Report: Karlovy Vary 2015 očima Martpod

Report: Karlovy Vary 2015 očima Martpod | Fandíme filmu
Filmy hlavní hvězdy neoslnily, zato překvapivě bodovala třeba česká tvorba nebo jedna prvotina.

Také letos se nedávno uzavřený filmový festival v Karlových Varech podívalo několik našich redaktorů. Jak jubilejní ročník vnímala Martpod?

 


Fronty kam se podíváš

Během osmi dní karlovarského festivalu měli návštěvníci možnost shlédnout více než 400 projekcí. Na rozdíl od minulého ročníku se počet filmů i projekcí navýšil, front před kinosály ale neubylo. Na první víkend tradičně přijelo velké množství filmových fanoušků a fronty těch, kteří nestihli předprodej a nevyšel jim ani ranní boj o lístky, seděly doslova před každým kinem. Mírně kratší, ale stále dlouhé fronty bylo ovšem možné zaznamenat i v pracovních dnech, kdy největší nápor návštěvníků již opadl. O velikém zájmu o festivalové dění  vypovídají i dlouhé fronty u občerstvení a také počet fanoušků, kteří přes ostré slunce a úmorné vedro přišli pozdravit a přivítat celebrity na červeném koberci.

Náš Instagram fandimefilmu.cz zahajujeme příznačně na jubilejním 50. filmovém festivalu v Karlových Varech!

Fotka zveřejněná uživatelem fandimefilmu.cz (@fandimefilmu),

Filmy Richarda Gerea neoslnily

Asi nejdiskutovanějším zahraničním filmem bylo kvůli osobní účasti hlavní herecké hvězdy lidské drama Time out of Mind s Richardem Gereem v hlavní a Jenou Mallone ve vedlejší roli. Bohužel, diskutované nebylo díky skvělému scénáři. Gere představil konverzační drama, ve kterém však mnohem více než zubožený romantik z Pretty woman konverzuje anonymní bezdomovec, který z příběhu bez vysvětlení zmizí. Idea filmu o tom, že ne všichni bezdomovci jsou opilí lenoši, co odmítají pracovat a je fajn jim pomoct, je vlastně dost tuctová a Helena Třeštíková ji dokázala zpracovat mnohem zajímavěji a lépe. A nijak zvlášť z řady nevystoupil ani druhý Gereův film, Franny, ve kterém Richard ztvárnil excentrického, leč opuštěného filantropa. Sentiment se dal krájet.  

Příjemná překvapení

Podstatně kvalitnější je gamblerský road movie Mississippi Grind s Benem Mendelsohnem a Ryanem Reynoldsem nebo ponurý režijní debut australského režiséra Ariela Kleimana Partyzán, který byl současně i hereckým debutem pro chlapce v hlavních rolích. Překvapivě si snímek o zpochybňování autority z uzavřené komunity udržel na prvotinu velmi vysokou úroveň a do diváka se zaryl podstatně hlouběji, než mnohem propagovanější a 'hvězdněji' obsazené snímky (tady je známý jen Vincent Cassell v roli vůdce komunity a otcovské figury). A to přesto, že je Partyzán podle režiséra „malý příběh bez větších ambicí“.. Zaujalo také netypické, absurdní černohumorné drama Humr s Collinem Farrellem a Rachel Weisz a  úspěch  sklidila i distribucí dávno prohnaná kriminálka The Drop (Špinavý prachy) s Tomem Hardym, který je momentálně mezi producenty i diváky hodně žhavým zbožím.

Dost bylo artu. Je čas na poctivou gangsterku s #TomHardy #fandimefilmunakviff @kviff

Fotka zveřejněná uživatelem fandimefilmu.cz (@fandimefilmu),

Richard Gere sám pozornost přitahoval

Nějakému podobně aktuálnímu herci by to na fesitvalu jistě slušelo, takhle byl nejsledovanější osobností celých Varů nepřekvapivě Gere, který osobně uvedl jak Pretty woman, na jejíž projekci se v letním kině sešlo více 7000 lidí, tak i snímek Franny, kterému předcházelo natáčení pořadu Na plovárně s Markem Ebenem a štábem filmu. díky jejich přítomnosti a ohromnému diváckému zájmu se celá projekce protáhla o víc než hodinu. Nutno ovšem dodat, že zpestření v podobě živého natáčení přímo v kinosále diváci navzdory zdržení uvítali.

Domácí tvorba bodovala

Velmi příjemným překvapením byla ovšem domácí produkce, která minimálně ve třech případech zářila výrazněji, než mnohé filmy zahraniční. V první řadě je nutné zmínit snímek Domácí péče, který naplnil a vlastně přeplnil velký sál hotelu Thermal a film, který je pro režiséra Slávka Horáka debutem, sklidil dlouhé standing ovations. A dokonce i my, kteří většinou českou tvorbu moc nemusíme, jsme sklapli uši, vyskočili ze sedacěk a uznale plácali s celým sálem. Obyčejný příběh o ošetřovatelce, která najednou sama potřebuje pomoc, prostě zasáhnul. Dalším výrazným snímkem byly na českou tvorbu netradiční Kobry a užovky Jana Prušinovského a bratrů Hádkových, které se svým pohledem na „americký sen na českém maloměstě“ patří k vrcholům současné tuzemské filmové tvorby. Standing ovations sklidila i oblíbená režisérka a tvůrkyně časosběrných dokumentů, Helena Třeštíková, s čerstvě dokončeným snímkem Mallory, ve kterém tentokrát sleudje o něco opitmističtější osud než obvykle. Mallory sice také prošla životem na okraji společnosti, ale zdárně se jím prokousala a teď pomáhá jiným, podobně stiženým.

Filmový dort s popcornem aneb #kviff letos slaví 50.narozeniny #fandimefilmunakviff

Fotka zveřejněná uživatelem fandimefilmu.cz (@fandimefilmu),

Na filmové fanoušky nečekaly pouze filmy, výrazně táhl také doprovodný program. Rozhovory s festivalovými hvězdami, režiséry a herci byly k vidění během tzv. KVIFF Talks, fanoušci zombie hororů ocenili třeba osobní setkání s 'otcem zombie' Georgem A. Romerem. Jako každý rok táhl také obchod se suvenýry, který již během prvních dní hlásil mnoho vyprodaných předmětů, hrnečky, letos se vzorem kamzíků, byly dokonce prodávány v omezeném množství dvou kusů na osobu, aby mohl festivalový obchod uspokojit všechny zájemce. Ale spíš než víc hrnků by to napříště opravdu chtělo spíš víc hostů, kteří mají momentálně hotový nějaký opravdu vydařený film.

Humr

16.10.2016 | Velká Británie, Francie, Irsko, Nizozemsko, Řecko
Komedie, Drama, Romantický
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest