti bude na festivalu uveden snímek Antonína Máši a Jana Čuříka Bloudění z roku 1965.

V galerii si můžete prohlédnout vizuální styl letošního ročníku. Plakát festivalu je opět dílem grafického studia Najbrt. Červenočerný plakát je hrou s číslicemi tohoto ročníku – 53 a zároveň odkazuje na snímky natočené na 35mm film, jímž je mimochodem i zahajovací film Lásky jedné plavovlásky. Designérem plakátu je osvědčený autor Marek Pistora, který stál i za ikonickým „prasátkem“ z roku 2014. Studio Najbrt se k logu na svých webových stránkách vyjádřilo takto: „Tentokrát stavíme na nostalgii po celuloidovém filmu, jenž byl inspirací pro grafickou podobu plakátu, ve kterém možná najdete číslo 53. Úvodní film Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana bude promítán z 35 mm pásu. Je všechno jenom náhoda?“

Níže se můžete podívat na skvělou znělku s Jiřím Somrem, která byla na festivalu uvedena v loni. V galerii pak najdete variace letošního loga.

Zdroje: kviff, irozhlas, designportal

Valmont

17.11.1989 | USA, Francie
Drama, Romantický
Info o filmu

Galerie: 14

53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu 53rd KVIFF: Affleckova znělka, pocta Formanovi, host Linklater | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest